Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Frekvenciapályázat: a Sláger is pert nyert

A Fővárosi Bíróság (FB) szerint jogellenesen fogadta be az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azt a frekvenciapályázatot, amelynek eredményeként az FM1 konzorciummal kötött műsorszolgáltatási szerződést, de az FB az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelemnek nem adott helyt. Az MDF és az SZDSZ azt kérte a Fidesztől és az MSZP-től, hogy hívják vissza delegáltjaikat az ORTT-ből.
A bíróság kedden hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet a Sláger Rádió kontra ORTT, FM1 perben. A szóbeli indoklás szerint az ORTT alaki érvénytelenség miatt be sem fogadhatta volna az FM1 pályázatát.

Január 5-én hasonló, nem jogerős döntést hozott az FB a Danubius Rádió kontra ORTT, Advenio perben. A bíróság ugyanakkor mindkét perben elutasította a felpereseknek az eredeti - a pályáztatás előtti - állapot helyreállítására vonatkozó kérelmét.

A felperes Sláger Rádiónak az elsőrendű alperes részére 2 millió 540 ezer, a másodrendű alperes részére 2 millió 875 ezer, a beavatkozó Advenio Zrt. részére pedig 2 millió 750 ezer forint perköltséget kell megfizetnie.

A vitatott pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 Konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő 7 évre.

Az FB kedden megállapította: jogellenes volt, hogy az ORTT nem zárta ki alaki érvénytelenség miatt az FM1-t, hanem pályázatát érdemben elbírálta, és vele szerződést kötött.

A bíróság hivatkozott a médiatörvény kötelező rendelkezéseire többek között az összeférhetetlenség körében, és kiemelte, hogy az FM1 pályázata nem felelt meg a szabályoknak, ezért azt vissza kellett volna utasítania az ORTT-nek.

A bíróság ugyanakkor az FM1 üzleti tervének megalapozatlanságára vonatkozó felperesi kérelmet elutasította, és rámutatott, hogy nem bírálhatja felül a pályázathoz benyújthatott üzleti terveket. Továbbá elutasította a bíróság a pályázati eredmények alapján kötött szerződések semmisségének kimondására vonatkozó kereseti kérelmet is. Így a felperes Sláger Rádiónak összesen mintegy nyolcmillió forint perköltséget kell megfizetnie az az ORTT és az FM1 Konzorcium alperesek, illetve az Advenio Zrt. részére, ha jogerőre emelkedik a döntés.

A keddi tárgyaláson a felperes Sláger Rádió jogi képviselője, Kónya Imre ügyvéd, egykori MDF-es politikus a pályáztatás jogsértő jellegét többek között azzal támasztotta alá, hogy az ORTT nem zárta ki az alperes FM1 Konzorciumot az üzleti terv megalapozatlansága miatt. Továbbá a felperes szerint a pályáztatás tisztaságát súlyosan sértette, hogy az ORTT beengedett tulajdonosi korlátozás alá eső pályázókat, akiknek befolyásoló részesedése volt más műsorszolgáltatóknál, holott ezt a pályázat általános feltételei kizárják.

A felperes képviselője kifejtette azt is, hogy a jelen ügyben eljáró polgári bíróság nem kötelezheti ugyan az ORTT-t a szerződéssel kapcsolatban, de ha megállapítja és kimondja, hogy jogsértően járt el a médiatestület, akkor ezt követően már egy másik, közigazgatási perben kötelezhető az ORTT a jogsértően megkötött szerződés felmondására.

Az ORTT MTI-hez eljuttatott közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a bíróság a Sláger elsődleges kereseti kérelmének egy részében adott helyt azzal, hogy megállapította: az ORTT jogellenesen járt el akkor, amikor befogadta az FM1 pályázatát, majd ennek nyomán az ajánlatot érdemben vizsgálta és az FM1-t nyertessé nyilvánította.

Az első fokú ítélet az ORTT és az FM1 Zrt. között létrejött szerződésre vonatkozóan nem tartalmaz rendelkezést, az ORTT a Neo FM-et működtető FM1 Zrt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződése érvényes - közölte az ORTT, melynek közleménye tartalmazza azt is, hogy az ítélet írásba foglalása és kézhezvétele után fellebbezést nyújt be.
Az FM1 MTI-hez eljuttatott közleményében azt emeli ki, hogy a bíróság elutasította az FM1 Zrt. ORTT-vel kötött műsorszolgáltatási szerződése érvénytelenségének megállapítását.

Az FM1 Zrt. tulajdonosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a szóban kihirdetett, nem jogerős ítéletnek az FM1 Zrt. által működtetett NeoFM rádióra nincs közvetlen hatása. A bíróság ítéletében ugyanis kimondta, hogy nem kötelezheti az ORTT-t az FM1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződésének felmondására.

Az FM1 tulajdonosa azt is közölte: az FM1 Zrt. a pályázat folyamán mindenben a jogszabályi előírásoknak és a pályázati kritériumoknak megfelelően járt el, ezért az ítélet felperesi keresetnek helyt adó része ellen fellebbezéssel élnek.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-vel közölte: az MDF szerint az FB keddi ítélete alátámasztja, hogy az ORTT-ben ülő fideszes és MSZP-s delegáltak törvényt sértettek, amikor a hatályos jogszabályokkal szemben "átsegítették egymás rádióját".

Az SZDSZ Új Generáció az FB frekvenciaügyben hozott keddi ítélete kapcsán ismételten felkéri a Fideszt és az MSZP-t, hogy "bírják lemondásra az ORTT-ben azon pártdelegáltakat, akik részt vettek a jogsértőnek ítélt pályázati ügyletben és ezáltal tevőlegesen hozzájárultak az ORTT lejáratásához".

Olvasóink írták

 • 5. bélás 2010. január 20. 10:17
  „És akkor most visszajönnek? Nem lenne baj, mert ez a mostani hallgathatatlan.”
 • 4. harcsabajusz 2010. január 20. 09:34
  „Hello!
  Szóval a sláger és a DAnubius pert nyert, de az ORTT törvénytelen döntését ez nem befolyásolja, ráadásul nekik kell a töbmilliós perköltséget kifizetni.
  Vagyis ha kirabolnak, a bíróság nekem ad igazat, de közben kijelenti hogy a tolvaj megtarthatja a rablott holmit, és nekem kell a perköltséget kifizetni.
  Nesze neked jogbiztonság! Ezek után nem szeretnék a Magyar igazságszolgáltatás kezeibe kerülni semmilyen minöségben.”
 • 3. azigazitrebitsch 2010. január 20. 09:33
  „Nem mintha hiányoznának,de ha egyszer szabálytalan akkor,miért nem semmis?
  Mi a sz@rnak van ez az egész, független bíróságnak titulált ,szerencsétlenek gyülekezete,ha nem tud egy értelmes épkézláb ítéletet meghozni !!
  Yucca írta találóan.”
 • 2. sbert 2010. január 20. 00:40
  „tha”
 • 1. Yucca 2010. január 19. 22:36
  „Szócséplés, szarrágás, jogi csűrés-csavarás. Benne van az egész mai magyar társadalom jellemzője. Szánalmas!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: meghalt egy férfi Sátoraljaújhelyen

Meghalt egy igazoltan H1N1 fertőzésben szenvedő beteg hétfőn a sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházban;… Tovább olvasom