Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Fröccsverseny a Mediawave-en

Itt az ideje hogy egy kicsit több időt szenteljünk Jedlik Ányos frissítő találmányának!
Úgy gondoltuk, hogy már épp ideje egy kicsit több figyelmet szentelni ennek a méltán népszerű és jellemzően magyar italnak, úgyhogy életre hívjuk az első győri fröccsfesztivált.

Jedlik Ányos
Interaktív város- és fröccsismereti vetélkedővel, jópofa játékokkal, fröccskülönlegességekkel, szolid árakkal, folyamatos akciókkal és udvarias kiszolgálással várunk minden kedves fröccskedvelőt a Mediawave hetében a Széchenyi téren.

Hogy miért is találta fel Jedlik Ányos bencés szerzetes itt, a Széchenyi tér tőszomszédságában a szódavizet és a fröccsöt?
Győr környékén nem volt ásványvízforrás. Ez indította Jedliket a kísérletezésre. „Érdemes lehet ezen víz azon személyekre nézve, akik borral élvén, szomjúságuk oltásakor a pezsgői csipősséget éldelni kivánják."  Mindebből jól látszik, hogy Jedlik tisztában volt a találmány borkultúrára való jövőbeni hatásával, bár alapvetően mégis tévedett, mert ő pezsgőt akart utánozni, míg a fröccskultúra – ugyan az ő indításával, de  – más, önálló irányt vett és ma már senkinek sem a pezsgő jut az eszébe a szódás borról. Önálló ital, a fröccs lett belőle. Tévedése ellenére minden tiszteletünk Jedlik Ányosnak és emlékezetére igyunk meg egy hűs fröccsöt munkálkodásának falai tövében.  A jövőben a fröccs legyen nyíltan is nemzeti jelképünk, hungaricumunk, amely szervesen a városhoz köt bennünket. És ne feledjük megnézni a bencés gimnázium földszintjén lévő Jedlik-kiállítást sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér zaj

Imádott felesége hirtelen és titokzatos haláláig Jonathan Rivers építész racionális embernek… Tovább olvasom