Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fűszerolaj házilag

Ahhoz, hogy valóban finomra sikerüljön az ünnepi ebéd, használhatunk saját magunk által készített fűszerolajat, amellyel húsokat és salátákat egyaránt ízesíthetünk. Egy díszes üvegbe töltve pedig ajándékba is adhatjuk konyhatündér barátnőinknek.
A jó fűszerolaj jó alapanyagból készül. Érdemes minőségi olívát választani, ami drágább ugyan, mint az étolaj, de nem nagyüzemi mennyiségről, hanem csupán néhány deciliterről van szó. Megteszi az étolaj és a kukoricaolaj is, utóbbinál azonban kizárólag szárított fűszereket rakjunk az üvegbe, mert a friss ágak néhány hét alatt megpenészednek.

Válasszunk ki és mossunk tisztára egy szép üveget, ez lehet bármilyen érdekes formájú borospalack, vagy italosüveg. Ha ajándékba szánjuk, akár ki is festhetjük, de akkor néhány napot számítsunk a festék száradására! Az üvegbe belekerülhet mindenféle fűszer, ami otthon egyébként is megtalálható. Vásárolhatunk továbbá zöldfűszert cserépben, hiszen egy-egy tárkony- vagy rozmaringág teszi igazán ízletessé az olajt. A bőség zavarában ne dobáljunk mindent az üvegbe, s tartsuk be az arányokat!

A fűszerolaj készítéséhez pucoljunk meg néhány gerezd fokhagymát, mossuk és szárogassuk meg a zöldfűszer-ágakat, a csípős pirospaprikát (egészben kell az üvegbe tenni!), készítsük elő a többi fűszert: fekete és fehér borsot (nem őrölve!), mustármagot. Langyosítsunk fel négy deci olívaolajt (ha nagyobb az üvegünk, természetesen annak megfelelő mennyiséget).

Az első receptünk: dobjunk az üvegbe 2-3 gerezd fokhagymát, 5-6 szem fekete és fehér borsot, 2 kisebb pirospaprikát. Az üvegbe óvatosan csúsztassuk bele a rozmaring- vagy tárkonyágat. Tárkony helyett használhatunk kaprot is, de abból kisebb ág elegendő, hiszen az íze nagyon markáns. Végül öntsük rá az olajat!

Szintén finom olajat készíthetünk oly módon, ha 5 deciliter olívába rakunk bele 5-6 babérlevelet, 1 kávéskanál őrölt fekete borsot, 5-6 fokhagymát, és egy-két kisebb fej hámozott hagymát (természetesen kisebb darabokra vágva, hogy beleférjen az üvegbe). A fűszerolajat szerecsendió-virággal bolondíthatjuk meg.

Amikor minden belekerült az üvegbe, zárjuk le a tetejét. Használjunk kiszolgált parafadugót, vagy akár egy celofándarabot, amire maradék anyagból szép kis sapkát kötünk rafiával. Az olajat hagyjuk 1-2 hétig érlelődni napsütötte helyen, vagy a fűtőtest fölött, az ablakpárkányon. Húsokat és salátákat tehetünk még ízesebbé házilag készített fűszerolajunkkal, ami 4-6 hónapig is eltartható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York kedden a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt… Tovább olvasom