Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Galaktikus törülközőnap - a leghasznosabb útitárs

A törülközőnapot mindenhol komolyan veszik: május 25-én nincs praktikusabb útitárs a galaxisban. A 2001-ben elhunyt Douglas Adams előtt tisztelegnek ezzel a sci-fi rajongói.
A Törülközőnap tisztelgés minden év május 25-én Douglas Adams (1952–2001) sci-fi író emléke előtt.

Ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír a Galaxis útikalauz stopposoknak (Hitchhiker's Guide to the Galaxy) "ötrészes trilógia":

"Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-
 
Douglas Adams
Douglas Adams
Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van.

Részet a filmből - törülközőkkel. Fotó: internet
Részet a filmből - törülközőkkel. Fotó: internet

Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett".

A világon mindenhol törülközővel járnak május 25-én. Fotó: internet
A világon mindenhol törülközővel járnak május 25-én. Fotó: internet

A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)" Forrás: wikipédia

A hivatalos Törülközőnap-oldal

Olvasóink írták

 • 4. Andie 2010. május 25. 16:28
  „A törülközőm nálam, indulok a Moszkva térre.
  Remélem az időjárás kegyes lesz hozzánk - ámbár biztos ami biztos, szóltam Vogon Jeltz-nek, hogy biztosítsa a felhőmentes eget. Max toronyház méretű sárga űrhajók lebegnek majd felettünk. Piha!”
 • 3. pityesz76 2010. május 25. 16:23
  „http://karotta.blog.hu/2007/02/14/egy_mondat_a_nordsegrol”
 • 2. Pendelepimpam 2010. május 25. 11:08
  „Hovatovább a Délmagyar is írt rólunk akkor, íme:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/galaktikus_torulkozoverseny/125288/”
 • 1. Pendelepimpam 2010. május 25. 11:06
  „Nem beszélve arról, hogy ma Szegeden erről megemlékezés történik a SZTEage klubban Douglas Noel Adamsről és a Nemzetkőzi Törülköző Napról is.

  17 órától IV. Szegedi Törülköző Szépségverseny, utána pedig 18 órától felolvasóest a könyvből.
  Bővebben a facebookon tájékozódhattok itt és itt:
  http://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=126485024029371&index=1
  http://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=117221684980540&index=1

  Várunk mindenkit szeretettel!

  Mindig tudjátok hol a törcsitek! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alulbiztosítottak a lakások

A lakásbiztosítások jelentős része nem nyújt kellő fedezetet az esetleges károkra, a lakások… Tovább olvasom