Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Gazdasági épületként jegyeztetik be a luxuslakásokat

Az ellenzéki vezetésű települések általában bírálják az ingatlanadó bevezetését, a kormánypártiak kivárnak, a részletekre kíváncsiak, a szakértő a kötelező, értékalapú adó bevezetését tartaná jó megoldásnak.

A Fidesz- és a KDNP-irányítású önkormányzatok szerint katasztrofális következményei lehetnek az értékalapú ingatlanadónak, amely megoldhatatlan feladat elé állítaná az önkormányzatokat. Debrecen polgármestere, Kósa Lajos szerint már ma is jellemző, hogy sok ingatlan papíron gazdasági épület, a valóságban luxuslakás. További gond, hogy tudottan vagyonos emberek nevén csak kis értékű ingatlanok vannak, sokan azt tervezik, hogy külföldön vásárolnak.

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere a Világgazdaságnak azt mondta - túl azon, hogy számos kérdés nem tisztázott még, például hogy állag- vagy forgalmi értéket kell-e majd alapul venni -, ebből az adóból évekig nem lesz komoly bevételük az önkormányzatoknak. Sőt, az első időkben még viszik is a pénzt, hiszen fel kell állítani egy értékbecslő apparátust. Ám ennél komolyabb gond, hogy az önkormányzatok határozatát meg lehet majd fellebbezni, ez felkerül a közigazgatási hivatalhoz másodfokra, végül bírósághoz lehet fordulni. Ez a procedúra akár éveket vehet igénybe, így sok függ az állampolgárok közreműködésétől, s ez adóügyekben eddig sem volt túl jó. További gond, hogy nem tervezhető a bevétel, hiszen az önkormányzatoknak nincs ilyen adatbázisuk. Az ingatlanpiac is összeomolhat, hiszen tömeges eladásokra lehet számítani.

Magas költségek, számos hibalehetőség
Szeged szocialista alpolgármestere úgy véli, az új adónemnek mindenképpen pótolnia kell majd az eddig az építményadóból származó önkormányzati bevételt. Azt ő is elismeri, hogy hatalmas költség lenne az ingatlanok becsült értékének meghatározása, másfelől számos hibalehetőséget rejt magában.

A legnagyobb és a kormánynyal jó viszonyt ápoló önkormányzati érdekvédelmi szövetség még nem foglalkozott az ingatlanadó bevezetésével. Mint azt Nagy Gáborné, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) társelnöke, Dunaföldvár polgármestere a Világgazdaságnak elmondta, az új adónemek bevezetésének, a régiek kiváltásának több feltétele van. Egyszerűnek, hatékonynak, könnyen végrehajthatónak kell lennie, s nem jelenthet újabb terheket a lakosságnak.

A kiszivárgott elképzelésekből nyilvánvaló, még rendkívül sok a bizonytalanság, és az átgondolatlan, a kisebb településeknek bevételt nem hozó luxusadó nagyon rossz példa. Az önkormányzatoknak nehéz lesz megalkotniuk a saját rendeletüket, s még nehezebb beszedniük az adót. Ezért célszerű lenne meghagyni az önkormányzatok önállóságát azzal kapcsolatban, hogy eldönthessék, bevezetik-e az ingatlanadót, vagy a jelenlegi - építmény-, illetve kommunális - adót tartják meg.

Lehetne rosszabb is
A kötelező, értékalapú adó bevezetését tartaná jó megoldásnak László Csaba. A KPMG adópartnere, volt pénzügyminiszter az MTI-nek kijelentette: a tervek messze vannak az ideálistól, de első lépésnek még mindig jobbak, mint ha semmi sem történne. A szocialisták szerint ugyanakkor nem lesz egységes ingatlanadó ebben a ciklusban. Többen állították lapunknak: "le is zárulhat" az ingatlanadó-történet azzal, hogy jövőre a luxusadó kivetésének értékhatárát 100 millióról 50 millió forintra csökkentik.

A szakértők megkezdik majd annak vizsgálatát, hogy miként egységesíthető a 4+1 adófajta, s miként tehetnek szert bevételre az önkormányzatok e módszerrel. Ám egyelőre nem lehet kivitelezni ezt az elképzelést - fogalmazott több szocialista képviselő. Hozzátették: a cél, miszerint el kell mozdulni a vagyonadóztatás felé, kívánatos lenne, ám ezt csak nagyon nehezen lehet majd elérni. Egyelőre nagyobb politikai botránnyal járna, mint amekkora hasznot hozna. A választások közeledtével pedig egyre kisebb a valószínűsége a kényes ügyek felvállalásának - magyarázták. Ugyanakkor mások még mindig úgy vélik, hogy valamiképpen ki kell pipálni a konvergenciaprogramban vállalt ingatlanadó-bevezetést.

Forrás: Világgazdaság, Index

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

El kellett búcsúznia Bill Gatesnek a világ leggazdagabb embere titulustól. Az új győztes a mexikói… Tovább olvasom