Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Gazdasági korrekcióra van szükség az IMF szerint

Nem lehet elkerülni a gazdasági korrekciót Magyarországon. Ezt mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője hétfőn Budapesten.
Az IMF és az Európai Unió küldöttsége a napokban tartott Budapesten megbeszéléseket a Magyarország és az IMF közötti készenléti hitel-keret első felülvizsgálatáról. James Morsink elmondta, hogy 3-3,5 százalékos visszaesésre számít az IMF Magyarországon. Veres János pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket a 20 milliárd eurós hitelmegállapodás kapcsán vállalt korábban. A felülvizsgálat lezárultával Magyarország újabb 2,5 milliárd eurós hitelt hívhat le.

Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy Magyarország teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket az IMF-el és az Európai Unióval kötött 20 milliárd eurós hitelmegállapodás keretében vállalt. Példaként a költségvetési törvény elfogadását, az adórendszer tervezett átalakítását, a 13. nyugdíjra vonatkozó átalakításokat, a Költségvetési Tanács felállítását és az Út a Munkába program elfogadását említette a tárcavezető. A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy az adórendszer átalakítása a várakozások szerint 2009-ben és 2010-ben nullszaldós lesz.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az említett hitel-keretből eddig 4,9 milliárd eurós IMF-hitelt és 2 milliárd EU-hitelt hívott le a kormány: a pénzt a jegybank tartalékainak növelésére és állampapír vásárlásra fordították- tette hozzá Veres János.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője megerősítette, hogy Magyarország teljesítette a vállalásait. James Morsink hozzátette, hogy 3-3,5 százalékos gazdasági visszaesésre számít az IMF Magyarországon. A GDP arányos államháztartási hiány eközben 3 százalék alatt marad a Nemzetközi Valutaalap szerint. A szakember elmondta, hogy gazdasági korrekcióra lesz szükség. James Morsink üdvözölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett reformokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország finanszírozási helyzete továbbra is nehéz, és a globális környezet sem kedvező.

Az IMF igazgatósága várhatóan március végén dönt a készenléti hitel-keret első felülvizsgálatának lezárásáról. Ezután Magyarország számára lehetővé válik egy 2,5 milliárd eurós hitel lehívása.

Simor András, az MNB elnöke kérdésre elmondta, hogy az euró-árfolyam kapcsán nincs egy konkrét határ, ami még elfogadható a jegybank szerint. Hozzátette, hogy nem csak a forint leértékelődése, de az árfolyam változásának gyorsasága is hátrányosan érintheti a gazdasági szereplőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől szigorú biztonsági öv ellenőrzés

Országos ellenőrzés kezdődik kedden a magyar utakon. A rendőrség a Nemzeti Közlekedési Hatósággal… Tovább olvasom