Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gázrobbanás Pécsett - tíz sérült

Tízre nőtt a pécsi gázrobbanás közben megsérültek száma. Öten vannak kórházban, egy nő súlyos sérülései miatt. A többieket a helyszínen látták el a mentők, köztük három rendőrt. Csaknem ötvenen maradtak így fedél nélkül - egy részük ismerősöknél, mások pedig a helyi sportcsarnokban kénytelenek éjszakázni.
Lakhatatlanná vált az a társasház, amelynek alagsorában gázrobbanás történt szerdán délután Pécsett.

Délután három óra körül egy négyemeletes társasház előtt dolgozó munkagép átvágott egy gázcsonkot, majd a gáz beáramlott az épület alagsorába és ott belobbant. A házban egy asszony súlyos sérüléseket szenvedett: megégett a légcsöve. Négyen szintén a házban és az épület előtt szenvedtek zúzódásos sérüléseket - mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette: további öt embert pedig a helyszínen láttak el a mentők. Köztük volt három rendőr, akik munka közben az ömlő gázt lélegezték be és rosszul lettek.A robbanás után az érintett házból és a környékbeli épületekből - a korábbi hírekkel ellentétben - összesen körülbelül 200 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát.

A gázömlést délután hat óra körül szűntették meg.

A környéken folyamatosan mérték a gáz koncentrációját a tűzoltók, azt a házat pedig amelyben a detonáció történt, statikus vizsgálta át. Megállapításai szerint lakhatatlan, így az ott élő 46 ember nem is mehet vissza. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint közülük 21-en rokonoknál és barátoknál töltik az éjszakát. Öt idősebb ember ideiglenesen egy szociális otthonba kerül, 20-an pedig a sportcsarnokban alhatnak.

Az épületet mostantól rendőrök őrzik. Az ott élők csütörtökön mehetnek vissza rendőri kísérettel a holmijukért.

Dobson Tibor elmondta azt is, hogy hamarosan a helyszínre érkezik a katasztrófavédelem két önkéntes pszichológusa is, akik segítenek feldolgozni a történteket az ott élőknek.

Közben a tűzoltók folyamatosan szellőztetik át a környékbeli épületeket, az azokban élők még este visszamehetnek.

Este egyébként a helyszínre érkezett a Misina kutyás mentőcsoport is. Minden balesetnél ugyanis meg kell nézni, hogy nem rekedt-e bent valaki, ezért most ők is átvizsgálják a házat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ellenzéki összefogás a kormány lemondását eredményezné

Gyurcsány Ferenc kizártnak tartja, hogy az ellenzéki pártok közösen a kormány ellenében fogadjanak el adómódosításokat, azt ugyanakkor elismerte, hogy ebben az esetben a kormánynak le kellene mondania. Tovább olvasom