Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Geréb-per: szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát

Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.
Az ügyészség által foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűncselekményekkel vádolt Geréb Ágnes büntetőperében Balogh Pál szakértő kiemelte: a megszületendő gyermek halálát az oxigénhiány okozta, amely egyebek mellett a szülésznő szakszerűtlen fogásai miatt bekövetkező gerincsérülésből fakadt.

A szakértő kitért arra is, hogy indokolt lett volna a kórházi szülés, valamint a szakorvos jelenléte a szülésnél, illetve a gátmetszés a magzat vállainak elakadásakor. A kihívott mentő szakemberei sem tudták kifejteni a csecsemőt, ezért a Szent János Kórházban gátmetszést végeztek. A halott csecsemő 4450 grammosan született meg.

Balogh Pál elmondta: a 2007-ben 35 évesen másodszor szülő nőt már életkora miatt is veszélyeztetettnek kellett volna minősíteni.

Cserni János bíró kérdésére Balogh Pál elmondta: a szülést hamarabb kellett volna beindítani, az oxytocint pedig infúzióval kellett volna beadni az anyának, mert a vénás beadás egyszeri, nagy méhösszehúzódást okozott.

A második szakértő, Balogh István közölte: Geréb Ágnes a szüléskor nem alkalmazott műfogást, a magzat vállának kicsavarását pedig életszerűtlennek nevezte. A magzat gerincvelője elvizenyősödött, megduzzadt, ami "alkalmas volt arra, hogy a halált előidézze".

A magzat halálának okai: méhen belüli oxigénhiány, az oxytocin vénás beadása, illetve a fej oda-vissza irányuló forgatása. Ezenkívül a köldökzsinór összenyomódása is előidézhetett oxigénhiányt - összegezte.

Asztalos Miklós szakértő kifejtette: a magzatnak nem volt elegendő helye a megszületéshez, ezért kellett volna gátmetszést alkalmazni. Az oxytocint csakis infúzióval lehetett volna beadni, és eközben is kötelező lett volna a szülési fájások gyakoriságának műszeres figyelése is. A vénába viszont nem lehetett volna oxytocint adni, mert ez "a méhlepény vérkeringésének megszűnésével járhat, és ha ez tartós, akkor meg is halhat a magzat" - hangsúlyozta.

A terhességi ultrahangvizsgálatok Asztalos Miklós szerint azt mutatták, hogy a tragédiát megelőzhette volna, ha a 40. héten elvégezték volna a magzat súlybecslését, s a majdnem négy és fél kilogrammos magzat otthon születéséről lemondtak volna. Kevésnek tartotta a szakértő, hogy a magzat szívműködését óránként vizsgálták Geréb Ágnesék. Véleménye szerint minimum 15 percenként kellett volna ezt megtenni, miután a magzatburok megrepedt.

Geréb Ágnes a bíróságon elmondta: a magzathoz való hozzáférés biztosítása érdekében lehet ugyan szükség gátmetszésre, ő viszont a szülés közben hozzáfért a magzathoz, így az ebben az esetben szerinte indokolatlan volt. Azt is megemlítette, hogy többször hatástalan volt a korábbi, 17 éves szakorvosi pályafutása alatt az oxytocin infúziós beadása. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a szülő nő nem volt veszélyeztetett terhes.

A bíró egyelőre nem tűzte ki a következő tárgyalási napot.

Magyarországon évente 500-600 gyermek jön világra kórházon kívül, s évek óta folyik a vita az otthon szülés jogi szabályozásáról. Civil szervezetek szerint alkotmányellenes helyzet áll fenn, mert az állam évek óta nem rendezi ezt a kérdést. Az önrendelkezési jog és az egészségügyi törvény alapján a várandós anyának jogában áll szabadon dönteni, hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét, ha ezt biztonságos feltételek mellett teheti. Ezt a választását korlátozni nem lehet, az állam pedig köteles biztosítani az otthon szülés jogi, fizikai és finanszírozási hátterét - vélekednek.

Az ombudsman korábban az otthon szülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetelményeinek kidolgozását kérte a jogalkotóktól és a szakmától.

Olvasóink írták

 • 12. benedekdorina 2010. október 31. 20:15
  „Hú, és senki sem ment a Nagy Ignác utca 5-11-be ma? Micsoda feledékenység! :D Hisz ma van a boszorkányok ünnepe, és a BVI-ben fogvatartanak egy kuruzsló boszit. :D Kaphatna egy plüss bilincset, úgyis vágja a kicsi csuklóját a bilincs. Már a bíró is megsajnálta, így a lábbilincs már lekerült. :D Hát én rajta hagytam volna. Mind1.

  Üdv!”
 • 11. kuyulu 2010. október 24. 10:49
  „http://hvg.hu/itthon/20101023_guardian_gereb_agnes_otthon_szules#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_10_23”
 • 10. benedekdorina 2010. október 21. 20:49
  „Szomorúan látom, hogy varadipal bejegyzésének lényegét kimoderálták. Akkor megírom én, csak kicsit fiomabban: Ha 5 évvel ezelőtt lecsukják ezt a szüzmária képű pénzéhes gyilkost, akkor sok pici, meg a mamája menekült volna meg ettől a .... (talán az előzőekben írt jelzőt nem írnám, egyrészt mert kimoderálnak engem is, másrészt mert talán az a pénzkereseti mód most nem épp rá illik.) Viszont az "orvostársadalom szégyene"(é)től vagy az "emberiség szégyene" (é)től jelző jobban ráillik. Azaz Geréb Ágnestől. Remélem még jó sokáig nem veszik le azokat a bilincseket. Ha jó lesz, és nem szüleszti meg "otthon" a fegyőrnőt, akkor kap a következő szülinapjára egy ilyen (http://pannoca.freeblog.hu/files/bilincs.jpg) bilincset, nehogy feltörje a kicsi csuklóját az elkövetkezendő 20 év alatt. :D”
 • 9. flexsnake 2010. október 21. 19:18
  „halálbüntetést!”
 • 8. valoperes_zugugyved 2010. október 21. 18:43
  „vARADINAL MAX A ANDAXXIN VAN”
 • 7. benedekdorina 2010. október 21. 15:54
  „Varadipalnál a pont!!!!”
 • 6. varadipal 2010. október 21. 15:45
  „Ha 5 évvel ezelőtt lecsukjákezt a szűzmária képű pénzéhes ...., hány pici meg a mamája menekült volna meg <moderálva..>”
 • 5. ketrin72 2010. október 21. 14:54
  „Egyébként egy ismerösöm gyermeke a nöi klinikán halt meg .../ mobiltelefonos eset/
  az orvos mai napig praktizál
  utolsó lehetösége lett volna a gyermekvállalásra a högynek:(
  3 :)”
 • 4. ebebri 2010. október 21. 14:54
  „...és ugyebár Ő is használ oxytocint, hogy meggyorsítsa a szülést.... szóval akkor miről is beszélünk?!
  Felelőtlen az az anya, aki kockára meri tenni születendő gyermeke életét. Én az anyát ítélném el gondatlanságból elkövetett emberölésért, nem a doktornőt!”
 • 3. IVY 2010. október 21. 14:49
  „Gerébet ÖRÖKRE ELTILTANI ettől a tevékenységtől!
  Ellenkező esetben min. 20 év szabadságvesztéssel tiltani!!!!
  Ez talán eltántorítja a későbbiekben!!!”
 • 2. Yucca 2010. október 21. 14:48
  „Nem bíznám rá a leendő gyermekemet. Hálistennek mindkettőt sikeresen a világra segítették anno a női klinikán, mindenféle komplikáció és baj nélkül.”
 • 1. Csirén 2010. október 21. 14:10
  „Mindenütt otthonszülésről beszélnek, holott ez a műintézmény Geréb Ágnes magánkórháza, elégtelen felszereléssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a ˝magyar kabaré doyenje˝

Hosszú betegség után, 81 éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi György költő, író, humorista. Tovább olvasom