Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Giovanni és a nők íze

Giovanni – csak így, Don nélkül. Ez a címe a Győri Balett új estjének, a ma is élő, hódító férfiról.

Giovanni – csak így, Don nélkül. Ez a címe a Győri Balett új estjének, amely ezen a hétvégén hölgyeknek és uraknak talán mást és mást jelent majd. Az alkotók a meghívóban kérdéseket fogalmaztak meg. „Don Giovanni valóban gátlástalan nőcsábász? Vagy a gátlástalan hölgyek vitték őt pokolba? Mit gondolnak erről önök, Hölgyeim? – Elképzelhető, hogy egy férfi azért esik minduntalan csapdába, mert az ideált kergeti? Így van ez, Uraim? – …Mi elképzeltük…"

A „Mi" egyrészt Kiss Jánost jelenti, aki tudván, hogy 2006-ban ünnepeljük Mozart születésének 250. évfordulóját, az általa lázadó fiatalnak, muzsikáját hallgatva pedig kortalan zseninek tartott zeneszerző előtt szeretett volna tisztelegni a következő bemutatóval. A választás azért is szerencsés, mert a sokat – és főleg német nyelvterületen – turnézó társulat Mozarttal még vonzóbb a meghívók és a közönség számára is. A „Mi" jelenti Gombár Juditot, aki az életműből éppen Don Giovannit választotta. És jelenti William Fomint, aki a kiválasztott történet koreográfiáját álmodta színre. És természetesen jelenti a táncosokat, akik a történetet életre keltik, köztük a címszerepen osztozó Velekei Lászlót és Lukács Leventét.

Kiss János művészeti vezető, igazgató mást emel ki a győri Giovanniból: – Ez az ember ma is tipikus figura, olyan férfi, aki hagyja magát sodortatni, aki az ideált kergeti, de sohasem tud dönteni. Éhesen kóstol bele mindenbe, de a legfinomabb ízt nem találja meg. A világban a fény ad mindennek színt, életet. A mi világunkba is eljön a fény, elviszi valahová a hősünket. De vajon hová?

William Fomin koreográfus, aki Oroszországból jött, érthető módon a kastélyát elhagyó, új utakat kereső, a megismerés vágyát hordozó embert látja a címszereplőben: – Magam elég messzire utaztam az otthonomtól, de itt megtaláltam valamit, az én döntésem megszületett, most már tudom, hogy mit akarok. Ami a bemutató szakmai részét illeti, hát nincs könnyű dolgom. Nem elég, hogy maga az opera műfaj bonyolult, a Don Giovanni az egyik legnehezebb opera. Összehozni a táncot a szöveggel úgy, hogy ráadásul mi más irányt választottunk a történetnek, nos feladta a leckét. Én szeretem megfigyelni, ami körülöttem történik, így a második felvonásba csempésztem egy olyan szituációt, ami friss tapasztalat. Szóval ez a mienk egy saját, győri Giovanni lesz.

Ha három alkotó háromféle választ ad a feltett kérdésekre, akkor vajon a közönség hányféleképpen értékeli majd a történetet? A válasz június 4-től, a bemutató napjától estéről estére kereshető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűbenjáró bűn

A férj öngyilkossága után kiderül, hogy mindene elveszhet a hátrahagyott adósságok miatt. Hogyan… Tovább olvasom