Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

GKI: minden bizonytalan, de a gazdaság nagyot zuhan idén

A magyar gazdaság a korábban gondoltnál nagyobb mértékben, körülbelül 3,5 százalékkal esik 2009-ben.
A világméretű recesszió mélysége és befejeződésének időpontja továbbra is bizonytalan, a prognózisok világszerte egyre pesszimistábbak, a magyar gazdaság a korábban gondoltnál nagyobb mértékben, körülbelül 3,5 százalékkal esik 2009-ben - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. A reálkeresetek 1 százalékkal csökkennek, a munkanélküliség viszont megközelíti a 9 százalékot.

A magyar gazdaság teljesítménye szempontjából meghatározó mutatók mind jelentősen romlanak idén: az ipari termelés csak a tavalyi 90 százaléka lesz, az export 5 százalékkal csökken, amin csak kismértékben javít az import ennél is nagyobb visszaesése. A kilábalás utáni gyorsabb növekedés esélyét is rontja a beruházások szintén 5 százalékos csökkenése.

A világméretű recesszió mélypontja idén várható a GKI szerint, de mélysége és befejeződésének időpontja bizonytalan, a prognózisok világszerte egyre pesszimistábbak. A magyar szempontból legfontosabb piacon, az Európai Unióban a GDP 2-3 százalékkal esik vissza, a magyar gazdasági teljesítmény csökkenésének legvalószínűbb mértéke 3 és fél százalék a GKI szerint.

Az infláció gyors ütemben csökken, a kutatók májusra alig 2 százalék éves áremelkedést várnak. Az év közepére tervezett áfaemelés és a gyenge forint miatt azonban azonban az év végére 4,4, egész évi átlagban 3,3 százalék lehet az infláció. A versenyszektorban a bruttó bérek 4 százalékkal emelkedhetnek, a költségvetési szektorban viszont 1 százalékkal csökkennek, a reálkeresetek összességében 1 százalékkal lesznek alacsonyabbak a tavalyinál. (Ezzel a prognózissal ellentétes tendenciáról számolnak be a munkavállalói érdekképviseletek, például az Országos Érdekegyeztető Tanácsban: a munkahelyek megtartása érdekében széles körben elterjedté vált a bérek nagyarányú, helyenként 30 százalékos csökkenése, illetve a négynapos hét, kevesebb fizetéssel.) Az alacsonyabb infláció mellett az egyéni fogyasztás 3 százalékkal csökkenhet, ami kedvez a megtakarítási képességnek.

A GKI gyorsuló munkanélküliségre számít. A tavaly év végi 8,4 után 2009 végére 8,7 százalék lehet az állástalanok aránya.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2009. március 09. 10:03
  „A GKI pofára esései elég szembetűnőek. Érdekes módon MINDIG a kormány javára tévednek (2002 óta), vajon honnan kapja ez a "kutatóintézet" a pénzt? Nem nehéz kitalálni, a kormánytól. Sajnos, ezek lejáratják a "tudományt", szervilizmusukkal félrevezetik a kormányt (habár nem hiszem, hogy ez különösebben számítana), teljesen alkalmatlanok, mindamellett az a tévképzet hajtja őket, hogy aki fizet az a megrendelő szájaíze szerinti eredményért fizet. Ez egy kompromittálódott banda, megélhetési "kutatók" prostituálódott társasága. Azonnal szét kell őket hajtani, mert megbízhatatlanná váltak, nevetséges manipulátorrá züllesztették magukat.”
 • 2. comet 2009. március 09. 09:51
  „minden képpen kormányváltás kell.
  mint alternatívát az államcsődöt is meg kéne nézni, de ehhez ismerni kéne a pontos adatokat.
  Az államcsőddel beszivatnánk az osztrákokat, de szívattak ők már minket eleget.
  Az államcsőd miatt kérni kéne a Gurcsány rablóbandája által felhalmozott hitel egy akkora részének elengedését, ami mellett megkezdődhet az ország ujraépítése. Fletóékat ehhez mindenképpen felelősségre kell vonni.
  Az országnak ez a drasztikus megoldás hozná a leggyorsáb változtatási lehetőséget.
  Eddig több mint húsz IMF "segítséggel" tönkretett ország élt ezzel a módszerrel.
  Ne felejcsük el hogy az IMF inkább gyarmatosítást előkészítő pénzintézet, mint talpraállító barát.
  (ld. Politaktika- Az IMF kritikája, vagy angol nyelvű Wikipedia).”
 • 1. cyt 2009. március 09. 08:50
  „Én nagyon örülnék, ha 5% körül maradna CSAK a visszaesés. Érthetetlen az, hogy a GKI még mindig csak 3.5%-os visszaesést prognosztizál HIVATALOSAN. Ők vajon miben bíznak???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham az euróért

A valutaváltók szerint az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a forgalmuk, mert egyre többen váltják át a forintjukat más valutára - hangzott el az RTL Híradójában. Tovább olvasom