Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

GKI: romló gazdasági mutatók

A magyar gazdaság dekonjunktúrából való kilábalását lassúnak és bizonytalannak tartja a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel közösen készített elemzése.
A jelentés figyelmeztet: a külső és belső egyensúly romlik, rendkívül gyorsan emelkedik a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása, az üzleti beruházások viszont stagnálnak.

Az infláció eddig kedvezően alakult, de a következő hónapokban kissé emelkedni fog, az év átlagában 5,2 százalékos lehet.

Az Irak körüli háborús feszültség 30 dolláros világpiaci olajárhoz vezetett, ez másfélszerese az egy évvel ezelőttinek, de kisebb, mint két évvel korábban.

Az ipari termelés - bár június után júliusban is érezhetően emelkedett - még nem sokkal haladja meg a tavalyit, az év egészében 3 százalékkal nőhet. Az ipari export az első hét hónapban már közel 4 százalékkal bővült, ezen belül azonban a kivitel nagyobbik felét adó ipari vámszabad területeken csak 1 százalékkal.

Csaknem stagnál a belföldi ipari értékesítés is. Ugyanakkor rendkívül gyorsan, 2002-ben várhatóan 17 százalékkal bővül az építőipar és a kereskedelem.

A beruházásokon belül az első félévben az építés 14 százalékkal nőtt, a gépberuházás viszont 2 százalékkal csökkent. Különösen kedvezőtlen a feldolgozóipari beruházások 8 százalékos mérséklődése. A nemzetgazdasági beruházások az idén összesen 5 százalékkal nőnek.

A jelentés szerint az első félévben a versenyszférában 14,2 százalékkal, a költségvetésiben 28,7 százalékkal emelkedtek a keresetek. A második félévben a különbség további bővülésére lehet számítani. A reálbérek átlagosan 12 százalékkal, a GDP növekedésének négyszeresével emelkedtek.

A lakosság nettó pénzmegtakarításai viszont alig nőttek, ami a rendkívül gyors ütemben emelkedő lakás-, ingatlan- és fogyasztási hitelfelvétel következménye.

Az infláció részben a mesterségesen elhalasztott árlépések miatt nagyon kedvezően alakult, a következő hónapokban azonban - például a dohány jövedéki adójának emelése, a dinamikusan növekvő kereslet hatására - némi emelkedés valószínű.

Az államháztartás hiánya az EU módszertanát közelítő módon számítva a GDP 6,5 százaléka körül lesz. A külkereskedelmi mérleg egyelőre kedvező, de a fogyasztás dinamikus emelkedése és a konjunktúra lassú javulása esetén a behozatal gyorsulása várható.

A folyó fizetési mérleg romlása markáns. Júliusig a hiány mintegy 1 milliárd euróval volt nagyobb a tavalyi első hét havinál, ez nagyjából fele-fele arányban az áruforgalom illetve az idegenforgalom egyenlegromlásának következménye. A deficit év végére 3,2 milliárd forintra nőhet.

Az első hét hónapban alig több mint 0,6 milliárd euró működőtőke-import mindössze egyharmadát fedezte a fizetési mérleg addigi hiányának.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kormányzati megrendelésekben bíznak az informatikai cégek

Az idén 1,5 milliárd dollárosra becsült magyar informatikai piacon szinte egybehangzóan 8-10… Tovább olvasom