Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Glatz Ferenc: Magyarországnak a Balkán felé kell fordulnia

Glatz Ferenc akadémikus szerint Magyarországon a gazdaságnak, a politikának és a tudománynak is nagyobb érdeklődéssel kellene a Balkán térsége felé fordulnia.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének igazgatója kedden Budapesten, a Regionális átalakulási folyamatok a Nyugat-Balkán országaiban című könyv bemutatóján kiemelte: a Balkán iránti érdeklődés mindig szorosan összefüggött a világpolitikai helyzet aktuális állásával, az a nagyhatalmaknak a leginkább a Duna hajózhatóságának garantálása miatt volt fontos.

A Duna-stratégia létrejöttével az EU nagyobb szerepet vállalhat a térségben, mivel a program több, unión kívüli országot is érint a régióban - vélekedett. Glatz Ferenc szerint az EU politikai és gazdasági szempontból is aktívabb akar lenni a Balkánon, és ezt a lehetőséget Magyarországnak is ki kell használnia. Az unió következő 10-15 évét két térség határozza meg alapvetően: a Baltikum és a Balkán - tette hozzá.

Mint kifejtette, a régióval foglalkozó jelentősebb kutatóintézetek főként Oroszországban és Németországban találhatók, ez a két állam megkerülhetetlen a térségben.

Illés Iván egyetemi tanár, az MTA Regionális Kutatások Központjának tudományos tanácsadója Horvátország uniós csatlakozása kapcsán hangsúlyozta: lassan, körülményesen indult az integrációs folyamat, az EU tüzetesebb vizsgálatnak vetette alá az országot, mint a korábbi tagjelölt államokat. A csatlakozást nehezíti, hogy az unió bővítéséhez az összes tagállam egyetértése szükséges, ahogyan minden, a csatlakozással kapcsolatos kérdésben is konszenzust kell elérni - jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: Budapest mindig is "felkarolta" a horvát csatlakozás ügyét, és bár az előző, belga elnökség "felgyorsította" a tárgyalásokat, és már csak öt fejezet maradt a magyar elnökségre, ezek "igazán kényes kérdések".

Hajdú Zoltán, a regionális kutatások központjának tudományos tanácsadója azt mondta, nem szerencsés Nyugat-Balkánként emlegetni a térséget, mivel ez egy "időszakos fogalom", amely a horvát csatlakozás után veszít a jelentőségéből. Hozzáfűzte: ugyanakkor jelenleg sincs teljes egyetértés a Balkán fogalmáról, annak határairól. Az európai hatalmak továbbra is felelősek azért, merre halad ez a régió, hiszen még nincs megoldva a Balkán helyzete - mutatott rá.

Enyedi György akadémikus, aki az MTA Regionális Kutatások Központjában a Tudományos Tanács elnöke, kiemelte: Magyarország presztízsét növelheti az unióban, ha közvetítő szerepet vállal a Balkán felé.

Horváth Gyula egyetemi tanár, a központ igazgatója elmondta: a Régiók Európája című könyvsorozatukkal képet kívánnak adni az európai régiók fejlődési sajátosságairól, be akarják mutatni a regionális fejlődés hagyományos és modern hajtóerőit, valamint publikációs lehetőségek adnak a külföldi kutatóknak.

A Balkánról szóló kötetet, amelyet Horváth Gyula és Hajdú Zoltán szerkesztett, hamarosan angolul is publikálják. A könyvben egyebek mellett olyan témákat mutatnak be, mint a rendszerváltozás következményei, az etnikai összetétel és a nemzeti konfliktusok, a kormányzati rendszerek sajátosságai, valamint a gazdasági helyzet. A kutatás eredményeiről záró konferenciát tartanak február végén Pécsett.

Olvasóink írták

 • 11. saturnus 2011. február 02. 15:44
  „4./igazságkereső már vagy huszon egy éve antaljóska meg torgyán oda rántotta vissza az országot amit éphogy irányba állítot a német kormány .Köszönjétek az MDF-nek meg a kisgazdáknak.”
 • 10. deszkás 2011. február 02. 07:55
  „OGREZOLI66! Olvastam Glatz úr eszmefuttatását és ne próbáld már megmagyarázni az átlagembernek mit jelent a Balkán! Azért nem mindenki olyan entellektüel de a szó megértéséhez nem is szükséges!”
 • 9. ferdzso 2011. február 01. 21:46
  „Valahová, tartozni kell, ha ez a "huncut unió" így sértegeti a magyarokat, hogy még "csavezezik" is egy-némelyik. "Feri bácsi"; csak tudja...”
 • 8. szilléri 2011. február 01. 20:37
  „Glatz elvtárs megmondja a tutit!”
 • 7. ogrezoli66 2011. február 01. 20:10
  „Tisztelt Hozzászólok!
  Aki egy kicsit se ismeri Glatz Ferenc akadémikus a jelen Magyarországáért tett munkásságát,a környező népekkel való megbékélés érdekében kifejtett hatalmas erőfeszítését,az baromságot ne írjon,és evvel ne bizonyítsa be a saját agyi sötétségét!!!!
  Javaslom a HISTÓRIA történelmi kiadvány 2010.6-7. számában megjelent:Húsz év után:újra kell gombolni a mellényt című írását.Lehetőleg mindenki olvassa el kétszer is,hogy megértse!!!!”
 • 6. jozko 2011. február 01. 18:01
  „Lassan el is késtünk ezzel az "odafordulással"...
  Az elpocsékolt KGST piacainkat ha nem is szerezhetjük már vissza, valami jó lenne helyette!

  A "szemetet szemetért" elvet persze el kell felejteni!”
 • 5. frakk 2011. február 01. 16:06
  „Sok mellébeszélés, gyakorlatias emberek meg sehol. Hozzunk létre egy pályázatot, és nyúljuk le az államot , vagy az EU-t . Igen erről már fellehet ismerni, Balkánon vagyunk.”
 • 4. igazságkereső 2011. február 01. 15:33
  „Már nem kell a Balkán felé fordulnia Magyarországnak, 2002 óta ott van és ez meg is látszik.Bizonyíték: sorra halnak meg emberek pénz és tüzelőanyag hiánya miatt fűtetlen lakásaikban és még lehetne sorolni a hónapok óta fizetés nélkül tengődő dolgozókat, miközben a szolgáltatók ki-és lekapcsolással "támogatják" a lakosságot, kik közül nagyon sokan önhibájukon kívül kerültek fizetésképtelen helyzetbe! Egy történészprofesszortól kicsit fájdalmas,hogy semmi empátiát nem érez a mai Magyarország állapotát illető és emberek tíz-és százezreit tönkretevő politika miatt!!”
 • 3. deszkás 2011. február 01. 15:01
  „Tele hassal lehet ilyeneket mondani.Rosszat álmodott Glatz úr?”
 • 2. bélás 2011. február 01. 14:28
  „nem forogni kéne, hanem végre már kimászni.
  ez melyik országbol nézelődik, mert ezt nem itthon mondta az biztos”
 • 1. KolompárRómeó 2011. február 01. 14:20
  „Nem értem. Mindig is inkább balkáni ország voltunk (a szó rosszabbik értelmében). Így semmi újat nem mondott Glatz Ferenc.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős asszonyt raboltak ki Hevesben

A tetőt megbontva jutott be három rabló a Heves megyei Tarnazsadányban egy házba, majd az ott élő… Tovább olvasom