Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Göncz az orosz kapcsolatokról is tárgyalt Washingtonban

A magyar külügyminiszter a két amerikai elnökjelölt külpolitikai tanácsadóival és Condoleezza Rice külügyminiszterrel is tárgyalt Washingtonban az orosz kapcsolatokról, miután a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést nyújtotta át kedden az amerikai diplomácia vezetőjének. A magyar és amerikai külügyminiszter egyetértettek a Moszkvával való párbeszéd fenntartása mellett.
Göncz Kinga miniszter az Oroszországgal kapcsolatos álláspontokat is egyeztette Washingtonban, amikor találkozott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel, valamint Barack Obama demokrata, és John McCain republikánus elnökjelöltek külpolitikai tanácsadóival. Ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy az elmúlt időszakban az a látszat keletkezett, hogy Magyarország nagyobb jelentőséget tulajdonít az orosz kapcsolatoknak, mint a szövetségi rendszer többi országa, különösen az Egyesült Államok.

Condoleezza Rice és Göncz Kinga üdvözölte azt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai között semmiféle megosztottság nem volt a grúziai helyzet megítélését illetően. Amerika és Európa egységes üzenetet küldött Oroszországnak, amelyben világossá tette, hogy senki nem vonhatja kétségbe egy állam területi integritását, és nem vonulhat be katonai erővel egy másik ország területére. Az Oroszországgal való viszonnyal kapcsolatban a két külügyminiszter egyetértett abban, hogy a párbeszédet hosszú távon fenn kell tartani Moszkvával.

Egy nappal korábban ugyanez szóba került a magyar külügyminiszternek az amerikai elnökjelöltek külpolitikai tanácsadóival folytatott megbeszélésein is. A tárgyalófelek, a demokrata Anthony Lake és a republikánus Philip Gordon, valamint Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettes is egyetértettek a magyar diplomácia vezetőjével abban, hogy szorosabbra kell vonni a transzatlanti kapcsolatokat, illetve Oroszországgal fenn kell tartani a párbeszédet. Eközben egyértelművé kell tenni, hogy melyek azok az elvek, amelyekből nem enged sem az Unió, sem a NATO, sem az Egyesült Államok az együttműködésben. Göncz Kinga úgy érzékelte, hogy a republikánusok keményebb álláspontot foglalnak el, de senki nem akarja véglegesen megszakítani a párbeszédet Oroszországgal.

Ugyancsak téma volt az egyre súlyosabb pénzügyi válság (a washingtoni kongresszus éppen a megbeszélések idején utasította el a 700 milliárd dolláros mentőcsomagot). Szóba került a nemzetközi szervezetek jövője, a stratégiai erőviszonyok alakulása, Kína felemelkedése, valamint az energiabiztonság.

Göncz Kinga helyi idő szerint hétfőn felkereste a világon egyedülálló washingtoni Sajtószabadság Múzeumot (Newseum). A történelem volt a témája a kommunizmus mártírjainak emlékét ápoló alapítványnál tett látogatásnak is, amelynek során a külügyminiszter átadta az alap elnökének Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök levelét. Ebben a magyar kormányfő támogatásáról biztosította a nemrégiben meghirdetett kezdeményezést, amely az egész világra kiterjedő virtuális múzeumként kívánja feldolgozni a kommunizmus működését. A magyar politikus egyúttal anyagi segítséget is küldött. Lee Edwards, az alapítvány elnöke a megbeszélésen jelezte, hogy hozzá akarnak járulni a Tom Lantos emlékére létesítendő alaphoz, amely olyan kérdésekkel foglalkozik majd, mint az emberi jogok és a kisebbségek ügye. A házigazda és a magyar vendég együtt koszorúzták meg a Kommunizmus Áldozatainak emlékművét.

Olvasóink írták

  • 1. magyarock1 2008. október 01. 07:33
    „Nézd már megszólalt,ezek szerint van külügyminiszterünk?Csak az a furcsa,ha például a szlovákok porig alázzák a magyarokat,akkor hetekig lapít ez a kócos asszony,nincs semmi hozzáfűznivalója.Nevetséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két középiskolás lány segített az ózdi gyilkosnak

Az egyik ózdi középiskolába jár az a 16 és 17 éves lány, akik a gyanú szerint segítettek elrejteni a… Tovább olvasom