Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Göncz: Belgrádnak fontos a jó szerb-magyar viszony

Göncz Kinga kedden kiemelte, hogy a szerbek tisztában vannak azzal, hogy a két ország másként ítéli meg a koszovói kérdést, ám ennek ellenére Belgrádnak fontos a jószomszédi viszony.
A magyar külügyminiszter volt az első hivatalos látogatásra érkező külföldi diplomata Belgrádban, akinek hazája elismerte az egykori szerb tartomány, Koszovó függetlenségét.

A magyar külügyminisztert egyébként ajándékkal várta szerb kollégája. Vuk Jeremics két lemezt adott át Göncz Kingának, amelyen azoknak az iratoknak digitalizált másolatai vannak, amelyeket 1956-ban Nagy Imre magával vitt a budapesti jugoszláv nagykövetségre. "Az eredeti dokumentumokat is megkapjuk majd, ám az hatalmas paksaméta"- mondta a tárcavezető.

Göncz Kinga a tárgyalásokról szólva kiemelte, hogy elsősorban Szerbia Euro-Atlanti integrációját, az ehhez nyújtható magyar segítségről beszéltek. "Belgrád szeretne mielőbb az Unió tagja lenni, és mielőbb elérni azt, hogy lekerüljenek a vízumkötelezett országok listájáról"- mondta a diplomata.

A magyar külügyminisztert fogadta a szerb miniszterelnök is. Mirko Cvetkoviccsal elsősorban az infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket, a privatizációs kérdéseket tekintették át. Göncz Kinga elmondta, hogy szóba került egy új határátkelő megnyitása Ásotthalom és Királyhalom között, illetve a Bácsalmás és Bajmok közötti határ bővítése is. Fölvetődött még az is, hogy Röszkénél, ahol jelenleg autópályán kelhetnek át az utazók, a gyalogos- és biciklis forgalom előtt megnyissák a régi határátkelőt is.

Göncz Kinga kedden kora este a vajdasági magyarság vezetőivel tanácskozik Szabadkán.

Olvasóink írták

 • 5. Rossz oldalon állunk !!! 2008. szeptember 02. 20:59
  „Rossz szomsédság török átok. Midig a magyar politikusok kavartak.”
 • 4. Tahószegedi 2008. szeptember 02. 19:22
  „Mocskos csetnikek

  Vajdaságot vissza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. Cc 2008. szeptember 02. 19:19
  „Költözzön akócos Szabadkára és élvezze a szerbek szeretetét.”
 • 2. N.P. 2008. szeptember 02. 17:57
  „Ezt közölni kellene a Palics - Szabadka között magyarokra vadászó szerb rendőrökkel is. Ne az iratokat adják vissza, hanem azt a pár millió eurót amit bezsebeltek.”
 • 1. radenko 2008. szeptember 02. 17:37
  „Ez a féleszű kócoska csak hiszi , hogy belgrádnak fontos a jó szomszédi viszony. Nem ismeri még a szerbeket
  az bizonyos hogy nem felednek el semmit. Bizonyos vagyok abban ha változna a helyzet ő volna az első akit felakasztanának a fára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány és az SZDSZ - a kormányfő akár le is mondana

Közvetlen politikai tárgyalásra tett ajánlatot az SZDSZ-nek Gyurcsány Ferenc kedden, hogy a… Tovább olvasom