Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gondatlanság vagy gyújtogatás okozhatta a tüzet a templomban

Szinte biztos, hogy emberi közreműködéssel lobbantak fel a lángok a jászberényi Ferences templomban péntek éjjel, a kérdés a város tűzoltóparancsnoka szerint csak az, hogy gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás történt.
A templomban keletkezett kár milliós nagyságrendű - hangzott el a város polgármesterének, rendőrkapitányának és tűzoltóparancsnokának közös sajtótájékoztatóján szombaton este.

Fózer Tibor tűzoltóparancsnok elmondta: a tűzvizsgálói jelentést még várják, ám a szakértői vélemények szerint kizárható, hogy bármiféle műszaki meghibásodás előzte volna meg a tüzet.

A rendőrség rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az egyelőre ismeretlen elkövető ellen - közölte Halmai Ferenc rendőrkapitány. Hozzátette, hogy ha sikerül elfogni a tettest és a szándékosság bizonyítást nyer, úgy az illetőre akár tíz év börtön is várhat.

A rendőrkapitány szerint véletlen baleset is történhetett. Ezt látszik igazolni, hogy a templom a tűzoltók kiérkezésekor zárva volt, a templomban égésgyorsítót nem találtak, a parázs pedig akár öt órával korábban, az utolsó szertartást követően is keletkezhetett.

Gedei József polgármester szerint a tűz okairól számos találgatás kapott szárnyra. A városvezető pontos és naprakész tájékoztatást, a hívek és a lakosság biztonságérzetének helyreállítására pedig fokozott járőri jelenlétet ígért. Hozzátette: a város anyagi segítséget nyújt a település leghíresebb, legrégebbi és legértékesebb műemlék épületében keletkezett károk helyreállításához.

A tűz pénteken röviddel éjfél előtt keletkezett a jászberényi Ferences templomban. Miután a füst a templom melletti Szent Klára Idősek Otthonának egy részére is átterjedt, onnan a tűzoltók a nővérek segítségével a lakókat az épület biztonságos szárnyába menekítették. A gondozottak a tűzoltás és alapos szellőztetés után visszatérhettek a szobáikba. A helyi tűzoltók mellett egyébként nagykátai és hatvani egységeket is riasztottak a harmadik, kiemelt fokozatú káresethez.

A lángok abban a templomban csaptak fel, amelyben a héten az Egri Egyházmegye által botrányokozás miatt papi hivatásának gyakorlása alól felmentett plébános teljesített szolgálatot. Több hazai médiumban megjelent írás szerint a pap testi kapcsolatot tartott fenn egy melegpornó-filmekben szereplő férfivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötös lottó 42. heti nyerőszámai

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki: Tovább olvasom