Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Gondolkodjunk együtt!

A térség jövője múlik azon, hogy milyen pozíciót, stratégiai irányokat foglal el a dél-alföldi régió, Csongrád megye, illetve kistérségei a II. Nemzeti fejlesztési tervben (NFT). A 2007–2013 között elérhető források maximalizálásához együttgondolkodásra, a fejlesztési prioritások konszenzusára, közös álmokra és cselekvésre van szükség.
Szeri István
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, egyfajta katalizáló szerepet vállalva, augusztus 26-án egy asztalhoz ültetett több mint húsz olyan szervezetet, intézményt, önkormányzatot, kistérséget, amely a területfejlesztésben érdekelt, koncepciókkal, elképzelésekkel rendelkezik.

A Gondolkodjunk együtt! című konferencián előadott, illetve bemutatott fejlesztési terveket felhasználva, a saját stratégiájával összeépítve a kamara elkészítette javaslatait a II. Nemzeti fejlesztési tervhez – tudtuk meg Szeri Istvántól, a kamara elnökétől. A szerkesztőbizottság főleg a versenyképesség javítására, az innováció, az információs társadalom térbeli terjedésének erősítésére, a regionális gazdasági hálózatok kialakítására, a versenyképes tudás megszerzésére és a közlekedés fejlesztésére koncentrált. A dokumentum hamarosan kötetben is megjelenik.

„Szeretnénk, ha hazánk második Nemzeti fejlesztési tervében a régió, a megye és a kistérségek szintjén működő vállalkozások fejlesztései, elképzelései az eddigieknél határozottabban jelennének meg" – hangsúlyozta Szeri István.

Elsőbbséget élveznek azok a fejlesztések, amelyek a tudásiparra, az informatikára, a logisztikára és a munkahelyteremtésre irányulnak. Szeri István ezek közül a következő nagyprojekteket említette: A szegedi interregionális, multi- és intermodális személyszállítási logisztikai központ (buszport) kereskedelmi és szolgáltató központtal; Link to e-business – a dél-alföldi e-business portálrendszer, melynek segítségével áthelyeződhet a kereskedelem és az ügyintézés az internetre; Kamarai Üzleti Főiskola létesítése a vállalkozásvezetők felkészítésére; a Szeged Biopolisz fejlesztési modelljének megvalósítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonhalma és Alsószeli testvérek

Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá Pannonhalma és a szlovákai Alsószeli önkormányzata.… Tovább olvasom