Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Görögországban a legveszélyesebb autózni az unióban

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt javulás ellenére Görögországban a legveszélyesebb autózni az EU területén - áll a most közzétett Eurostat-adatokban. A 25 tagú EU-ban a legtöbb ember Litvániában, Lettországban és Szlovákiában hal meg az utakon.
A mutatót az adott országban regisztrált személyautók mennyiségéhez viszonyítva, a halálos autóbalesetek száma alapján számítják ki. A legkedvezőbb helyzetről a máltai és a svédországi számok tanúskodnak.

Az észak-nyugat európai régiók a legbiztonságosabbak a közlekedés szempontjából. Az első ezen a listán Bréma régiója, ahol egymillió autóra számolva csak 23 halálos baleset történik. Biztonságosak a régió-fővárosok is, Berlin, Bécs, Stockholm és Brüsszel.

A tanulmány szerint a személyautók sűrűsége egy adott régión belül fordítottan arányos a régión belül történő halálos balesetek számával: vagyis annál biztonságosabb egy régió, minél több autó közlekedik az útjain.

Az országokat illetően a biztonságossági sorrendben Málta a listavezető: egymillió autóra vetítve itt csupán 61 a halálos balesetek aránya. Magyarországon ez a szám 458, ezzel a 29 ország adatait tartalmazó táblázaton a 23. helyezettek vagyunk. Olyan országoknál is biztonságosabb nálunk a közlekedés, mint Lengyelország, Szlovákia, Törökország vagy Románia.

A régiók „halállistáján" hazánk három régióval is szerepel. A feketelistát a görög Sterea Ellada régió vezeti 1576 halálos balesettel. Észak-Alföld a nyolcadik 670-es pontszámmal, Közép-Dunántúl a tizenhetedik 582 ponttal, a huszadik pedig a Dél-Alföld 553 ponttal.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 1000 lakosra számítva 280 személyautó jut.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték Kóka János honlapját

Kóka János diplomáját megkérdőjelező fórumbejegyzésre ugrott át szombaton a gazdasági miniszter… Tovább olvasom