Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Graffitisek rendőrkézen

Közös évértékelő értekezletet tartott a MÁV területi igazgatósága és a rendőrség kedden Szombathelyen. Itt jelentette be a megyei rendőrkapitány, hogy elfogták a graffitiseket, akik az elmúlt hetekben több vasúti kocsit is összefestettek a szombathelyi pályaudvaron.
A graffitisek mellett a színesfém-tolvajok, a gyújtogatók és a sorompónak hajtó sofőrök okozzák a legtöbb kárt a MÁV-nak: csak a Nyugat-Dunántúlon évente több tízmillió forintot.

A celldömölki vasútállomásra tavaly szilveszterkor egy lángolva érkező vonathoz riasztották a tűzoltókat. Azóta kiderült, hogy a szerelvény azért gyulladt ki, mert egy tizenéves fiú petárdát dobott az egyik ülésre. A műbőr huzat és az alatta lévő szivacs azonnal lángra kapott, végül három fülke égett ki. Senki sem sérült meg, viszont 5 millió forint kár keletkezett.

Szombathelyen a graffitisek okoznak sok gondot a MÁV-nak. Legutóbb egy szombathelyi és egy nagycenki fiatalembert értek tetten, amint éppen vasúti kocsira festettek az éj leple alatt. A "művészek" a festéshez használt eszközeiket, fényképezőgépüket hátrahagyva megpróbáltak elszaladni, de elfogták őket. A szombathelyi graffitisről kiderült, hogy visszaeső. Azt mondta a rendőröknek, hogy szenvedélye a vasút.

A vonat közlekedik, nagyon sokan láthatják a művüket, éppen azért nagy számnak tekintik, hogyha egy vonatot lefesthetnek. Izgalmasabb kihívásnak tartják, mint például egy külterületen lévő betonkerítést lefesteni - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Ongai Zsolt alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vasúti alosztályvezetője.

Ha a közlekedés biztonságát sértő sorompórongálásokat, a vasúti anyagok lopását, a személykocsi rongálásokat mind-mind összeadjuk, ez egy húszmilliós nagyságrend - mondta Stangl Imre, a MÁV Zrt. szombathelyi területi vasútbiztonsági osztályának vezetője. Hozzátette: emiatt kevesebb jut például az állomásépületek karbantartására, mert a rongálási károkat a fenntartásra szánt keretből tudják finanszírozni. A vasúttársaság éppen ezért az idei évre is megújítja együttműködési megállapodását a rendőrséggel, és több közös razziát is terveznek, hogy megelőzzék a károkat, illetve javítsák a közbiztonságot.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2009. február 24. 22:02
    „Valami kimaradt!!!Kik is okozzák a legnagyobb veszteséget a MÁV-nak ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Meg kell vizsgálni, ki a felelős a pénzügyi válságért

Meg kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete… Tovább olvasom