Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Grafológia a gyakorlatban

Írásunk egyedi, mint az ujjlenyomatunk, nincs két olyan ember, akinek egyforma lenne a kézírása.

Több mint ezer éve kutatják az írás és a személyiség összefüggéseit; teológusok, orvosok, művészek foglalkoztak azzal, hogy megalapozzák és tudományos szintre emeljék a kézíráselemzést.

Írásunk egyedi, mint az ujjlenyomatunk, nincs két olyan ember, akinek egyforma lenne a kézírása. Minden olyan személyiségvonás megjelenik benne, ami életünk során állandó és csak ránk vonatkozik. Kezünk mozgatja a tollat, de ezt a mozgást agyunk irányítja, ezért is nevezik a kézírást másképpen, „agyírásnak". Ebből adódóan a papírlapon „láthatóvá és megfejthetővé" válnak a tudatos és tudattalan agytevékenység jelei is.

A személyiséggel foglalkozik

A grafológus a személyiséggel foglalkozik, feltárja a mindenki számára látható felszín mögött rejlő emberi lélek minden rétegét, s így részletes képet alkot a vizsgált személyről. A grafológia komplex tudomány, nélkülözhetetlen hozzá a társtudományok – a pszichológia, írásfiziológia, írástörténet, grafológiatörténet stb. – alapos ismerete.
A grafológus mindig a tanult írástól való eltéréseket vizsgálja, hiszen a gyermekek már az alsó tagozat vége felé elkezdik „egyéniesíteni" az írásukat. Az elemzés során közel kétszáz írásjelenséget vizsgálunk önmagukban és összefüggéseikben is. A vizsgálatok eredményei nem azt mutatják, hogy mi történt velünk 15 évvel ezelőtt, és mi vár ránk 10 év múlva, hanem pontosan látható, hogy a múltban történtek milyen hatással voltak személyiségünk alakulására, és hogy egy jövőbeli eseményre hogyan reagálnánk; mekkora a tűrőképességünk, milyen irányba tart „énfejlődésünk" és életünk.

A mélyebb megismerés

A kézírás nagyon értékes információkat hordozhat számunkra, hiszen megtudhatjuk, hogy milyen mentális képességekkel rendelkezik a vizsgált személy, továbbá érdeklődési köréről, fizikai és pszichés energiáiról, érzelmi és intim életéről, emberekhez való hozzáállásairól, megbízhatóságáról is tájékozódhatunk. Ezen információk nagy segítséget nyújthatnak önmagunk és mások gyorsabb és mélyebb megismerésében, mivel általában az emberek céljaik elérése érdekében – egy ideig – megpróbálják a legjobb arcukat mutatni egymásnak, és csak később, fokozatosan derülnek ki igazi személyiségvonásaik. Mindezek már nem biztos, hogy olyannyira csábítóak, hogy akár együtt is lehetne élni velük. Ellenben, ha ismerjük ezeket, akkor van lehetőség a változtatásra, a könnyebb elfogadásra és a toleranciára. Ha megértünk valamit, akkor szabadabban dönthetünk, hogy hol a határ saját alapértékeink és az elfogadás között. Ez is egyfajta szabadság lehet...

Soóky Andrea igazgató, S.K. Grafológiai és Írásszakértői Oktatási Központ

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom