Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Graz, mint a kultúra fővárosa

Tavaly Graz volt az EU Kulturális Fővárosa. Meglestük, mivel érdemelték ki a megtisztelő címet.

Megyénkben – mint tudjuk – Győr és Sopron városa is pályázik az Európai Unió 2010-es Kulturális Fővárosa kitüntető címre. Tavaly a graziakat érte a megtiszteltetés, ők lehettek az öreg kontinens kultúrájának zászlóvivői. Éppen ezért meglestük őket, maradt-e még valami a művészi levegőből – egy évvel a nagy ötletbörze után.

Graz, szombat délelőtt, fél tíz körül. Jól láthatóan a stájer tartomány központja – s nem mellékesen az Európai Unió 2003-as Kulturális Fővárosa – még csak ébredezik. Túlságosan sokáig persze nem éreztetik velünk osztrák szomszédaink a magányosság felemás érzését, mintha varázsütésre telnének meg a belváros kacskaringós sétálóutcái, s egy szempillanat alatt hömpölyög a tömeg. Az emberek tökéletes nyugalomban sétálhatnak kedvükre, négykerekű benzinfalók ugyanis nem tehetik be abroncsukat Graz történelmi belvárosába – környezetbarát villamosok helyettesítik őket. A csúcsmodell járgányok olyannyira hangtalanul járnak-kelnek, hogy jelen sorok írója csak erős kolompolásra, tülkölésre kapott észbe: épp egy sietős monstrum útjában fényképezett.

Mentségemre szóljon, a színes kavalkád, az élettel teli sikátorok könnyedén elcsavarják az ember fejét, s hajlamos lesz fittyet hányni holmi villamosokra... Ráadásul múló, ám annál tartalmasabb villámlátogatásunk idején a stájer főváros utcáin már nagyban állt a karácsonyi bál. Fejünk fölött a háztetőket behálózó vezetékeken milliónyi kis világító angyal, csillag vagy kereszt formájában várt a sötétedés utáni bevetésre, mégsem tűnt hivalkodóan giccsesnek a város. (Na jó, a Mura-parti várost teleaggatott falragaszok szerint a Coca-Cola-karácsonyt ők sem ússzák meg...)
Az ünnepi hangulatot kiválóan fokozták az enyhe kis túlzással minden utcasarkon előbukkanó, különböző zenei irányzatot képviselő csoportok is.

A kultúra mindennapi „kenyerük"

Volt itt gyereksereg alkotta egyházi énekkar, ruhájuk alapján klarissza apácák kórusa, stájer bőrnadrágba öltözött, alpesi kürtöt megszólaltató helyi hagyományőrzők, kupicás poharakkal és kancsókkal bűvészkedő, virtuóz üvegzenész, modern dzsesszesek és vastag kabátban kicsit idétlenül mutató, fázós afrikai dobosok. A multikulturális massza kiválóan megfért egymás mellett, minket meg a bőség zavara kerülgetett. Röpke kupakvitát követően a dzsesszzenészek előtt táboroztunk le, mellettük szólt az is, hogy a közelben remek forralt bort főztek. Lassan Graz főterére értünk, mikor megakadt szemünk egy könyvesbolt kirakatán: a kolumbiai Nobel-díjas író, Gabriel Garcia Márquez mellett Nádas Péter legújabb művét hirdette egy hatalmas plakát. Természetesen bekukkantottunk az üzletbe, kis idő elteltével udvarias eladókisasszony lép oda hozzánk, tudakolja, segíthet-e valamiben.

Élünk az alkalommal, s megkérdezzük a hölgytől angolul, hogy a tavalyi kulturális évadról milyen emlékei maradtak. „Talán elég, ha azt mondom: a kultúra mindennapi életünk része lett" – halljuk a frappáns választ. S hogy mennyibe kerül a mindennapi kultúra? „A számokkal mindig gondban voltam, az azonban biztos, hogy nem tartoztunk a legolcsóbb kulturális főváro-
sok közé. De higgyék el, ennél a pályázatnál elsősorban az egyedi ötletek számítanak, nem a piszkos anyagiak." (Graz megközelítőleg 60 millió eurót költött tavaly a kulturális évadra, ám a szimpatikus osztrák hölgy szavait alátámasztja: néhány éve Izland fővárosa, Reykjavík alig kilencmillió euróból gazdálkodta ki a rendezési költségeket. A szerz.)
Murinsel, az acélos kagylóhéj

Minél inkább megismerkedtünk Arnold Schwarzenegger, a terminátorból kaliforniai kormányzóvá vedlett, nagyra nőtt sógor szülőföldjével, annál inkább hatalmába kerített minket az érzés: milyen zseniálisan egészíti ki a múlt és a jövő, a reneszánsz és az avantgárd egymást Grazban. Minden valószínűség szerint ebben szerepet játszhatott az is, hogy a történelmi belvárost az UNESCO a kilencvenes évek elején a világörökség részévé nyilvánította, így a szervezők eleve nem nyúlhattak a kis ékszerdobozhoz. Kitalálták viszont a Murinselt, a Mura folyó közepén elterülő szigetet. Első ránézésre az idegenbe tévedt járókelő feltehetően azt hiszi, hogy éjszaka egy szerencsétlenül járt ufó landolt a folyón. Ha azonban tovább szemez az ember a bizarr acélszerkezettel, egyre kíváncsibb lesz. Amikor pedig segítségével már a „vízen gyalogol", majd a közepén megpillantja a fiatalok törzshelyének tűnő kis kávézót, szép lassan a sárga irigység fogja el. A témában otthonosan mozgó építészmérnök egyetemistáktól még ott, a pillanat melegében megtudjuk, hogy a kagylószerű építmény az extravagáns New York-i tervező, Vito Acconci keze munkáját dicséri. S hogy hogyan fogadták mindennapi életük részévé a különös kagylóhéjat a graziak? „Amióta elkészült Murinsel, szinte éjjel-nappal tele van. Szerintünk maradandót hagytunk vele az utókorra. Különben is: Leonardo da Vinci vagy Mozart úttörő vállalkozásait sem fogadta lelkesen a közvélemény, mégis örökre beírták nevüket a történelemkönyvekbe" – búcsúznak jókedvű beszélgetőpartnereink.

„Hólyagos" Alien

Lassan délután három felé járunk, de még nem láttuk a bájosan grazi „Aliennek" becézett hatalmas Kunsthallét. Aggodalomra semmi ok, elvégre nem Sigourney Weaver küzd életre-halálra a falak közt a jól ismert, nyálas szörnnyel, az idegen égitestet formázó ház „csak" a helyi Művészetek Palotája. A látogatókat nyolc állandó kiállítás fogadja a kifejezetten posztmodernre sikeredett belső térben, hat euróért a fotótörténeti tárlatra szavazunk. Mire végzünk, kora esti félhomály és a Murinsel neonkék fényei fogadnak bennünket. Szép lassan battyogunk  a külvárosban parkoló autónk felé, miközben már nem is tartjuk annyira hihetetlennek a könyvesbolt bájos eladójának elsőre tán blődségnek tűnő szavait, miszerint tavaly a császárvárosba igyekvő turistákat a következő transzparens fogadta a főváros bevezetőútjain: „Üdvözöljük Bécsben, Graz legszebb elővárosában!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eva-bejelentkezés: ma még lehet

Ma van az utolsó nap az eva-adókörbe való bejelentkezésre, aki elfelejtette volna, ma még… Tovább olvasom