Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Greenpeace: az osztrák bőrgyár felel a Rába szennyezéséért

A Greenpeace a Rába habzása miatt felelős feldbachi Boxmark bőrgyár szennyvízcsatornájából vett minták eredményeit ma hozta nyilvánosságra Grazban. A zöldszervezet tájékoztatása szerint több paraméter esetén illegális mértékű szennyezést mutattak ki akkreditált laborok, jóval az osztrák törvények által szabott határértékek fölött.
A szennyvíz ‘össz-foszfor’ tartalma például tízszeresen meghaladta a megengedett értékeket. A lipofil anyagok 2-3-szorosát mérték, a vas és a szerves halogénvegyületek pedig 40-50%-ban lépték túl a határértékeket – közölte a Greenpeace. A naftalin szulfonátok, amelyeket a habzás legfőbb okozójának tartanak, 5mg/l koncentrációban voltak jelen a szennyvízben, amely ötször nagyobb, mint az Ausztriában felületaktív anyagokra engedélyezett legmagasabb kibocsátási érték – áll a közleményükben. “Egyértelmű, hogy a bőrgyár a szennyezés egyik legfőbb okozója" – mondta Herwig Schuster, a Greenpeace kémiai szakértője, majd hozzátette – “a sókibocsátás is döbbenetes, a szennyvíz majdnem olyan sós, mint a tengervíz". A Greenpeace azonnali intézkedéseket sürget a felbachi bőrgyárnál. A zöld szervezet követeli, hogy a bőrgyár tíz napon belül értesítse a közvéleményt, milyen konkrét intézkedést tesz annak érdekében, hogy a szennyezést 2007 őszére felszámolja.

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan a gyár jelenlegi törvényes státusza. Az 1994-es vízjogi engedély 1999-ben lejárt, és azóta a hatóságok nem döntöttek a gyár újabb engedélykérelméről. 1999-ben egyébként új, a bőrgyárakra nézve szigorúbb szabályozás lépett érvénybe, a feldbachi Boxmark törvényes működésének alapja viszont egy 13 évvel ezelőtti vízjogi engedély, ami elavult és számos súlyos hiányosságot tartalmaz. “Éppen ezért tudja a Boxmark immár nyolc éve mellőzni az osztrák szabályozást és büntetlenül kémiai anyagokat bocsáthat a Rábába. Stájerországnak új, szigorú vízjogi engedélyt kell kiadnia és meggyőződnie arról, hogy azt valóban be is tartják." - mondta el Herwig Schuster.

A gyenge engedélyezésnek köszönhetően, a feldbachi gyár évi 7000 tonna sót juttat a Rába folyóba – figyelmeztet a szervezet. A Greenpeace szerint azonnal radikálisan csökkenteni kell a sókibocsátást, és külön kell választani a sót a szennyvíztől, mert a sós szennyvíz ellehetetleníti a biológiai tisztítást. “A só redukálása és különválasztása egymagában is pozitív hatással lenne a szennyvíztisztítási folyamatokra és a paraméterek alacsonyan tartására.“ – taglalja Schuster. A Greenpeace szerint a második legfontosabb teendő a naftalin-1,5-diszulfonát kiváltása. Már az Európai Bizottság is javasolta ennek az anyagnak elsőbbségi veszélyes anyaggá történő átminősítését a rendkívül nehéz bonthatósága miatt.

“Véleményünk szerint a Boxmark késleltető stratégiát alkalmaz, amelyet az osztrák hatóságok elfogadtak. Ennek azonban véget kell vetni!"- mondta be Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzügyőr lesz az ORFK új vezetője

Tovább olvasom