Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Gyakrabban igazoltatják a rendőrök a romákat

Sűrűbben igazoltatják a rendőrök a romákat, mint nem romákat - derül ki abból a felmérésből, amelyet még 2005-ben végzett a Tárki, de eredményét szerdán ismertették Budapesten. A romák elmondásuk szerint gyakrabban tapasztalják azt is, hogy az eljáró rendőrök udvariatlanul, esetenként durván viselkednek.
Közvélemény-kutatást készített a Tárki arról, hogy az állampolgárok hogyan vélekednek a rendőrség igazoltatási gyakorlatáról - mondta a felmérést végző cég munkatársa, Simonovits Bori. A kutatás eredménye szerint a lakosság 23 százalékát igazoltatták a rendőrök az elmúlt egy évben. Kiderült, hogy a férfiakat pedig csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel állítják meg a rendőrök, mint a nőket.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a romákat nagyobb arányban (29 százalék) igazoltatták, mint a nem romákat (23 százalék). Abban is jelentős eltérés mutatkozik, hogy a romák több mint felét utcán, szórakozóhelyen vagy rendezvényen igazoltatták, míg ez az arány a nem roma válaszolók esetében csak 22 százalék - derül ki a kutatásból.

Az összes igazoltatás túlnyomó része autós igazoltatás volt, gyalogosként, szórakozóhelyen és sportrendezvényen sokkal kevesebbszer igazoltattak. A lakosságnak határozottan pozitív volt a véleménye a rendőrökről: 85 százalék többé-kevésbé udvariasnak tartotta őket, és 89 százalék egyetértett azzal, hogy szabályszerűen jártak el az igazoltatás során.

A megkérdezettek úgy vélték, hogy a szakadt, gyanús figurákat és a régi, rossz kocsikat, illetve a fiatalokat gyakrabban igazoltatják a rendőrök. A roma csoportok egybehangzóan azt állították, hogy őket aránytalanul gyakrabban igazoltatják. A rendőrök elmondása szerint viszont a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat alapján a szabálysértő, illetve a gyanús alakokat állítják meg.

A közvélemény-kutatás során megkérdezett rendőrök csaknem negyede azt válaszolta, hogy hajlamos bizonyos csoportokat gyakrabban megállítani. A többségük a romákat állítja meg sűrűbben, amit a romák életmódjával indokoltak, illetve azzal, hogy körükben szerintük nagyobb a bűnözés. A rendőrök 92 százaléka szerint viszont nem igaz, hogy aránytalanul sok romát állítanak meg.

Az igazoltatás az állampolgárok igen széles rétegét érinti: 2005-ben 2 millió embert igazoltattak a rendőrök. Az igazoltatások mindössze egy százaléka zárult előállítással, ez a szám pedig elég alacsony - mondta Kovács Sándor alezredes, az ORFK közrendvédelmi osztályának vezetője. Fokozni kell az igazoltatások hatékonyságát, hogy az jobban szolgálja a bűnüldözés érdekeit - tette hozzá.

Ezért az ORFK a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködve három kapitányságon - Kaposváron, Szegeden és a főváros VI. kerületében - idén júliustól fél éven keresztül felmérik, hogy milyen ok miatt igazoltatnak a rendőrök. A kutatók így keresik a választ arra, melyek a leggyakoribb igazoltatási okok, és az igazoltatás nem érint-e aránytalan mértékben bizonyos kisebbségi csoportokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerboltba törtek be

Sopronban ismeretlenek betörtek a Kuruc körúton lévő egyik élelmiszerboltba, és onnan… Tovább olvasom