Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Gyász! Meghalt az ismert magyar festőművész

Réti Zoltán a balassagyarmati zeneiskola alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje 94 éves volt.
Kilencvennégy éves korában meghalt Réti Zoltán festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje - értesítette az MTI-t a család hétfőn. A hétfőn elhunyt Réti Zoltán temetése február 17-én, szombaton 11 órakor lesz a balassagyarmati temetőben.
Fotó: agt.bme.hu
Fotó: agt.bme.hu

Réti Zoltán 1923-ban született a Nógrád megyei Nagyorosziban. Igazi polihisztor volt, aki a képzőművészetnek és a zenének szentelte az életét: festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója és 20 éven át igazgatója, karnagy, a magyar zenetörténet meghatározó verbunkos korszakának kutatója. Ő írta meg a balassagyarmati zeneiskola névadójának, Rózsavölgyi Márknak, a csárdás "atyjának" életét.

Akvarelljein megjelenítette Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Komjáthy Jenő műveit. Az ember tragédiája sorozata bejárta a világot, a Magyar Posta bélyeg formájában is kiadta. Festményei zeneszeretetét is tükrözik. Számtalan díj, elismerés, kitüntetés birtokosa, díszpolgár Nógrád megyében, Nagyorosziban, Balassagyarmaton, Érsekvadkerten és Kétbodonyban. Sokszor csábították külföldre, de a nógrádi táj volt a mindene, a palócföld szerelmese volt - tudatta családja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával megölte, majd felgyújtotta feleségét

Baltával megölte, majd felgyújtotta feleségét
Jogerősen is életfogytiglant kapott a debreceni férfi. Tovább olvasom