Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Gyerekbarát kutyafajták

Ha gyerek mellé választunk kutyát, még körültekintőbben kell eljárnunk, mint egyébként tennénk. Fontos tudni, hogy Nem a méret a lényeg! Sokan azt hiszik, hogy gyerek mellé kis kutya való, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A kistermetű fajták általában temperamentumosabbak, izgágábbak, mint nagyobb társaik, amelyek viszont türelmesebbek és nyugodtabbak.
Tacskó: makacs törpe
Sokakat rabul ejt a tacskó barátságos, rendkívül értelmes arckifejezése, „aranyos" megjelenése és elsősorban aprócska termete. Szőrös játékszernek tűnhet, amellyel nem kell majd sokat törődni, és jó pajtásává válik a kicsiknek. Pedig a tacskó többnyire nem könnyű fajta, nem díványra termett öleb, hanem igazi vadászkutya, tapasztalt, határozott gazda kezébe való. Nagyon erős egyéniség, szilárdsággal, következetességgel és türelemmel csodálatos társunkká formálható, de nem feltétlenül eszményi társa a kisgyermekeknek.

A vidám, temperamentumos cocker spánielt is könnyű félreismerni. Külleme ellenére nem plüssállat, nem strapabíró játékszer, és a tudatlan kis gazdák komoly kárt tehetnek benne: gyerekek mellé csak abban az esetben valók, ha azok jól neveltek, és minden tekintetben tiszteletben
Beagle: az igénytelen közepes
tartják kedvenceik igényeit és személyiségét. A cocker spániel nagyszerű munkakutya, atléta és vadász: ha nem engedhet szabad utat a benne felgyűlt hihetetlen energiának, nem lesz boldog, és könnyen szeszélyessé, ingerlékennyé, kiegyensúlyozatlanná válhat.

A terrierek jellegzetesen „nehéz" kutyák: bár nagyon intelligensek és ragaszkodók, nem mindig jönnek ki jól a gyerekekkel, és mivel kitenyésztésüknél az agresszivitás is fontos szempont volt, nem feltétlenül alkalmasak a „család kedvence" szerepére.

Husky: szép, de nem gyereknek való
A szánhúzó kutyák (pl. szibériai husky, alaszkai malamut, szamojéd) eredetileg falkában éltek, tehát elvárható tőlük, hogy jól fegyelmezhetők, toleránsak és társaikkal, valamint az emberekkel szemben béketűrők legyenek. Lakásba egyáltalán nem valók, mozgásigényük óriási, önfejűen is viselkedhetnek. Nem kisgyerekes családba valók!
Íme, néhány fajta, amely az esetek többségében beválik a gyermekek mellett: a labrador retriever rendkívül intelligens, sokoldalú kutya, békés, roppant jóindulatú és engedelmes.

Boxer: mozogjanak együtt!
Az erős, bátor, rámenős, de jóindulatú boxer nemcsak őrző-védőként állja meg a helyét, hanem házi kedvencként is tökéletes lehet. Mindamellett csak azoknak való, akik képesek kielégíteni hatalmas mozgásigényét.

A bobtail és a berni pásztor nagyon könnyen nevelhető, kedves és türelmes: ezen tulajdonságok fontosságát – gyerekszempontból – nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az uszkár rendkívül intelligens, rokonszenves és mulatságos; valamennyi
Bobtail: igazi babysitter
változata nagyon alkalmazkodóképes és teljesen megbízhatóan viselkedik a gyerekekkel szemben.

A beagle legendásan szelíd fajta, és mivel ezenfelül tanulékony és igénytelen, a gyermekes családoknak szintén jó választás lehet. Sok esetben a vonzó és rendkívül ellenálló keverék kutyákkal is szerencsével járunk, bár velük kapcsolatban nehéz előre megjósolni az eredményt...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom