Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Gyermektáborok engedély nélkül

Folytatás az 1. oldalról.

Péntek Imréné, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Győr–Pannonhalma–Tét Városi Intézete gyermek- és ifjúság-egészségügyi felügyelője tapasztalatai szerint a szülők úgy adják be gyermekeiket egy-egy táborba, hogy meg sem bizonyosodnak arról, rendelkeznek-e engedéllyel a szervezők.
– A városi intézet illetékességi területén meghirdetett több tucat tábor kétharmada nem nyithatna ki – mondta a felügyelő. – 1991 óta rendelkezik jogszabály arról, hogy a nyári táboroztatás és üdültetés, akár bentlakásos, akár napközis, ÁNTSZ- engedélyhez kötött. Ez tanúsítja, hogy a gyermek biztonságban és egészségi szempontból megfelelő körülmények között tölti a napjait.
Vizsgáljuk többek között azt, hogy megoldott-e a napközbeni orvosi ellátás, az előírásoknak megfelel-e az étkeztetés, az ivóvíz, mossák-e turnusváltáskor az ágyneműt, hogy egészséges felnőttekre vannak-e bízva a gyerekek, s hogy nem kerülnek érintkezésbe veszélyes anyagokkal.
A szervezők a tábort hat héttel a nyitás előtt kötelesek bejelenteni. Az ÁNTSZ-engedélyt a helyszínen kell tartani, hogy a szülő bármikor megnézhesse. Az elmúlt években volt példa arra, hogy be kellett zárni tábort, egyik alkalommal ételmérgezés, másik alkalommal pedig lakossági bejelentés nyomán derült fény arra, hogy engedély nélkül működött.
ÁNTSZ-engedély birtokában jelenleg mindössze kilenc tábor nyithatna ki a Győr–Pannonhalma–Tét régióban. Egynél tegnap, a Kisalföld közreműködésével kezdődhetett meg az engedélyezés, a szervező ugyanis lapunktól szerzett tudomást arról: szüksége van rá...
A pedagógus név nélkül, de elmondta lapunknak, hogy több száz gyermeket táboroztatott az elmúlt évtizedekben, probléma sohasem volt. Egyetért azzal, hogy a csemetéket a szülőknek a lehető legnagyobb biztonságban kell tudniuk a pihenés heteiben, ám tőlünk hallott először arról, hogy ehhez ÁNTSZ-engedély is kell. „Mindenki számára elérhetővé kell hogy váljon ez az információ. Miután a foglalkozásaim helyszínei az ÁNTSZ folyamatos ellenőrzése alatt állnak, eszembe sem jutott, hogy magára a táborra is kellene engedély” – nyilatkozta a pedagógus, aki szerint a szervezők nem kibújni akarnak a jogszabály alól. Ha valaki elég körültekintő és elhivatott, nem engedi, hogy egyetlen engedély hiánya gördítsen akadályt a több hónapos előkészületek útjába. A szervező, miután nyilatkozott a Kisalföldnek, azonnal az intézetbe sietett, hogy megszerezze a dokumentumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányokra vadászott - eltalált egy nőt

Könnyű sérülést szenvedett az a huszonnyolc éves nyírbélteki nő, akit egy légpuska-lövedék talált… Tovább olvasom