Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Gyilkosságokkal vádolja Huszein a belügyminisztériumot

Éles kirohanást intézett az iraki belügyminisztérium ellen Szaddám Huszein volt iraki diktátor bagdadi perének szerdai folytatásán, honfitársai ezreinek meggyilkolásával vádolva meg a síita ellenőrzés alatt álló intézményt.
A most folyó perben 148 síita lemészárlása a vád a volt államfő és hét vádlott-társa - az előző rendszer magas rangú tisztségviselői - ellen. A Bagdadtól északra fekvő, síiták lakta Dudzsail faluban 1982-ben merényletet kíséreltek meg az akkori elnök, Szaddám Huszein gépkocsikonvoja ellen. Az ügyészség szerint a rákövetkező megtorlásban a falu 148 lakosát ölték meg a biztonsági szolgálatok, többeket megkínoztak.

A bíráknak és az ügyészeknek a mostani, 18. tárgyalási napon lesz először lehetőségük arra, hogy közvetlenül Szaddám Huszeinnek tegyék fel kérdéseiket az 1982-es vérfürdő elrendeléséről. A volt elnök, aki ezúttal egyedül, vádlott-társai nélkül jelent meg a teremben a tárgyalás megnyitásakor, azt követelte, hogy egy pártatlan, nemzetközi testület vizsgálja meg állítólagos aláírását az ügyészség által bemutatott iratokon, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy személyesen irányította a megtorlást.

A vád képviselői egyebek közt felmutattak egy utasítást, amelyben Szaddám Huszein jóváhagyta a halálbüntetéseket. "Elfogulatlan, nemzetközi testületet kellene igénybe venniük és nem egy olyan intézményt, amely emberek ezreit gyilkolja az utcán és kínozza őket (...) tehát nem a belügyminisztériumot" - mondta az egykori államfő Raúf Rasíd Abder-Rahmán főbíróhoz intézve szavait.

A főbíró figyelmeztette, hogy "ne kalandozzon politikai vizekre", mire Szaddám úgy vágott vissza, hogy "ha ön fél is a belügyminisztertől, nekem még a kutyám sem". A volt elnök lényegében a hatalmat korábban birtokló szunnita arabok gyakran hangoztatott vádját ismételte meg, miszerint a belügyminisztérium halálosztagokat működtet.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom