Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Gyógymód a mosoly országából

A thai masszázsnál nem az izomzat megdolgozása, hanem az energiák aktivizálása a cél.

Thai masszázs – e szavak hallatán még sokaknak Bangkok híres-hírhedt éjszakai életének szalonjai jutnak az eszébe, ahol a vendég egészen más szolgáltatásban részesül, mint az igazi thai masszázs.

Napjainkban a nyugati kultúra világában egyre népszerűbbé váló ősi gyógymód hosszú történeti múltra tekint vissza. Több mint 2500 évvel ezelőtt Indiából indult útjára és hódította meg Délkelet-Ázsiát. Alapítójaként egy észak-indiai orvost tartanak számon, Jivaka Kumar Bhaccát, aki Buddha kortársa és barátja, valamint az akkor uralkodó magadhai király, Bimbisara és az egész buddhista szerzetesrend orvosa volt.

A masszázs technikája szájról szájra terjedt, általában a családokon belül. A fennmaradó kevés ismeretanyagot, azaz a masszázsfolyamatokat ábrázoló 60 ábrát III. Rama király 1832-ben kőbe vésette a bangkoki Wat Po templom falán. E csodálatos hely – ahol a híres fekvő Buddha is megtalálható – mind a mai napig a masszázsképzés központja. A nyilvánosság felé 1962-ben nyitotta meg kapuit, 1991-től Kumthorn Tangtrongchitrnak köszönhetően a világ minden országából érkező tanulni vágyóknak elérhető lett a Wat Po-masszázstechnika elsajátítása.

Nem az izomzat megdolgozása a cél

A nyugati masszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázsnál nem az izomzat megdolgozása áll a középpontban, hanem a test energiáinak aktivizálása ritmikus akupresszúrás nyomásokkal, végig a test fő energiavonalai mentén. A test energiaáramlásának zavara hosszabb távon különböző betegségek okozója is lehet. Az energiablokkok felszabadítása által helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik ezáltal az immunrendszer, megszabadít a feszültségtől, könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat. Izomfájdalom esetén kitűnően alkalmazható a forró gőzön felmelegített gyógynövényes „labdacsokkal" történő masszázs.

A masszőr nem csak a kezével dolgozik

A masszőr nemcsak a kezével dolgozik, igénybe veszi alkarját, könyökét, térdét, sőt, a lábát is. A thai masszázs több mint masszázs: ötvözi az akupresszúra, jóga, reflexológia és a kiropraktika elemeit. Kilazítja az ízületeket, nyújtja az izmokat, stimulálja a különböző szerveket, vitalizál. A masszázs ritmikus és nagyon meditatív, ez teszi a kezelést egyedülállóan hatékonnyá, amely felüdülést jelent testnek-léleknek egyaránt.

Nem utolsósorban még egy fontos szempont a masszázstól ódzkodóknak: a masszázs kényelmes ruhán keresztül történik, olaj és krémek nélkül, úgynevezett „szárazmasszázs", így a szégyenlősebbeknek sem kell lemondaniuk eme kényeztetésről.

Arany Éva masszőr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalták az összes dalmáciai világítótornyot

A Robinzon-turizmus szerelmesei lefoglalták az összes világítótornyot az Adrián, Dubrovnik-Neretva… Tovább olvasom