Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Gyógyszerrendelés interneten

Februártól az interneten is rendelhetők a vény nélkül kapható gyógyszerek. A www.gyogyszer.hu oldalon bárki regisztrálhat, majd megrendelheti az orvosságot, amire szüksége van.
A www.gyogyszer.hu oldalon regisztrálhatják magukat azok, akik interneten is szeretnének gyógyszert rendelni. A program a nevet, címet, email-címet és telefonszámot rögzíti, ezután már lehet keresni a gyógyszerek között. A lista valamennyi vény nélkül kapható és nem támogatott készítményt tartalmazza.

Jelenleg az országban 81 gyógyszertár van, amely elfogadja az internetes rendelést, számuk azonban folyamatosan bővül - hangzott el a Magyar Gyógyszerész Kamara hétfői sajtótájékoztatóján. Azt, hogy a gyógyszereket milyen áron, és milyen kiszállítási díjjal szállítják a megrendelőkhöz, a patikák döntik el. Előzetesen e-mailben árajánlatot tesznek a megrendelőnek és csak akkor szállítják ki a készítményeket, ha ezt elfogadja. Fizetni jelenleg csak készpénzzel lehet a gyógyszerek átvételekor. A második negyedévtől azonban már elképzelhető, hogy kártyával is lehet majd fizetni.

A rendszert november eleje óta tesztelik. Az eredeti tervek szerint a program úgy működött volna, hogy miután a megrendelő "kosárba" tette a kért termékeket, elektronikus üzenetet kapott volna, melyben listaszerűen megjelennek a lakóhelyéhez legközelebb eső gyógyszertárak, és az, hogy melyik patika milyen áron forgalmazza az adott gyógyszert, illetve, hogy mennyiért vállalja a házhozszállítást.
A program szolgáltatásai közé tartozott volna az is, hogy a gyógyszer kiválasztásakor rákérdez a különböző betegségekre, hogy kiderülhessen, ha valakinek az adott készítmény szedése -például egyéb betegség, vagy gyógyszer-kölcsönhatás miatt - nem ajánlott.

A Független Hírügynökség kipróbálta a programot; e szerint ez a két szolgáltatás jelenleg nem működik. Az viszont kiderült, hogy a gyógyszerek ugyanazon az áron kaphatók, amennyiért a patikákban is megvásárolhatók.

A vevő elvben választhat, hogy érte megy-e a gyógyszerért vagy házhozszállítást kér, a rendelés elküldésekor azonban automatikusan házhozszállításra kap ajánlatot. Az ekkor még nem derül ki, hogy a szállítás mennyibe kerül, és az sem, hogy melyik gyógyszertárak csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Ha a regisztrációkor megadott címre egyetlen gyógyszertár sem vállal szállítást, a program jelenleg nem kínál alternatívát, és az sem tudható, hogy hol van a legközelebbi patika, ahol a vevőt kiszolgálják.

A rendszer kipróbálásakor az is kiderült, hogy például Budapest II. kerületében egy gyógyszertár biztosan van, amely házhozszállíást is vállal. Rendeléskor elvben 10 percen belül visszajelzést küldenek, a valóságban ez több, mint egy óra is lehet.

Az internetes rendeléskor nem minden gyógyszer mellett található betegtájékoztató, így arról, illetve a mellékhatásokról célszerű továbbra is a patikákban tájékozódni.

A rendszer szolgáltatásai közé tartozik viszont, hogy gyógyszerészeknek kérdéseket lehet feltenni, melyekre emailben válaszolnak. Hogy mennyi idő múlva, nem tudni; annyi bizonyos, hogy nem azonnal -egy órán belül-, így sürgős kérdésekkel nem érdemes ide fordulni.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

német vb-arany

kézilabda

A házigazda német válogatott nyerte a férfi-világbajnokságot, miután a… Tovább olvasom