Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Győr és Mosonmagyaróvár is csatlakozhat

A Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségfejlesztési Tanács (SZFT) tegnapi ülésén Szakács Imrét választották meg elnöknek. Levélt és Hegyeshalmot is bevennék működési területükbe, így 35 település tartozna a tanácshoz.
A Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségfejlesztési Tanács tegnapi ülésén Szakács Imre – ekkor még – levezető elnök beszámolója után a hat alapító tag – Szakács Imre, Széles Sándor, Babos Attila, Tóth István, Csöbönyei Imre, dr. Völner Pál – tisztségviselőket választott. Széles Sándor javaslatát elfogadva Szakács Imrét választották meg elnöknek. A környezetvédelmi miniszter által delegált Szentkuti Károlyt is a tagok közé választották. Szentkuti szerint a tárca a tagsági díj fizetésétől sem zárkózik el, de előbb ismerni szeretné a tanács által számukra meghatározott összeget. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium azt jelezte, hogy támogatja a tanács megalakulását, de tagként nem, csak állandó meghívottként venne részt a munkájában: szakmai segítséget szeretnének nyújtani.

„ Munkájával bizonyítson”

A földművelésügyi miniszter Tóth Tiborné dr.-t delegálta, aki azonban nem vett részt az ülésen. Széles Sándor úgy fogalmazott: emiatt azt sem tudják, az FVM vállalja-e a tagsági díj fizetését. „Remélem, hogy Tóth Tiborné dr. ezt követően Szigetköz ügyét képviseli úgy, ahogy azt az itt élők elvárják. Személyes munkájával bizonyítsa, hogy elkötelezettje az ügynek: ezért is támogatom a tagságba való felvételét” – mondta. A tanács ezt meg is szavazta. Borkai Zsolt győri polgármester és Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester is úgy nyilatkozott: csatlakozni kívánnak a tanácshoz, ám a közgyűlésnek kell majd döntenie az ügyben.

Tagdíjat fizetnek a delegáltak

A tanács ezt követően Völner Pált, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács elnökét választotta meg alelnöknek. Felvetődött, hogy két településsel – Levéllel és Hegyeshalommal – bővüljön a szervezet működési területe. Mindkét jelen lévő polgármester úgy nyilatkozott: támogatólag terjeszti majd az ötletet saját képviselő-testülete elé. Így összesen 35 települést érintene a tanács működése.
Az ülésen ezt követően a tagdíjak kérdéséről esett szó. A határozati javaslatot egyhangúlag elfogadták. E szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács egymillió forinttal (ez természetbeni hozzájárulás a munkahely biztosításával), a Komárom-Esztergom megyei 250 ezer forinttal, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács képviselőjük után minimum kétmillióval járul hozzá a szervezet működéséhez. A győri, mosonmagyaróvári, komárom–bábolnai kistérségek által delegált 3 tag összesen 6 millió 457 ezer forinttal (35 településen lakosonként 30 forint) támogatja a tanácsot, s támogató döntés esetén ehhez jöhet még hozzá Győr és Mosonmagyaróvár. A két tárca delegáltja minimálisan 2,25–2,25 millió forintot hozhat a kasszába.

Csak konkrét egyeztetéssel

A munkaterv elfogadása után Láng István, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület vezetője beszélt a következő hat évben tervezett projektekről. A nemzeti park létrehozásának támogatása mellett két nagyobb elképzelésről szólt. Egyrészt támogatják a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány által uniós forrásból finanszírozott hullámtéri Duna-rehabilitáció tervezését, másrészt a vizaprogramhoz is csatlakoznának. A szigetközi erdőfejlesztési tervről is szó esett az ülésen. Széles Sándor azt kérte: a tanács javasolja az Állami Erdészeti Szolgálat szombathelyi igazgatóságának, hogy a konkrét elképzelésekkel keressék meg a településeket. „Látni kell, elképzeléseik mennyire illeszkednek a helyi rendezési tervekhez” – mondta. A vízügyi igazgatóság képviselője pedig azt javasolta: a hullámtéri telepítések során vizsgálják meg az árvízlevezető képességre gyakorolt hatásokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második alkalommal indul a Budapest–Bamako-rali

Második alkalommal rendezik meg a Budapest–Bamako-ralit. A „fapados Dakarnak” is… Tovább olvasom