Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyorsabban javult idén az államháztartási egyensúly

A GKI szerint is elkerülhetetlen kiigazítás hatására még a tervezettnél is gyorsabban javult idén az államháztartási egyensúly, de ennek negatív hatása volt a gazdasági növekedés lassulása, amely 2 százalékosra csökkent a tavalyi 3,9 százalékos mértékről.
A GKI szerint is elkerülhetetlen kiigazítás hatására még a tervezettnél is gyorsabban javult idén az államháztartási egyensúly, de ennek negatív hatása volt a gazdasági növekedés lassulása, amely 2 százalékosra csökkent a tavalyi 3,9 százalékos mértékről. Jövőre 3,5 százalékos GDP-növekedéssel, és 4,7 százalékos éves inflációval számolnak - mondta a GKI elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A lakosság idén és jövőre fizeti meg a 2000-től folytatott elhibázott gazdaságpolitika árát - közölte Vértes András. A kiigazítás a konvergenciaprogram által megszabott pályán halad, néhány mutatóban még kedvezőbb is annál, például az államháztartás konszolidációja gyorsabb a tervezettnél. A csökkenő közösségi szolgáltatások, és a mezőgazdaságot sújtó aszály miatt azonban az idei gazdasági növekedés jelentősen elmarad a korábban várt mértéktől - mondta a GKI elnöke. A gazdaságkutató intézet korábban 3-3,2 százalékos növekedést jelzett előre, most azonban már úgy látják, hogy az év egészére 2 százalékos GDP-növekedés várható. A közösségi szolgáltatások 5 százalékos visszaesése 1 százalékponttal vette vissza a teljes gazdasági növekedést a GKI szerint. Jövőre azonban várhatóan kiegyenlítődik az "agrárzuhanás", és a közösségi szolgáltatások csökkenésének a mértéke is alacsonyabb lesz, így összességében 3,5 százalékos növekedésre számítanak jövőre - közölte Vértes András.

Az infláció 2006 nyarától kezdett erősen gyorsulni. A csúcspont idén tavasszal volt, és a nyáron kezdődött mérséklődés is szerényebb a vártnál. Ennek egyik oka a 10 százalékkal gyengült amerikai dollár, és az aszály miatt bekövetkezett élelmiszerár-drágulás. A GKI szerint az év végére 6,2 százalékos infláció várható, de az év egészére vetítve 7,8 százalékos pénzromlással számolnak. A reálbérek statisztikailag 4,5 százalékkal csökkennek idén, de a "fehéredés", vagyis az adóelkerülés visszaszorulásának hatására ez a mérték 6 százalékos. 2008-ban az infláció jelentős mérséklődését várja a GKI. Az egyszeri konszolidációs intézkedések hatása fokozatosan megszűnik értékelésük szerint. A jövő év egészére 4,7 százalékos, 2008 végére pedig 4 százalék alatti inflációt vár a GKI. A reálbérek várakozásaik szerint 1 százalékkal emelkednek összességében.

Az államháztartás hiánya jelentősen, a GDP 4,1 százalékára csökken a GKI szerint az idei, várhatóan 6 százalékról. Vértes András szerint ha a népszavazás hatására egyes díjakat vagy költségeket meg kell szüntetni, azt a kormány más bevételek növelésével, vagy a kiadások csökkentésével ellensúlyozni fogja.

A GKI szerint az év végére fél százalékos jegybanki alapkamat-csökkenés várható, amely így 7 százalékra mérséklődik. Jövőre további 1 százalékos kamatvágást és továbbra is 250 forint körüli euró-árfolyamot prognosztizál a GKI.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látás hónapja: ingyenes vizsgálat a megyében hat helyen

A látás hónapja kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálatokon való… Tovább olvasom