Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Gyorsított eljárás a kisebb perértékű ügyekben?

Gyorsított eljárást vezetne be az igazságügyi tárca az egymillió forint alatti perértékű ügyekben. Ma könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az eljárás és bizonyítás elhúzódása miatt a néhány tízezer forintos jogvita többe kerülhet az adófizetőknek, mint amennyit a felperes nyerhet.
Ugyancsak egyszerűsödne az eljárás a klasszikus tyúkperekben, azaz a szomszédok közti kisebb birtokvitákban, a lakás vagy más bérlemény használatával kapcsolatos ügyekben. Hasonlóképpen ilyen sommás eljárást alkalmaznának akkor is, ha a pénzkövetelés egyértelműen bizonyítható.

A javaslat szerint az ilyek perekben a bíróságnak az első tárgyalást a keresetlevél benyújtásától számított 60 napon belül ki kell tűznie, és a tanúkat is akkor kell meghallgatnia. Időhúzásra sem játszhatnak majd a pereskedők, mert a bizonyítási indítványok beterjesztésére is csak az első napon lesz lehetőség. Az ügyeket legkésőbb a megindításuktól számított négy hónapon belül le kell majd zárni. A polgári perrendtartás más szabályait is érintő törvénymódosítás egyeztetése megkezdődött, és a javaslat jövőre hatályba is léphet.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. február 15. 13:57
    „Új sepű bemutatkozik? Akár ezt is gondolhatnánk! Persze, ha kihallatszik e kiáltás a bányászbéka ülepe alól. Majd ha a bírókat is a tejesítményük után fizetik, akkor talán igyekvő és minőségi munkát végeznének! De amíg csupán egymás szennyesét takrgatják addig akár naponta is cserélhetik az "Igazságügy Miniszter" akkor sem lesz ebben az országban demokratikus jogállami igazságszolgáltatás!”
  • 1. Sándor 2008. február 15. 08:06
    „Hát ez az ötlet hol volt idáig ? Akik vigyáztak arra, hogy ne így legyen, azokkal most mi lesz ? Az ügynyújtó ügyvédsereg ezután mit fog csinálni ? Sajnálom, hogy ezt a hírt nem a "szőkenős" viccek közé tették, ott lett volna valamennyi valóság tartalma. De röhögni így is lehet rajta.
    Véleményem alapja egy 2003 óta húzódó vagyonmegosztási per, ahol minden tétel tulajdoni hányada polgári szerződés alapján tisztázott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három halott a győri autópálya-balesetben

Hárman haltak meg egy balesetben péntek éjszaka az M1-es autópályán. A tragédiát feltehetően… Tovább olvasom