Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyorsul a gazdasági növekedés - politikusi önmérséklet kell

A gazdasági növekedés üteme 2008-ban Magyarországon számottevően gyorsul a tavalyi nagyon lassúhoz képest. A javuló magyar pénzügyi mutatók ellenére a nemzetközi pénzvilág bizalma nem állt helyre.
A GKI Gazdaságkutató szerint a második negyedévben még csak 2-3 százalék közötti, a harmadik-negyedik negyedévben 3,5-4 százalék közötti dinamika várható. A GKI az év egészében 3 százalékos bruttó hazai ösztermék (GDP) növekedéssel számol - mondta el Vértes András a társaság elnöke sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

Vértes András kiemelte: a magyar gazdaság 2008-ban elkezd visszatérni egy normális fejlődési pályára, dinamikája meghaladja az EU 2 százalékos átlagát, de még mindig lényegesen alacsonyabb lesz a térség országainál.

Hozzátette: véleményük szerint az idén a mezőgazdaság GDP-je - az alacsony bázis és a kedvező időjárás nyomán - legalább 15 százalékkal emelkedik. Dinamikusan, 4,5 százalékkal bővül az ipari termelés, 2-2 százalékkal élénkül a kiskereskedelmi forgalom, és az építőipari termelés, és stagnálást vetítenek előre az egészségügyi, és oktatási szolgáltatás terén.

A belföldi kereslet - a 2007. évi visszaesés után - az idén érzékelhetően élénkül. A foglalkoztatottak reálbére és a nyugdíjak reálértéke egyaránt 1-1 százalékkal nő ebben az évben. A lakosság az idén már 1 százalékkal növelheti fogyasztását.

A beruházások csak lassan, várhatóan mintegy 4 százalékkal bővülnek. Az állami-önkormányzati fejlesztések tovább csökkennek, az üzleti szféra beruházásai viszont tovább nőnek. Az EU-forrásokból megvalósuló kisebb értékű, egyszerű pályáztatású projektek viszonylag jól haladnak, a nagy projektek előkészítése viszont elhúzódik. A lakásépítés lényegében stagnál.

Vértes András rámutatott: az infláció fő hajtóereje 2008-ban már nem a kiigazítás, hanem a világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak növekedése. Az éves átlagos infláció 6,5 százalékra, az év végi árindex pedig 5,5 százalékra mérséklődik.

A GKI előrejelzése szerint a foglalkoztatás 2008-ban stagnál vagy kicsit csökken. A költségvetési szektorban tovább folytatódik a visszaesés, az üzleti szférában viszont alig érzékelhető emelkedés valószínűsíthető. A munkanélküliségi ráta az év átlagában 7,6 százalékos, a tavalyihoz képest enyhén növekvő, az év elejeihez képest viszont némileg csökkenő lesz.

A pénz- és tőkepiac a negatív világgazdasági folyamatok közvetítésének fő terepe. A javuló magyar pénzügyi mutatók ellenére a nemzetközi pénzvilág bizalma nem állt helyre. A piacok ingadozóak, spekulatív befektetési tereppé váltunk.

A Monetáris Tanács eltökélt az inflációs célkövetés mindenáron való érvényesítése mellett, idén már alig fog kamatot csökkenteni, sőt a további kamatemelést sem lehet kizárni. Ezért a forint a hátralévő időszakban igen erős, 240-250 forint/euró közötti sávban ingadozó lesz, ha viszont a forint tartósan 230 környékére erősödik, akkor kamatcsökkentés valószínű - hangsúlyozta a GKI elnöke.

Az euró árfolyama éves átlagban várhatóan 250 forint körül alakul. A megemelt és magasan tartott forintkamatok elsősorban az államot és a kisvállalkozók egy részét sújtják, hiszen a többi réteg elsősorban devizában finanszírozza vásárlásaikat. A GKI azzal számol, hogy a jegybanki alapkamat az év végén lemegy 8,25 százalékra.

Vértes András szerint Magyarországnak súlyos megoldatlan fejlődési-társadalmi-gazdasági dilemmái, gondjai vannak, de 2008-ban az országban nincs sem gazdasági, sem szociális válság.

Ezért Magyarországnak nem válságkezelésre van szüksége, sokkal inkább a politikai erők hatalmi és személyes ambícióinak ésszerű önkorlátozására, a társadalmi bizalom újraszervezésére, a pénzügyi egyensúly fenntartását garantáló szabály- és intézményrendszer kiépítésére. Ezek révén gyorsulhat a gazdasági fejlődés.

Vértes András kiemelte: a világgazdaságban a befektetők kockázatvállalási szintje az év elején zuhant, a tőzsdei árfolyamok estek, de 2008 nyarán már inkább stabilizálódnak. Szinte mindenhol lassul a gazdasági fejlődés és meredeken emelkedik az infláció.

A világméretű pénzügyi válság a korábban feltételezettnél valószínűleg korlátozottabb, de elhúzódóbb lesz, viszont emiatt talán nem jár radikális hatásokkal. Az USA-ban még bekövetkezhet recesszió, az idei GDP-növekedés 1 százalék alá lassul. Az EU gazdasági fejlődése 2008-ban 2 százalékra mérséklődik a tavalyi 2,8 százalékról. Erőteljesen fékeződik a növekedés az újonnan csatlakozott országokban, de többségük fejlődése így is lényegesen gyorsabb lesz az EU átlagánál.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Lemba 2008. június 20. 17:05
  „Ahol en dolgozom az orszagban iszonyatos mennyisegu ritka femet termelnek ki. Itt lehet latni a megvalosulo beruhazasokbol, hogy valami tortenik. Ennek ellenere a gazdasagi novekedes nem all aranyban a nepesseg szaporodassal, es az elszabadult inflacioval. Erdekeseg keppen a gazdasagi novekedes egyik meroeszkoze az evi fogyasztott cement mennyiseg. Magyarorszagon az evi cement felhasznalas annyira keves, hogy nem is jegyzik. Romania cement felsznalas viszont igen. Mire alapszik ez az optimizmus?”
 • 22. Valaki 2008. június 20. 10:59
  „Egy újabb gyurcsányi puki.”
 • 21. Kolompár Rómeó 2008. június 20. 06:25
  „Ez bizony szánalmas:

  Az te vagy. Senki nem mondta, hogy majd OV megváltja az országot. Szarból ő sem tud várat építeni. És ha nem tűnt volna fel, 6 év alatt nem Viktor vitte ide az országot.

  Megjegyzem: Viktort is ugyanolyan szarrágónak tartom, mint a ferit, de egy kicsit kevésbé rühellem.

  Most tessék fityeszezni, viktorozni.

  waterbear: :-D”
 • 20. DV 2008. június 19. 22:11
  „Ugye milyen "jó" hogy Hornék 19995-96-ban megcsinálták az energiaszektor privatizációját? Állami garanciákat kaptak az erőművek a 15-20%-os árbevételarányos nyereségükhöz. Kíváncsi vagyok, vajon hogyan védi meg majd az EU a magyar fogyasztókat ettől a monopolisztikus piactól!”
 • 19. akutyafáját 2008. június 19. 21:46
  „....helló! Nem egyedül élünk e főldgömbön ! Egyik ország válsága ide,meg máshova is begyűrűzik !Olajválság van a világ legtöbb országában...Mint a családon belül.Ha a feleséged beteg,v.megcsal te sem fütyülsz örömödben !Ha a férjuram többet költött,a feleségnek is össze kell húzni a bizonyos nadrágszíjat !
  Egyet tehetsz,fúrj olajkutat a kertedben.”
 • 18. Lemba 2008. június 19. 20:48
  „Tenyleg?
  Hogyan mertek fel es foleg ki? A statisztika olyan tudomany ahol a keresett vegeredmenyt politikai partok ot evere elore megtudjak hatarozni. A statisztikai hivatalnak ezutan nyincs mas feladata mint egy matematikai formulat kifejleszteni az ot ev alattami koveti a kivant eredmenyt.”
 • 17. hehe 2008. június 19. 20:40
  „Igazándiból nem olvastam el a cikket, csak a bevezetőt.....

  HÁT EKKORA FASZSÁGOT KI MER ÁLLÍTANI???????


  Vak, vagy inkább hülye (hogy ne bántsam a vakokat) ???”
 • 16. bányászbéka 2008. június 19. 20:01
  „Má-má-má-már ú-ú-ú-úgy fe-fe-fe-lgyor-su-su-sul-tunk, hogy a-a-a-az e-e-e-szün-ke-ke-ke-kt is e-e-e-el-ha-ha-ha-gy-tuk.”
 • 15. matriné 2008. június 19. 19:07
  „Gorsúlt a reálkeresetek 1% -ot is elértek! Most meg a gazdasági növeledés gyorsúl. No és ettől gyorsulnak az áremelések! Ettől a hülye dumától! Mivel a szolgáltatók el is hiszik és egyből árakat emelnek! Jó lenne, ha a politikusok visszafognák magukat e hazugságaikkal! Ha egyeszer képtelenek üldöztetni az ebből fakadó lakosság kifosztóit!”
 • 14. busch 2008. június 19. 17:53
  „valamit elfelejtettem, évekkel ezelött nyugaton azt mondták,hogy románia európa szegényháza...magyarország nagy részét eladták
  a maradékot meg felvásárolták képletes áron a.......a károk egyre gyorsabban érezhetöek. ez az országnak nagyobb vesztesség mint TRIANON volt”
 • 13. busch 2008. június 19. 17:39
  „ez nem szánalmas....hanem tragikus,a nagy chrash öszre megjön a polgárok még elköltik azt a kis kölcsönpénzüket szabadságra, hogy jókedvel fogadják a változást.”
 • 12. manó44 2008. június 19. 17:37
  „Vértes András már 2003 óta a magyar gazdaság nagy fellendülését jósolja, s mindenki láthatja, hogy tényleg mi lettünk Közép-Európa tigrise (csak kár, hogy kitömött) !Így azután az MSZP gazdaságkutató intézetének sajnos nem tudom elhinni ezt a szép mesét! MSZP-s fiúk, lányok! Hat év után már fel kellene mutatni valami hasznosat is, nem csak az elprivatizált országot és a sok summantást!”
 • 11. Dew 2008. június 19. 17:32
  „A nagyon lassúról felgyorsultunk majdnem nagyon lassúra?
  10: egy valuta erősödése mögött nem feltétlenül kell gazdasági teljesítménynek lennie. Elég hozzá pár spekuláns. És attól függetlenül, hogy bárhol szivesebben látnám viktor-Viktort, mint a hatalomban, amíg ők kormányoztak, ennél messze jobb eredményeket produkált a gazdaság.”
 • 10. Ez bizony szánalmas 2008. június 19. 17:25
  „Ez bizony szánalmas. Ennyire ciki, hogy Viktor-Viktor eljövetelének egyre kisebb a valószínűsége? Néztetek mostanában forint árfolyamot?
  Az istennek sem akar összejönni a gazdasági csőd, melyet Viktor-Viktor vízionált, oszt egyeseknek ez bizony fáj.”
 • 9. theseus 2008. június 19. 17:13
  „Busch, Robiboy,

  A GKI-ról mindenki tudja, hogy az MSZP egyik kampányintézete. Nem ez az első optimista előrejelzésük, 2002 óta szinte mind ilyen. Szerintük 2006-ban is minden rendben volt, a választási hazugságkampányból alaposan kivették a részüket. Aki ráér, keressen rá az archívumokban.”
 • 8. waterbear. 2008. június 19. 16:57
  „Rómeó:-))))))

  Az 1-hez képest számoltam:-DDDDD
  1%-os GDP-ről az a tized százalék is soknak tűnhet... albánosan:-)))”
 • 7. Bingo 2008. június 19. 16:31
  „Most éppen a tőzsde dübörög lefelé a lejtőn! Ha a tőzsdén is gondok lesznek totális gazdasági csőd elé nézünk.”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. június 19. 15:45
  „Volt olyan, hogy az alban gazdasag egy ev alatt nott 70%-ot. Felepult 3 benzinkut, meg 2 bolt.

  Ahogy az irasban is ott van: nagyon alacsony a bazis. 1%-rol 2-re noni nem nagy dicsoseg.

  Dehat duborgott, duborog es duborogni is fog.

  waterbear: ha elosztod a 0.1%-ot 0-val, akkor vegtelent kapsz, nem 10%-ot :-D”
 • 5. robiboy 2008. június 19. 14:48
  „Jó lenne,ha ez igaz lenne. De nekem az a gyanúm, hogy ez is csak hülyítés. Fizetett politikai hirdetés.”
 • 4. Stranger 2008. június 19. 14:10
  „Az hogy ki, mivel és hogyan számol és mi várható egy dolog. Ezek nem tények. A tények ott kezdődnek, hogy az elmúlt hat év siralmas gazdasági eredmények születtek.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már két család állítja, hogy ittas volt az ügyeletes orvos

Már két, hozzátartozóját ugyanazon a napon elvesztett család állítja, hogy ittas, vagy legalábbis… Tovább olvasom