Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

GYurcsány-Orbán vita az elemzők szemével

Gyurcsány Ferenc viselkedése nagyon meglepte a politológusokat, míg Orbán Viktor a racionális várakozásoknak megfelelően viselkedett. Mindkét fél profin betartotta a számára kitalált előzetes stratégiát, kérdés azonban, melyik lesz a nyerő?

Tartalmi újdonságot nem hozott a vita, annál nagyobb meglepetést okozott stílusában – foglalta össze véleményét Budai Bernadett politológus a miniszterelnöki vitáról. Ezzel egyetértett Kumin Ferenc politológus is: a korábbi várakozásokhoz képest mindkét miniszterelnök meglepetést okozott.

A vitát megelőzően arra lehetett számítani, hogy Gyurcsány és Orbán is biztosra akar menni, és nem fognak kockázatot vállalni. Ehhez képest Gyurcsány meglepően agresszívan viselkedett. Ennek ellenére Kumin Ferenc szerint Gyurcsány Ferenc tűnt a felkészültebbnek, vitaként kezelte a helyzetet, állandóan kereste a szemkontaktust Orbánnal, míg ellenlábasa elsősorban ismét egy megszólalási lehetőséget látott a vitában, és a kamerához intézte a szavait. Budai Bernadett meglátása szerint azonban Orbán Viktor békülékeny, nyitott hangneme az aktív bizonytalanok megszólítására volt alkalmas, és bár mindkét fél profin követte az előre kitalált stratégiát, kérdéses, hogy a konfrontatívabb viselkedési stílus vezet-e győzelemhez? Németh Erzsébet kommunikációs szakember szerint a vitát egyértelműen Orbán Viktor nyerte, mert meg tudta szólítani az embereket.

Ki kihez szólt?

Budai Bernadett véleménye szerint Gyurcsány Ferenc nem a racionális várakozásoknak megfelelően viselkedett: konfrontatív, Orbán Viktort személyében támadó viselkedése ugyanis nem az aktív bizonytalanok megszólítására alkalmas, inkább a saját biztos szavazóikat próbálta aktivizálni. Orbán Viktor ezzel szemben a várakozásoknak megfelelően viselkedett, hiszen békülékeny, emberközeli hangnemével és nyitottságával a bizonytalanokhoz szólt – tette hozzá Budai Bernadett. A végső szavazáshoz közel álló vitánál talán ez tűnik célravezetőbbnek. A szakember azt is Orbán Viktor előnyére írta, hogy végig nyíltan a kamerába beszélt, míg a jelenlegi miniszterelnök csak az utolsó pár percben szólt ki a nézőkhöz. Ezzel szemben Kumin Ferenc politológus úgy látja, hogy éppen Gyurcsány Ferenc mellett szólhat az a tény, hogy a vitapartnerére nézett.

Gyurcsány nyert?

Kumin szerint a magasan iskolázott, városi lakosok körében egyértelműen a miniszterelnök tekinthető a vita győztesének. Véleménye szerint azonban a választók jelentős részét egy idő után irritálhatta Gyurcsány kioktató stílusa, ugyanarra a témákra való állandó visszatérése. Kumin Ferenc azt is pozitívumként értékelte a jelenlegi miniszterelnök részéről, hogy minden egyes téma lezárásakor talált egy frappáns mondatot. Továbbá az is Gyurcsány mellett, illetve Orbán ellen szólhat, hogy a Fidesz elnöke az általa legfontosabbnak tartott családtámogatás témában nem használta ki teljesen a rendelkezésére álló időt, amit Gyurcsány, ahogy szóhoz jutott, meg is említett.

Kumin Ferenc politológus a FigyelőNetnek hangsúlyozta, hogy Gyurcsány nemcsak szavaiban, hanem testbeszédében is állandóan reagált ellenlábasa megnyilvánulásaira, és rendre talált arra módot, hogy a rendelkezésére álló idő alatt reagáljon a Fidesz elnökének a szavaira.

Orbán nyert?

Budai Bernadett meglátása szerint semelyik vitázó sem esett ki szerepéből, és betartotta, nagyon tudatosan alkalmazta a szakemberek által előzetesen felállított stratégiát. A kérdés az, hogy melyik stratégia lesz célravezetőbb a választásokon. A politológus szerint a végső szavazás előtti napokban már a politikusok emberközelisége, emberközeli hangneme lehet a nyerő. Török Gábor politológus, az Este című műsorban hasonló véleményének adott hangot: bár a vitát Gyurcsány nyerte, az erő és az erőszakosság közötti határmezsgye nagyon szűk, ezért ezzel a stratégiával nagyon sokat lehet nyerni, de nagyon sokat is lehet vele veszteni. Kérdéses, hogy a választókban ez a viselkedés hogy csapódik le. A politológus szerint bizonyosan mindkét fél stábjában beépítették a stratégiájukba a holnapi vitalehetőséget is, de a hangsúly a mai vitán volt. A csütörtöki, négypárti vitában már csak egy kicsit lehet módosítani a ma kialakított képen.

Az öltözékről

Ami az öltözetüket illeti, Gyurcsányra a szokásos, jól kiszá-mítható elegancia volt jellemző, Orbán Viktor egy gyapjúza-kóban a „vidéki patikus" stílusával azt akarta mutatni, hogy „lám én is egy ember vagyok a nép közül" – mondta Németh Erzsébet, kommuni-kációs szakértő.

Kommunikációs szempontból Orbán nyert

A kommunikációs szakember szerint egyértelműen Orbán Viktor nyerte a vitát, mert ellentétben Gyurcsány Ferenccel, ő meg tudta szólítani az embereket. Németh Erzsébet szerint egyértelműen eldöntötte a vitát, hogy míg Gyurcsány Ferenc percenként nagyjából háromszor beleszőtte a mondataiba, hogy „Ön", „elnök úr", vagy „miniszterelnök úr", amivel egyértelműen azt üzente, hogy kizárólag Orbán Viktornak beszél, addig a Fidesz elnöke mindig egy meghatározott társadalmi csoport nevében - nyugdíjasok, gazdák, vállalkozók - szólt. Nagy hibának tartja Németh Erzsébet egyébként, hogy az MSZP kampányfelelősei nem vették észre: a Fidesz két éve az emberekkel való közvetlen kommunikációról beszél, ezért borítékolható volt, hogy most is ezt a taktikát fogja választani Orbán.

Gyurcsány a vita legelején volt jó Németh szerint, amikor a gátakon dolgozókat dicsérte, illetve a vita végén, amikor megpróbált végre az emberekhez is szólni. Elég sajátos kommunikációs helyzet volt, tulajdonképpen 8 miniprezentációt kellett elővezetni a miniszterelnök-jelölteknek. Németh Erzsébet szerint ebben is jobb volt Orbán. Sokkal felkészültebb volt, jól felépítette a háromperces megszólalásait. Kissé ugyan fátyolos, tompa volt a hangja, de ez csak azt erősítette, hogy átérzi a vita tétjét. Gyurcsány hanglejtésében viszont nagy kontrasztokat lehetett megfigyelni, nagy hangközöket járt be a hangja, ez egyébként sokaknak tetszik – mondta Németh.

Mindkét politikuson látszott a bizonytalanság. Főleg az elején Orbán Viktor légzéséből lehetett megfigyelni, hogy izgul, nem eléggé biztos magában. Később többször igazgatta a papírjait feleslegesen – ez is egyfajta pótcselekvés volt részéről. Gyurcsány Ferenc, bár ez nem nagyon látszott, de törölgette a száját, ami azt mutatja, hogy a látszólag lehengerlő beszédei mögött ő is lámpalázas kissé.

Bugovics Zoltán szociológus, médiakutató, a győri Széchenyi Egyetem oktatója:

"Gyurcsány Ferenc lendületesebb, optimistább és racionálisabb, Orbán Viktor szomorkásan színtelenebb, kritikusabb volt a vitában. Szinte lehetetlen megmondani, melyik stílus és érvrendszer hatott jobban a bizonytalanokra. Gyurcsány bátor optimizmusa, színes megszólalása és tényszerűsége valószínűleg sokakat magával sodort, de a szociológia ismeri azt a paradoxont, amely szerint egyáltalán nem biztos, hogy aki jobban él, az jobban is érzi magát. Orbán Viktor véleményem szerint ezt a paradoxont ismerte fel, s tudatosan erre alapozta kampányát és esti megszólalását is.

Dr. Horváth Csaba, politológus, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának docense:

- Gyurcsány gondolatai, modora, öltözködése elsősorban a középosztályhoz, s az értelmiséghez szólt, Orbán vitastílusa és megjelenése főképp a fiatalokat, s a hátrányos helyzetűeket szólította meg, alapvetően azok érzelmeire hatva. Gyurcsány Orbánnal vitatkozott, Orbán viszont a nézők felé fordulva a közönséget közvetlenül akarta meggyőzni. Adatokban az MSZP jelöltje lehengerlő volt, a Fidesz kormányfőaspiránsa ebben gyenge partnernek bizonyult. Orbán volt a kis ember, akit "fikáztak", kérdés, hogy ez nem hoz-e számára empátia-voksokat.

Pénzes Ferenc, a Debreceni Egyetem politológusa:

"Orbán Viktor számomra egy kissé fáradtnak, és szokatlan módon színtelennek tűnt, akinek a tőle már sokszor hallott kampányprogramon túl nem sikerült új elemekkel előrukkolnia. Úgy láttam, hogy Gyurcsány Ferenc jóval ügyesebben és bátrabban érvelt, jól bánt a számokkal, adatokkal, tényekkel, és új, eddig még nem hallott elemeket is felvonultatott - például egy szocialista oktatási miniszter megemlítésével, pontosabban azzal, hogy nem szabaddemokratáknak adnák ezt a tárcát. A bizonytalan szavazók meggyőzésével igen nagy hatása lehet annak, hogy ezúttal a szocialista miniszterelnök tűnt jobbnak.

Fritz Tamás: megdöbbentő, hogy Gyurcsány Ferenc folyamatosan visszautalgatott az Orbán-kormány időszakára

Simon János politológusnál 5:3-ra Orbán Viktor nyerte a vitát. Két karakter vitája volt, Gyurcsány Ferenc személyében egy támadó, agresszívabb és Orbán Viktoréban egy nyugodtabb bölcsebb karakter jelent meg. El kell dönteni melyik alkalmasabb egy ország miniszterelnökének - mondta. Megítélése szerint a vita sok embert segített eligazodni, de nem biztos, hogy önmagában eldöntötte a választás kimenetelét.

Nagyon fontosnak tartotta, hogy Orbán Viktor végig a kamerákba nézett, és az emberekhez szólt, megőrizte a nyugalmát, visszafogottan reagált, s elmondja, hogy a Fidesz mit akar az országért tenni. Végig azt sugallta Orbán Viktor, hogy az emberek gondolják át, jobban élnek-e mint négy évvel ezelőtt, koncepciója erősebben az embereknek szólt, mint a másik lejáratásáról - mondta Simon János.

Fritz Tamás szintén azt emelte ki, hogy Orbán Viktor csendesen, nyugodtan, visszafogottan beszélt, s elmondta, hogy minden társadalmi rétegre szükség van. A politológus szerint Orbán Viktor azt szerette volna elérni, hogy beszéljenek a programokról, az elmúlt négy évről, a Medgyessy-Gyurcsány kormány teljesítményéről, illetve nézzenek előre az elkövetkező négy évre.

Ehhez a szándékához, a politológus szerint, Orbán Viktor nem talált partnert, Gyurcsány Ferenc láthatóan "rettenetesen személyeskedőre vette a hangvételt", s az volt a szándéka, hogy a Fidesz elnökét folyamatosan, személyében támadja, néha nagyon kemény jelzőket alkalmazzon. A nézők nem arra kíváncsiak elsősorban, hogy ki jobb egy ilyen személyeskedő vitában - vélekedett. Fitz Tamás szerint abból, hogy Gyurcsány Ferenc nagyon személyeskedően, támadóan szólt, a néző azt a következtetést vonhatta le, hogy a szocialista politikus így fog bánni a jövőben a politikai ellenfelével. A politológus szerint Gyurcsány Ferenc, a korábbi üzleti partnerei szerint, "szélsőségesen indulatos ember tud lenni".

A politológus megdöbbentőnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc folyamatosan visszautalgatott az Orbán-kormány időszakára, miközben az Orbán-kormány teljesítményéről 2002-ben a választók már mérleget vontak. Azóta eltelt négy év, itt most a Medgyessy-Gyurcsány kormány teljesítményéről van szó, ezt elfelejtette Gyurcsány Ferenc - közölte Fritz Tamás, aki szerint a kormányfő mondandója mögött nem volt tartalom. Fitz Tamás szerint Gyurcsány Ferencnek az volt a szándéka, hogy a korábbi lendülete, "öntömjénező magatartása itt is megjelenjen", és vitatkozói képességével nyerje meg ezt a vitát.

Simon János is bírálta Gyurcsány Ferencet, aki szerinte túllépett bizonyos határokat. Dicsérte a Fidesz elnökért, mert szerinte bölcsességre vall, hogy Orbán Viktor nem jött ki a sodrából.

Fritz Tamás szerint nem volt igazi szakmai vita, de arra jó volt, hogy a nézők megismerjék a személyiségeket. Mindkét politológus jónak tartja, hogy csütörtökön is lesz miniszterelnök-jelölti vita, s ezeken lehet reagálni a szerdán elhangzottakra. Fritz Tamás szerint a vasárnapi választásokon az elkötelezett szavazók és nem a bizonytalanok döntenek.

A határozottság kétélű fegyver

Az Este Extrában két politológus, egy szociálpszichológus, egy piaci elemző és a BBC kelet-európai tudósítója elemezte a Gyurcsány-Orbán vitát.

A műsorba meghívott politológusok és a BBC szakértője úgy véli, a vitát Gyurcsány Ferenc nyerte. Lakner Zoltán szerint egyértelműen a kormányfő nyert. Török Gábor azt mondta: Gyurcsány nyert, de nem győzött.

Lakner Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc a szópárbaj első felében volt meggyőzőbb partnerénél, amikor is Orbán Viktor lámpalázasnak tűnt. A vita második felében azonban a kormányfő arrogánssá vált.

Török Gábor szerint az oktatási vita jelentette a fordulópontot. Mint mondta, Orbán határozottabb kezdett lenni, Gyurcsány pedig túlzottan agresszívvá vált a beszélgetés végére.

Síklaki István szociálpszichológus szerint a határozottság kétélű fegyver, kockázatos milyen hatással jár, ha valaki gunyoros, kioktató és támadó. Arra az amerikai elemzésre emlékeztetett, hogy általában az veszít, aki nagyon sok negatív dolgot említ. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor rendre a kamerába nézett és ezzel "a néphez szólt", Gyurcsány Ferenc viszont azzal is hangsúlyozta a vitahelyzetet, hogy folyamatosan partnerét nézte.

Figyelőnet/MTI/hirado.hu/Népszabadság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnézi a kormányfőjelöltek vitáját?

Tovább olvasom