Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Gyurcsány: 2010-ig maradok

A kormányfő kifejtette: nem azt az utat keresi, amely a lemondáshoz vezet, hanem azt, amely a Megegyezés című programjának végrehajtásában segíti. Bár a frakció mögötte áll, ott is többen leváltása mellett érveltek.
Gyurcsány Ferenc azzal számol, hogy 2010-ig a miniszterelnöki székben marad. A kormányfő ezt a Klubrádió Kontra című műsorában mondta, majd kifejtette: nem azt az utat keresi, amely a lemondáshoz vezet, hanem azt, amely a Megegyezés című programjának végrehajtásában segíti. A miniszterelnök-pártelnök kijelentette: az MSZP álláspontja már ismert, de a többié nem. Mint mondta: lehet, hogy vannak erényei és fogyatékosságai a programjának, de legalább van programja.

Gyurcsány elmondta azt is, hogy az MSZP-frakció támogatja az általa kidolgozott cselekvési programot, melyről a hétfői évadnyitó ülésen szavazott a képviselőcsoport. A miniszterelnök saját adócsökkentési javaslatai kapcsán úgy fogalmazott: lehet követelni hatalmas adócsökkentést, de ott társadalmi szakadék van, lehet követelni sokkal jobb szociális ellátást, ott azonban gazdasági szakadék van. Ez azt jelenti, hogy az éves 300 milliárd forintnál nagyobb mértékű tehercsökkentésre nincs mód, most ennyit bír el az ország - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint hosszú távon három út kínálkozik az MSZP számára. Az egyik az előrehozott választás, a másik az, hogy a mai kormányt felcserélik egy másikra. A harmadik lehetőség az, hogy a megegyezés programját képviselve, a jelenlegi kormányt támogatva keresi a társadalmi- és politikai többséget. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: hiába javasolja az utóbbi megoldást, a párt többi tagjának joga van máshogy dönteni.

Gyurcsány Ferenc az SZDSZ-szel tartandó egyeztetésről azt mondta: konkrét, programszerű válaszokat várnak a liberálisoktól az MSZP-s javaslatok kapcsán. Szólt arról is, hogy nem érzi, hogy ne mertek volna akár népszerűségüket, akár hitelességüket is rontó döntéseket meghozni, hiszen megtették. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy miközben a populizmus különböző válfajai ellen küzdöttek, az elitizmussal szemben megengedőek voltak.

Többen is Gyurcsány leváltása mellett érveltek a frakcióban

Tóth Károly például azt mondta: a kormányfő által szeptember végére összehívott kongresszuson dönteni kell a miniszterelnök-cseréről is.

A szocialista képviselő a frakcióülést követően megerősítette, hogy egyetért a miniszterelnök által készített "Megegyezés" című programmal és azzal is, hogy egy kongresszusnak kell döntenie a jelenlegi belpolitikai helyzet folytatásáról, azonban Tóth szerint a kongresszusnak arról is döntenie kell, hogy milyen személyi összetétellel lehet stabil parlamenti többséget szerezni ennek a programnak.

A Független Hírügynökség ugyanakkor úgy értesült, hogy Tóth Károlyon kívül több másik politikus is beszélt a kormányfő-váltásról. Volt olyan hozzászóló, aki szerint meg kell várni az adótörvények szavazását, és ha azt nem fogadja el a parlament többsége, akkor még a költségvetés szavazása előtt lépni kell. Voltak ugyanakkor olyan képviselők is, akik szerint meg kell várni mind az adótörvények, mint pedig a költségvetés szavazását és csak ezután lehet szó személycseréről a párt tavaszra tervezett tisztújító kongresszusán - tudta meg a Független Hírügynökség szocialista forrásokból.

A vita végeztével a képviselők egy tartózkodás - Tóth Károlyé - mellett egyhangúlag szavazták meg azt az állásfoglalást, amely egyértelműen kiáll a "Megegyezés" és Gyurcsány Ferenc mellett és kimondja, hogy a miniszterelnök személye nem vita tárgya.

A rendkívüli kongresszus összehívásáról ugyanakkor nem született - nem is születhetett - döntés, ezt az MSZP elnöksége hozza meg keddi ülésén. Információink szerint ugyanakkor a frakción belül kisebb vita alakult ki a kongresszus szükségességéről, azonban több általunk megkérdezett frakciótag szerint is a hétfőn végül nagy többséggel lefogadott állásfoglalás hatására várhatóan összehívja az elnökség a kongresszust.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. beautiful dreamer 2008. szeptember 09. 16:05
  „Gyurcsány és Lendvai: Sir Kán és Tabaki duó A dzsungel könyvé-ből.”
 • 44. zweistein 2008. szeptember 09. 15:00
  „Bill42-nek, A félelem nagy úr, egyesek szerint, amíg egy molekula oxigén is van körülötte, addig kitart. Mitől fél Ferenc: a felelősségre vonástól, és attól, hogy a hazugságai kendőzetlenül kerülnek felszínre. Nyilván nem esne neki jól az sem, ha Gyurcsány Fegyencnek szólítanák. Pedig erre minden esélye megvan. Kádár végnapjaiban a lelkiismeretével harcolt (ld. Központi Bizottsági utolsó beszéd), Gyurcsány - lelkiismeret híján - fröcsög, kapálódzik, vagdalkozik, mindenki pusztuljon, ha már neki menni-e kell. A párhuzam inkább egy diktátor viselkedésére emlékeztet. De, amíg AH-ra a biztos halál várt, addig Ferenc csak a politikai hatalmát, esetleg egyéni szabadságát, vagyona egy részét veszítheti el. Gyurcsány Kádár Jánossal szemben is alulmaradt erkölcsi értelemben.”
 • 43. Bill42 2008. szeptember 09. 13:35
  „Kutyapecér Fletó,tipikus diktárori hajlamokkal rendelkezik.Ez nem mond le. Ez nem távozik.Ez kitart mit H...ler a végsőkig. Neki mindegy, hogy mindent a magyarnép szenvedi meg. Neki mindene a bársonyszék meg az Apró villa. Neki semmi sem drága,DE NEKÜNK IGEN MERT MI FIZETTJÜK A RÉVÉSZT AZ ő KISDED JÁTÉKÁBA.
  Egy normális Demokráciába egy ilyen közutálatnak "örvendö" ember régen elbujtokolt volna-mondjuk az elvtársaihoz Kubába, vagy Putyinkóhoz.
  Ennek nincs lelke,nincs arca csak pofája.”
 • 42. beautiful dreamer 2008. szeptember 09. 10:01
  „Én a Madáchban tanultam oroszt, és szerettem, volt érzékem hozzá.Nagy kár, hogy ha már kötelezővé tették, miért nem fektettek rá nagyobb súlyt, hiszen 8 év alatt anyanyelvi szinten el lehetett volna sajátítani a nyelvet. Várnai tanár urat ismerem, nagyon rendes ember, a fiamat a Gutiban tanította. Imádott horgászni a Várnai ,és mindig erről mesélt.// Válasz MNX-nek/.”
 • 41. mnx 2008. szeptember 08. 23:49
  „En is tanultam 50-eve oroszul a Gutenberg u.- All. Alt. Isk.-ban Varnai Kalman tanar Urtol!!

  Ami maradt:
  (ma senki nem hianyzik az osztalyban,valahogy igy):

  --szivodnya,nyikto nye a cucvujet!

  Ezt mondtuk akkor is, ha a fel osztaly hianyzott!!!”
 • 40. mnx 2008. szeptember 08. 23:36
  „Svejk sok mast is mondott (helyesebben Jaroslav Hasek), pl.:
  "Halal a szebekre!"

  Hallgassunk arrol, hogy a zsidokat, es a ( nagy "pofacsontu" )magyarokat (!) ki nem allhatta!!!”
 • 39. beautiful dreamer 2008. szeptember 08. 23:34
  „Te tudod, mit írtál, én csak magyarul tudok,no meg icipicit oroszul.Nevemet Billy J.Kramer és a Dakotas dalának címéből kölcsönöztem, ez a válaszom mnx32-nek.”
 • 38. molnár kata 2008. szeptember 08. 23:33
  „Jól teszi maradjon.
  A fidesz és az szdsz kisbetűvel milyen programot tudott bemutatni.
  Hivatkoznak arra majd a szakértői kormány, igen majd helyettünk más megcsinálja. A fizetésüket nem kellene talán mással felvetettni?
  Mert Ők mint nagy politikusok mit tudnak? Orbán híres a dakota mondásairól, Fodor meg a taxis blokád ideje alatt mint fideszes tette magát kinyúlt pulóverben ennyit a politikai karrierjükről.Most meg más szinekben nagy befutot játszani. Két röhejes figura.
  Miniszterelnök Úr baj van, minden pártot tartson el a tagság a támogatok, ne a mi pénzünkön buzdítsanak másokat gondolkodásra.”
 • 37. mnx 32 "beautiful dreamer"-nek Frankfurtbol 2008. szeptember 08. 23:18
  „Ha megsertettelek volna bocs!!
  Ne vedd ezt komolyan,es ne mergeld magad!
  Ahogy nalunk mondjak:

  "Don`t get your panties in a bunch!!!" OK?”
 • 36. beautiful dreamer 2008. szeptember 08. 23:12
  „Ami jó neked, az nekem nem jó, és fordítva. Hasek Svejkjében van egy mondás, amely valahogy így hangzik: Ha a világon mindenki jó lenne, már rég agyonverték volna egymást az emberek.”
 • 35. k 2008. szeptember 08. 22:56
  „De hova tűnt Medgyessy Péter?
  Őt miért is takarítoták el a posztjáról?
  Jó lenne már vmi értelmes miniszterelnök, nem mindig csak erről a két pártról szóljon az egész, bár a többi se biztos hogy alkalmas kormányzásra.
  beautiful dreamer 2008.09.08 22:38 Hát ezaz hogy semelyik nem a nép érdekeit nézi akik a legnagyobb adófizetők.Nagyobb fizetés több adót lehet beszedni.”
 • 34. vahúr 2008. szeptember 08. 22:51
  „Hatalom ittas politikusok?Á dehogy.Mit is igértek az unióban,uniós béreket?(maguknak)Hát mi jól megkaptuk a magunkét.Hát ez kellet nekünk?Ezt akartátok,most a tiétek.Hála ég,én nem mentem szavazni.Mindenkinek saját maga felé hajlik a keze.”
 • 33. "gyönyörü almodozo"-nak! 2008. szeptember 08. 22:46
  „Fogadom/fogadjuk hogy en/mi se leszek/leszünk a következö kormannyal/kormanyokkal elegedett/elegedettek en/mi !!!”
 • 32. beautiful dreamer 2008. szeptember 08. 22:38
  „Kedves Fórumozók! Veszekszünk,vitatkozunk,OK. De... Tegyétek/tegyük/kezeteket/kezünket/ a szívünkre:Nekünk ez idáig egyik kormány sem felelt meg igazán, gondoljátok/-juk/,az ezt követő majd meg fog felelni???Erre válaszoljatok, de őszintén.”
 • 31. mai 2008. szeptember 08. 22:25
  „Megértem Gy.F. törekvését, hogy minél tovább tartsa életben kormányát egy ügy miatt is, amelyet más egyszerű halandónak megtenni lehetetlen. Volt cége az Altus megvett a Szalay utcában egy kormányzati épület szintet 100 millióért 10 éves visszabérléssel évi 10 millióért. Egy fillér se mozdul közben, 10 év leteltével lezárul az üzlet, a tulajdonjog az Altusra száll. Ha jön egy új kormány, esetleg megtörténhet egy szerződés módosítás a lejárat előtt.”
 • 30. Thak Brother 2008. szeptember 08. 22:24
  „Emberek !!!

  Ne hagyjátok már a torkotokon lenyomni ezt a sok szart...Hát nem veszitek észre, hogy ez nem a népről szól???
  Hatalom ittas politikusok küzdenek a jól tejelő posztokért! Legyen az jobb- vagy baloldali párt, mind csakis a saját önnön érdekeit látja. Bezárult a kör. Belekerültünk a 22-es csapdájába...”
 • 29. énis 2008. szeptember 08. 22:16
  „Kedves VASALÓ!Még véletlenül sem sértettél meg,csak azért irtam,hogy nehogy másokat megsérts vele.Bocsika ha felbőszítettelek az írásommal,tudom én is milyen Orbán,bár eszt a véleményemet inkáb megtartom magamnak.”
 • 28. beautiful dreamer 2008. szeptember 08. 22:04
  „Imádom Lendvai Ildikót, senki ne merje bántani! Különösen ilyen illetlen szavakkal, mint frakk!”
 • 27. Vasaló 2008. szeptember 08. 22:03
  „Tisztelt énis!
  Elnézést, ha estleg megsértettelek, bár a tény az tény marad. DE! Legközeleb ügyelek erre vagy marad egyszerűen csak : ORBÁN

  Tisztelt 4! Egyetértek Veled! Alapos, kivételektől mentes, mindenre kiterjedő politikai takarítás kell!”
 • 26. 4 2008. szeptember 08. 21:53
  „Nem csak Ferenc testvérnek, hanem az EGÉSZ POLITIKAI " ELITNEK " TÁVOZNIA KELLENE A KÖZÉLETBŐL, Mivel akik most a parlamentben ülnek az mind egytől-egyig azoknak a leszármazottai akik a kádár rendszerben már bent ültek a parlamentben.Ugyhogy egy alapos NAGYTAKARÍTÁS KELLENE A PARLAMENTBEN és tisztára söpörni az egész épület belsejét, ki a rablókkal és ingyen élőkkel a parlamentből.!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion és egy kisbusz ütközött Szabolcsban

Egy ember meghalt, többen pedig megsérültek, amikor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 471-es számú… Tovább olvasom