Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Gyurcsány: a DK elnöke nem alku tárgya

Egy párt politikáját annak elnöke testesíti meg, ezért egy politikai erő nem engedheti meg, hogy ne az elnöke képviselje programját a törvényhozásban - jelentette ki.
A demokratikus ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokon a Demokratikus Koalíció (DK) "nem eladó és a DK elnöke nem alku tárgya" - mondta egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök hozzátette: az összefogásnak két nagy akadálya is van, amelyek az MSZP és az Együtt-PM, illetve a DK és az Együtt-PM egymáshoz való viszonyában rejlenek.

A Demokratikus Koalíció elnöke ezzel azokra a meg nem erősített hírekre reagált, amelyek szerint neki nem, csak pártjának jutna szerep a formálódó ellenzéki összefogásban.

Egy párt politikáját annak elnöke testesíti meg, ezért egy politikai erő nem engedheti meg, hogy ne az elnöke képviselje programját a törvényhozásban - jelentette ki.

Mindezzel együtt, ha valaki tárgyalni akar bármely kérdésről, annak állnak elébe - tette hozzá. Ha csak azt nem kéri valaki, hogy "operáltassam át magam nővé", minden javaslat megfontolható és megtárgyalható, mert nincs olyan indítvány, amelyik sértené a DK-t - jelentette ki.

Az összefogásnak két nagy akadálya van, amelyből az első az MSZP és az Együtt-PM viszonyában van - ismertette véleményét. Úgy fogalmazott: ez nem program, hanem "ambícióvita", ugyanis az a kérdés, hogy közös vagy egyeztetett jelölteket állítsanak-e. Meglátása szerint az MSZP közös jelöltekre vonatkozó felvetés a támogathatóbb, de ha ezt fogadják el, akkor a listának is közösnek kell lennie. A párhuzamos listák 3-5-el kevesebb képviselői helyet hoznak, ráadásul akkor egymással is versenyezni kell - hangsúlyozta.

Az összefogás második akadálya a DK és az Együtt-PM között zajló, a politikai szemléletről, a múlthoz, a 2002-2010 közötti időszakról viszonyról szóló vita - jelentette ki.

"Nem tudom, hogy lesz-e összefogás, de reméljük és dolgozunk érte" - összegzett. Szavai szerint az átfogó demokratikus összefogás felépítése prioritást élvez, de "mindenki a fejében ott van a B-terv, ha ez nem jön össze".

Ha nem lesz teljes körű megegyezés, akkor el fog indul a tárgyalás az MSZP és a DK között, amelynek során végig kell gondolni, hogy létre lehet-e hozni egy szélesebb körű ellenzéki összefogást az Együtt-PM nélkül. A DK emellett arra is felkészült, hogy önállóan induljanak - mondta.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy 830 településen van szervezetük és mind a 106 választókerületben jelen vannak. Mindenütt elindult az egyéni képviselőjelöltek kiválasztása, azzal a feltétellel, hogy a remélt összefogás esetén a többségüknek vissza kell lépnie - tette hozzá.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az ő ismertsége száz százalék körüli és a választók közel nyolcvan százaléka hallott arról, hogy létezik a DK, csak 25 százalék tudja, hogy ő vezeti a pártot. Ezért a nyár második felétől olyan politikai kampányokba és akciókba kezdenek amelyek során "azt kell megtanítani a választóknak, hogy Gyurcsány a Demokratikus Koalícióban politizál".

Azt is megjegyezte, hogy habár az utóbbi egy évben a legtöbb politikai akciót a DK hajtotta végre, most egy, a tavalyinál "akcióintenzívebb" ősszel fognak indítani és ezt körülbelül karácsonyig tartani is fogják.

Olvasóink írták

  • 2. zero 2013. június 26. 16:02
    „Egyek vagytok ti http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w13GP-WFCGQ#at=10”
  • 1. Agyalapi 2013. június 26. 14:13
    „A baloldalnak esze ágában sincs választást nyerni. Ki a fene akarna egy ekkora katyvaszért felelősséget vállalni? Vigye el a balhét a Fidesz és bukjon nyakát törve, vagy jöjjön a Kánaán, utóbbi esetben meg minek kellene kormányt váltani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az üzemanyagok új jelölési rendszere csak egy újabb ˝Fidesz-mutyi˝

Kovács Tibor szerint többszöri kérdésére sem kapott választ a szakminisztériumtól arra, hogy mi… Tovább olvasom