Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány a legnépszerűtlenebb politikus

Csökkent a szocialista és a nőtt a legnagyobb ellenzéki párt politikusainak népszerűsége. A tetszési index csúcsán Kósa Lajos, a legalján Gyurcsány Ferenc kapott helyet - derül ki a Századvég és a Forsense friss felméréséből.
A 2009 márciusában végzett politikusi népszerűségmérésünk eredményei szerint 2008. december óta a Fidesz politikusainak átlagosan 3 ponttal nőtt a rokonszenvindexük a 0-tól 100 pontig terjedő skálán, míg az MSZP-politikusoké 6 ponttal csökkent. Így az akkori, közel azonos megítéléshez képest a szocialista honatyáknál (38 pont) most átlagosan mintegy 10 ponttal népszerűbbek a legnagyobb ellenzéki párt politikusai (49 pont). A népszerűségi lista első nyolc helyéből haton Fidesz-politikust találunk, és csak egy MSZP-st, Szili Katalint.

A 2008 decemberi eredményhez képest összességében nem változott számottevően a teljes politikusi kör megítélése, a Századvég és a Forsense listáján szereplő, vezető politikusok népszerűsége továbbra is egy szűk, és közepesnél alacsonyabb sávban mozog.
Az elmúlt egy évben fokozatosan a felére csökkent azon politikusok száma, akik népszerűsége meghaladta a közepes értéket jelölő 50 pontot, ma már csak Kósa Lajos (61 pont), Szili Katalin (53 pont) és Sólyom László (52 pont) tartoznak ebbe a csoportba. Kósa Lajos rokonszenv-indexe két ponttal emelkedett, Szili Kataliné ezzel szemben három pontot csökkent, az államfő megítélése nem változott.

Gyurcsány a legnépszerűtlenebb politikus
Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus

A népszerűség tekintetében Gyurcsány Ferenc visszaesése szembetűnő. A pozíciójáról lemondó kormányfő lecsúszott a lista utolsó helyére, 10 pontot esett a decemberi 36 pontos önmagához képest. Hasonló mértékben más politikusnak nem romlott a megítélése, de más MSZP-s képviselők, illetve kormánytagok is számottevően vesztettek a népszerűségükből. Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó megítélése is öt-öt ponttal csökkent, és még a lista élbolyában található Szili Katalin népszerűségét is meggyengítette a párt körül kialakult helyzet. Az utóbbi időszak eseményei a kormánypárton kívül az MDF politikusainak megítélésére sem voltak jó hatással. Dávid Ibolya népszerűsége 3 ponttal, Herényi Károlyé pedig 6 ponttal csökkent.

A Fidesz politikusai, a párt pozícióinak javulásával párhuzamosan, a decemberinél jobb osztályzatokat kaptak a választópolgároktól, a 100-as skálán mért átlaguk négy ponttal emelkedett az elmúlt három hónapban. Orbán Viktor népszerűsége jelenleg 48 ponton áll, ami 4 pontos növekedés decemberhez képest.

Az elmúlt időszakban mindig Gyurcsány Ferenc volt a legnépszerűbb a szocialista szavazók körében, a márciusi adatok szerint ezt a pozíciót már átvette tőle Szili Katalin. A volt kormányfő 64 ponton áll a saját táborában, míg a házelnök megítélése 67 pont az MSZP-sek körében.

A miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon esetében külön kérdéssel vizsgáltuk, hogy mennyire tartják alkalmasnak a választópolgárok miniszterelnöknek. A válaszolók hét százaléka mondta, hogy a korábbi miniszter teljes mértékben alkalmas lenne miniszterelnöknek, és további 24 százalék szerint lenne valamennyire alkalmas. Az adatfelvétel a miniszterelnöki felkérése előtt történt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Léni 2009. július 05. 17:38
  „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr méltósággal le tudott mondani, ezt nem lehet elmondani arról
  a vezéregyéniségről,aki mindent félretéve, még az ország érdekeit is, csak a maga hasznára és nép-
  szerüsitésére használt fel mindent! Ebben a tönkretett országban minden hétvégén tele vannak a welnesz
  hotelek, a hiper-szupermarketek, az autóktól nem lehet férni és még sorolhatnám.

  garbon 8-as közönséges, gyomorforgató és gonosz vagy!”
 • 20. viccmail 2009. április 07. 11:31
  „OLVASSÁTOK EL AZ 1930-AS ÉVEK EGYIK NAGY POLITIKAI VEZETŐJÉNEK KÖNYVÉT!

  CÍME : Magyarra fordítva A HARCOM , barna inget viselt SA és jobb kéz egyenesen a magasba !

  A megoldás a könyvben le van írva a férgek írtására !!!!!!!!”
 • 19. Power 2009. április 03. 18:11
  „Ha Gyurcsány akar javítani a népszerűségén, akkor adja be kormánya lemondását a köztársaság elnökének.
  Bennem csak az maradt meg, hogy volt Magyarországnak egy hazug miniszterelnöke, aki tönkretette az országot és még lemondani sem tudott becsülettel.”
 • 18. flexsnake 2009. április 03. 16:44
  „15. szó nincs arról hogy hagynák el a hajót. Akkor nem raknának másik arcot oda. Ez színház nyilván ez van a forgatókönyvben. Ha elhagynák a hajót akkor másik kormányos lenne és a matrózok is kiugráltak volna. Ezek itt színészek.

  16, és ha elmész és ujra mszp lesz? akkopr kardodba dőlsz? Túl komolyan veszik már ezt az egészet. Itt csak arról döntenek hogy ki lopjon. Nem tökéletesen mindegy? Az a lényeg hogy ott legyen az ember. Persze reménykedni lehet, hátha hirtelen akik eddig loptak azok visszaviszik meg hátha nem lopnak többet... Hátha. Csak nekem tök mindegy hogy ki fog hátha országban kormányozni. Pénz több nem lesz lopni úgyis fog akkor minek szavazzak? Ellenőrizni sem tudom hogy a szavazást nem manipulálják-e. Persze hinni kell benne hogy nem meg sokan ellenőrzik ahogy ott fent sokan is lopnak. Akkor mire ez a nagy felhajtás? Úgyis az lesz amit a törzs öregjei akarnak. Ahogy az öreg indián mondta: a fiatal szalad a musztáng után(ló) de az öreg csak egy marék kukoricát vessz elő és a musztáng odajön. Minek szaladni meg kapkodni, csak elfáradás a vége.”
 • 17. Logaritmus 2009. április 03. 15:59
  „Nem az a lényeges hogy ki a nem népszerű, hanem az, hogy ki az! Abból lehet látni, milyen nép is a magyar jelen állapotában.”
 • 16. IVY 2009. április 03. 15:45
  „"13. rossz a logikád ha én utálom a jobbikot az nem jelenti hogy imádom a többi faszt. Egyenlő mértékben utálom mind. Az is hülye aki elmegy szavazni. Úgyis az lesz a kiskirály akit fent akarnak... a szavazás csak álca :D Te megszámolod egyenként? Lop csal hazudik mind."

  Ez igen. Ezért (is) tartunk ott, ahol......

  TE MAGYAR!!!! EL NÉ MENNYÉÉÉ MÁÁ SZAVAZNI!!! MINEK!!! MÖG MINEK IS ÉLSZ ITT EGYÁLTALÁN??!!!”
 • 15. Mathiasking 2009. április 03. 14:43
  „14. hozzászólás flexsnake 2009.04.03. 14:23

  Tudod Flexi, én inkább azt érzem ebből az egészből, hogy a süllyedő hajót elhagyják a patkányok!
  Bibliai idézettel élve: "Mór megtette kötelességét, Mór mehet!" vagy "Utánam az özön víz!" rád bízom melyiket választanád, de mind kettő tisztességtelen a nemzettel szemben!

  Mégegy: "Kard által vész mind, ki kardot ragad" Emlékezz, hogyan került Gyurcsány hatalomra Medgyessyvel szemben.”
 • 14. flexsnake 2009. április 03. 14:23
  „13. rossz a logikád ha én utálom a jobbikot az nem jelenti hogy imádom a többi faszt. Egyenlő mértékben utálom mind. Az is hülye aki elmegy szavazni. Úgyis az lesz a kiskirály akit fent akarnak... a szavazás csak álca :D Te megszámolod egyenként? Lop csal hazudik mind.”
 • 13. grg 2009. április 03. 14:05
  „óó flesnake eredeti neved: a frappáns visszavágások mestere:)...igazad van, lehet majd tudni menyi a hülye:mszp-szdsz összesen, ígyvan! menyél inkább verd ki feridre, v. botkára, most nagy szükségük van a szeretetedre, ha már az egész ország utálja őket.”
 • 12. flexsnake 2009. április 03. 13:40
  „10. elmentek saját államot alapítani Erdélybe, annyira erősek hogy még a gombot sem tudják felemelni :D
  Te mindenképpen szavazz rájuk hogy később tudni lehessen mennyi hülye van az országban :D”
 • 11. flexsnake 2009. április 03. 13:38
  „Mindenki addig népszerű amíg nem dolgozik:) Amint nekilát, már megy lefelé a népszerűségi listán.
  A pékeknél ha nem jó a tészta akkor kidobják a vásárló már csak a normálisat kapja ezért ott a pékek népszerűsége attól függ ki és milyen finom kenyeret sütött. Az nem számít bele hogy addig mennyi alkalommal dobta ki a tésztát.... A politikában csak a tészta számít, ha kidobják népszerűtlen, ha gyúrják akkor szintén, meg nem sütik mert odáig el nem jut senki de nem is próbálkoznak mert mindenki tudja az a kenyér ehetetlen. Azért érdemes mosolyogni gyúrás közben :)”
 • 10. grg 2009. április 03. 13:08
  „Jobbik hol van? hiába hallgatják agyon, le sem merik írni a nevüket, de egyre erősebbek, én mindenképpen rájuk szavazok!”
 • 9. comet 2009. április 03. 13:04
  „5 - madártej - tudom hogy Orbán a sleppjével legalább úgy beásta magát mint Fletó a sajátjával, meg azt is tudom ha nem ilyen birka akkor már Fletótól két évvel ezelőtt megszabadulhatott volna az ország. Orbán a parlementi kivonulásaival nagyon kevés de sajnos nincs más, és Fletóhoz képest mindenképpen előrelépés lenne.
  A vágyálmaim meg nem a politikánál kezdődnének ha lennének.”
 • 8. garbon 2009. április 03. 12:53
  „A kis zsidó gyerek még az anyját is eladja azért, hogy talpon maradjon. Hát ilyen a magyar zsidó gyerek
  markolja a metszett farkott.”
 • 7. Power 2009. április 03. 12:51
  „6: Az "értékrended" okát ne firtassuk, de ez éppen olyan, mint az időn túli szabadrúgás. Már Orbán is jó lenne?”
 • 6. bo 2009. április 03. 12:37
  „Hogy engem miért nem kérdezett még megy egyetlen közvélemény kutató sem? Az én értékrendemben a Viki ott beszélget a Fletóval..... a bányász béka feneke alatt! Persze sokan veszik őket körül. Valami vérfrissítés kéne mert ez a mostani parlament.......! Cirkusz!!!”
 • 5. madártej 2009. április 03. 12:10
  „Comet, kancsalul festett egekbe nézel a vágyálmaid miatt? Jelenleg Orbán a győzelemre álló csapat kapitánya, ha le nem sérül, nem kell lecserélni semmiképpen sem.Kósa Debrecenben lehet nagy játékos, de a világ a Basahalmon kívül kezdődik, ott meg Orbán sokkal jobban otthonos.”
 • 4. comet 2009. április 03. 12:01
  „lehet hogy megérett az idő egy Orbán-Kósa cserére is a Fidesz élén.”
 • 3. petermeister 2009. április 03. 11:52
  „Na ja. Mily meglepő...:):)”
 • 2. Power 2009. április 03. 11:50
  „Gyurcsány és az egész Gyurcsány-kormány Bajnaival együtt még lemondani sem tudnak normálisan (a tisztességet szándékosan nem említem!). Ajánlanám nekik a cseh-példát. A cseh-kormány tiszteletben tartja a választópolgárok akaratát.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken is erősödött a forint

Péntek reggel tovább erősödött a magyar deviza. Az euró a csütörtök délutáni 298-ról 294 forintra… Tovább olvasom