Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyurcsány: a méltóság, szabadság demokráciáját kívánjuk

Nincs szükség az alkotmányos szabályozás módosítására, változtatására, ahhoz, hogy a demokratikus többség meg tudja védeni magát, de a közjogi méltóságok szerint át kell nézni a részletszabályozásokat, hogy kiderüljön, valahol kell e pontosítani - mondta Gyurcsány Ferenc.
Nincs szükség az alkotmányos szabályozás megváltoztatására ahhoz, hogy a demokratikus többség meg tudja védeni magát, de át kell nézni a részletszabályozásokat, hogy kiderüljön, kell-e pontosítani valahol - mondta Gyurcsány Ferenc a közjogi méltóságokkal folytatott egyeztetés után. A találkozót a kormányfő kezdeményezte a hétvégi melegfelvonulást kísérő atrocitások miatt. Az egyeztetésen Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörében eljáró elnökhelyettese vett részt.

A miniszterelnök történelminek nevezte a találkozót, mint mondta a rendszerváltás óta nem volt ehhez hasonló. Gyurcsány szerint teljes egyetértés volt a résztvevők között abban, hogy bár más-más a feladatuk, közös felelősségük fellépni az erőszakos cselekményekkel és a kirekesztő nézetekkel szemben.

A gyülekezési- és szólásszabadság a köztársaság legalapvetőbb jogai közé tartozik. Az alapjogokat azonban nem lehet úgy gyakorolni, hogy másokét sértjük; a véleménynyilvánítás szabad, a fizikai erőszak azonban nem megengedett - mondta a miniszterelnök. A kormányfő szerint a fő felelősség ebben a törvényhozásé. A rendőrségnek, az ügyészségnek, illetve a bíróságnak sok konzultációval, egy egységesebb jogalkalmazást kell megvalósítania - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a találkozón minden fél nyitott és bátorító volt ebben, de a kormány is segíti majd a munkát. A gyülekezési törvény kapcsán például szorgalmazzák ötpárti egyeztetés folytatását.

A kormányfő a 22-es csapdájához hasonlította a jelenlegi helyzetet, amelyben egy kicsit mindenki a másikra vár, de amiból közös erővel kell kitörni. Nem elég az, hogy a jogalkotó megvizsgálja, van-e gond a jogalkalmazással. A békés többségnek sem szabad közömbösnek lennie, az embereknek ki kell állniuk a jogaikért - hangsúlyozta. "A méltóság, szabadság demokráciáját kívánjuk, nem a tojás demokráciáját" - tette hozzá.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. hu 2008. július 11. 09:35
  „szerintem nagyon átlátszó, hogy GY. Ferike szeretné a demokratikus diktatúrát. Majd ő megmondja,hogy ki vonulhat fel, és ki tüntethet valami ellen. Nem utolsó sorban a rabló politikusok ellen.”
 • 26. mai 2008. július 11. 08:26
  „Azt hiszem, hogy egy önmagára valamit is adó társadalom - gondolok itt a jelen Magyarországra is - gyengülése, bomlása, hanyatlása tüneti képe az, amikor különböző alkotó csoportjaik az utcákon felvonulva demonstrálják létezésüket. Papoljon nekem liberálisan bárki bármit, szerintem fontos volna tartani magunkat egy erkölcsi értékrendhez, amely határt szab az erkölcsi, politikai, stb. szabadosságnak. E kereteket az Alkotmánynak kellene tartalmaznia, nem pedig változtatható kormányzati intézkedésekkel szabályozni ahogy azt különböző pártok ma önös céljaiknak megfelelően eszközként használják.”
 • 25. így gondolom! 2008. július 11. 08:04
  „Pártatlan vagyok,de szeretek tisztán látni.Valóban mindenkinek joga van kinyilvánítani a véleményét, amikor lehetősége van rá.
  A véleménnyilvánítás elfogadott formája a tojásdobálás is.
  A díszburkolat felszedése, a molotov-koktél hajigálása nem.
  Márcsak azért sem, mert lehet olyannak okoz sérülést aki nem aktív szereplője a történéseknek.
  Milyen érdekes ! A kommentekben szid mindenki mindenkit. Előkerült már Orbán is. Fletó is . Mindenesetre jobban járna mindenki, ha teljesen pártatlanul magából kifújná a gőzt, és elkezdene gondolkozni a történéseken.
  Van egy országunk, nekünk magyaroknak, benne többnyelvű kisebbséggel,cigánysággal,külömböző kultúrák keverednek és keveredtek. Eddig nem történt semmi olyan ami az egyensúlyt elbillentette volna.
  De 2006 ősze óta valami nincs rendben. És ez nagyon nagy baj.
  A vádló (fletó) aki valóban közel áll az izraeli valláshoz, Orbánt vádolja hatalommániával. Milyen érdekes dolog ez is. Orbán 4 évig ült abban a székben amiben már most 6 éve fletó.
  Elég szomorú , hogy ma is vannak emberek akik mindent a polgári kormányra fognak . Természetesen akkor is voltak égbekiáltó baromságok a kormányzásban és korrupció is létezett, de úgy gondolom és tudom, abban a korszakban egy kicsit más volt.
  Nagyon sok olyan kormányhatározat született amivel az átlag melósok életét könnyítették. És következetes kormányzás folyt.
  Én ezt így éltem meg. Sokkal kiszámíthatóbb volt az élet, volt valamilyen perspektíva a társadalom előtt. Itt is voltak kivételek, mert mindenkinek nem lehet jó, ami másoknak jó.
  És ami lényeges! Nem voltak utcai demonstrációk, és nem voltak huligánok akik köveket dobáltak.
  Most pedig vannak. Azt mindenki láthatja, ez a hajó nem jó felé megy. Kiszámíthatatlan az élet, a mindennapok terheket rónak a lakosságra. Egyre több a nincstelen, a korrupció a sikkasztás virágzik.
  Nem tudom miért dolgozok egy álló hónapon keresztül. Értelme annyi, talán kifutja a számlákat . És a többi ????????
  Visszatérve az elejére.
  Ugye az a cél ,hogy mindenki törvényes keretek között mondja el véleményét, vállaja nemi identitását, vállaja faji-hitbeli hovatartozását.És merjen véleményt alkotni.
  Mindannyiónknak tudomásul kell venni, a világ sokszínű!
  Vannak melegek, vannak zöldek, gárdisták, pirospöttyes nyakkendősök, nagycsaládosok és bizony vannak ,mint minden társadalomban szélsőségesek.
  A baj ottvan, ha tudatosan és manipulálva vannak a társadalmi rétegek. Ez pedig nem vezet máshova csak erőszakba.

  Nem itt a fórumon kell, egymást anyázva odamondani. Semmi értelme. Az anyázás még nem vitt előre egyetlen társadalmat sem!”
 • 24. 4 2008. július 11. 07:58
  „T. Tomkovács !

  Lehet, hogy olyan szinten vagyok mint a kődobálók, de akkor ti milyen szinten vagytok, hogy nem veszitek észre azt, hogy itt Magyarországon csak akkor jön a politikai elitnek nevezett söpredék elő ha az érdekeit bántja valaki. Miért nem jöttek elő a nagy KÖZJOGI MÉLTÓSÁGOK AKKOR MIKOR OLASZLISZKÁN A GYERMEKEI SZEMELÁTTÁRA EGY APÁT AGYONVER A SZEGÉNY GYÁMOLTALAN KISEBBSÉG. Neked is azt kívánom, hogy éld át azokat a pillanatokat amit akkor élt át az a két gyerek, és utána amit az egész család átél. El ítélem én is a dobálókat, de gondolkodj egy kicsit itt ebben a tetű országban már sajnos nem lehet egy olyan rendezvényt csinálni amiben ne lenne egy semmirekellő politikai párt sem.És ezzel van teli az embereknek a hócipöje.”
 • 23. akárki 2008. július 10. 22:44
  „Én kerestem a moderátorokat a 14. kommentben.”
 • 22. sdf 2008. július 10. 22:38
  „moderator!!!!megtamadtak a buzik jogait es erkolcseit kerem azonnal cselekedjen mert rogton le alja magyarozok mindenkit..”
 • 21. Tancs Kaszabell 2008. július 10. 22:23
  „Bizony ! Bizony !
  Kérem : ezen az oldalon hol van a MODERÁTOR ??
  Valamelyik hozzászólásban mintha már keresték volna.”
 • 20. fdddf 2008. július 10. 21:49
  „es egy szep meleg napon megtamadtak a buzikat ! jaj jaj jaj feri hangosan jajveszekelve sikitozott segitsegert! de senkit nem erdekelt....(foly kov)”
 • 19. Marge 2008. július 10. 21:37
  „Mi meg azt kivanjuk, huzzon mar el a francba Fleto! Miert nem mutatta meg eddig, mit tud? Egy nagy lufi az egesz ficko.”
 • 18. kudaj 2008. július 10. 20:01
  „csak 1 vélemény nem csak demokrácia van hanem szabad véleménynyílvánítás is !a helyesírásommal meg ne foglalkozz !unalmasak már az ilyen tipusú dumák!”
 • 17. csak 1 vélemény 2008. július 10. 19:35
  „kudaj!Miért zavar az téged,ki, kire szavaz? Demokrácia van,vagy nem tudod ? Aki nem az olyan agyamenttel van,mint te, az barom ?
  Jobb lesz,ha előbb megtanulsz helyesen írni,mert így rád illik a jelző!”
 • 16. kudaj 2008. július 10. 19:22
  „tomkovács a te csak szavazz ferire legközelebb is te barom!”
 • 15. tomkovács 2008. július 10. 19:10
  „én mán csak tudom ki a csótány hiszen ott voltam az mszmp legutóbbi kongresszusán is!”
 • 14. akárki 2008. július 10. 19:07
  „Rövidlátók,és fajgyűlölők vagytok.Ti ezzel a szemét kommentekkel,mennyivel vagytok különbek ?
  Ilyenkor hol vannak a moderátorok ? Nyári szünet van ?”
 • 13. radenko 2008. július 10. 18:53
  „Nem elég méltóság szabadság demokráciáját fennkölten hangoztatni, úgyis kell élni.De a zsidó Gyurcsány nem tanulta meg, csak a lopást és a hazudozást. Ő ne á hitozzon méltóságra méltatlan rá.”
 • 12. radenko 2008. július 10. 18:48
  „Argosz !

  Nem tudom ki ült a nép nyakán 50 évig tán a FIDESZ, egy kicsit nézz utána és mindjárt rá jössz , hogy igazam van.”
 • 11. timarz 2008. július 10. 18:12
  „KUCI!!!
  A helyesírásod alapján az IQ-d megegyezik a cipőméreteddel?!!

  Fröcsögni azt azért tudsz!!!!”
 • 10. Stone 2008. július 10. 16:55
  „"Robbanóanyagot dobáltak" :D

  Huligánok:D </div>

  :DDD”
 • 9. ddz 2008. július 10. 16:54
  „Molotov-koktél = robbanóanyag.
  ..és volt még kődobálás ami szintén akár halált vagy fogyatékosságot is okozhat.

  Jobb helyeken az emberek még ordítozni sem szoktak.”
 • 8. Argosz 2008. július 10. 16:40
  „Rade! Miről írsz te szerencsétlen.Előbb a Fideszt számoltasd már el,aki egy nap alatt 12-székházat adott el,hogy hol a lóvé.Vagy Amnéziában szenvedsz!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos felvétel a Thaiföldön bujkáló magyar bűnözőkről

A hvg.hu birtokába került a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik, a titkosítás alól már feloldott lehallgatási jegyzőkönyve. Tovább olvasom