Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Gyurcsány a rasszizmusról és a bűnről

Tiltakozom az ellen, hogy egy bűncselekményt az alapján minősítsenek, hogy az egyik elkövető származása cigány, és az ellen is tiltakoznom kell, hogy egy bűncselekményt rasszista támadásnak tekintsek, mielőtt még tudnám, mi van a támadás mögött - fogalmazott Gyurcsány Ferenc a vele készült interjúban.
- Egy múlt héten publikált felmérés szerint a magyar állampolgárok 81 százaléka viseltetik ellenérzésekkel a cigánysággal szemben. Ön mostanában sokat beszél arról, hogy a közbiztonság és a felzárkóztatás kapcsán mik a teendők, de ezzel vajon mit lehet kezdeni rövid távon?
- Rövid távon csak enyhíteni lehet a konfliktusokat. Ahhoz hosszú idő kell, hogy rendezni is lehessen. Itt nagyon sok minden van egymáson. Illyés, amikor a puszták népét látogatta a húszas, harmincas években, akkor mit mondott róluk ez a magyar író? "Lopnak, mint a pinty." Mindig a legszegényebb társadalmi csoportban sűrűsödik a társadalmi konfliktusok nagy része, és nem egyszer sűrűsödik bizonyos típusú normasértésekkel is.

A napokban olvastam, hogy a századelőn a Galíciából tömegesen az országba érkező szegény zsidók a tolvajlás nyelvére voltak befolyással. Nyilván azért, mert megérintette őket is a bűn. Nem a zsidók bűnöztek, hanem a szegény emberek. Illyés nem a magyarokat kritizálta, hanem megállapította, hogy a szegénységgel nagyon sokszor együtt jár a bűn.

- A veszprémi késelés gyanúsítottjainál nehéz lenne a mélyszegénységhez kapcsolódó magyarázatokat találni.
- Mint ahogy a szervezett alvilág jelentős részénél is, akik nem cigányok. Nem azt mondtam, hogy a bűn kizárólag a szegényeket érinti meg. Azt mondtam, hogy a legszegényebbek körében más a bűnnek a lenyomata, más a jellegzetessége. Magyarországon a közbiztonsággal kapcsolatos kritika jelentős része nem a veszprémi típusú, egyedi bűncselekményből származik, hanem hogy az ilyen bűncselekmények két-három évre megrázzák az országot. Emlékezzünk arra, hogy a móri mészárlás idején, vagy amikor a Fradi volt válogatott focistáját, Simon Tibort agyonverték, milyen lehetett a közbiztonság érzete. Megjegyzem, amikor ezek megtörténtek, Orbán Viktor kormányzott.

Gyurcsány: amikor Simon Tibort agyonverték Orbán Viktor kormányzott
Gyurcsány: amikor Simon Tibort agyonverték Orbán Viktor kormányzott

A mostani problémát az okozza, hogy a nagyon sok, kis értékre elkövetett lopás a távoli falvakban, ahol a szegény lop szegénytől, a társadalmi bizonytalanságot mutatja. A rendőrséget anyagilag és szervezettségében is megerősítjük, de iszonyatosan veszélyes, ha valaki ezt társadalmi csoport, vagy származás kérdésére fordítja le. És ezek miatt kell a reformokban is óvatosan lépnünk.

- Az Alkotmánybíróság elnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlata védi a véleménynyilvánítás szabadságát még a "cigánybűnözés" kifejezésénél jóval durvább cigányozás esetében is.
- Akkor erről Paczolay Péter és én gyökeresen mást gondolunk. Minden olyan fogalom, amely egy egész társadalmi csoportot nevez meg bűnösként, vagy teszi lehetővé, hogy egy társadalmi csoport érezze magát bűnbaknak, az a fogalom sérti annak a csoportnak az identitását, és egyes tagjainak a méltóságát. Szerintem ez nincsen rendben. Alkotmányt kell módosítani, és a kormány ezt kezdeményezi, mert Európában azt mondják, hogy Magyarország az, amely a szólásszabadság védelmében olyan szabályokat érvényesít, amely ma nem teszi lehetővé, hogy olyan toleráns nemzeti közösség alakuljon ki, amelyik el tudja fogadni a különbözőségeket.

Az Európa Tanács állapítja meg Magyarországról, hogy túlzottan szabadjára engedte a véleménynyilvánítás szabadságát. A minap Eörsi Mátyás azt nyilatkozta a rádióban, hogy ez ügyben az SZDSZ álláspontja módosulhat. Ezt jó jelnek tekintem.

Nem lehet nem látni, hogy a szólásszabadság védelmének örvén mára mindennapossá lett egyes társadalmi csoportok megaláztatása. Ezt a kettőt egyensúlyba kell hozni, és ha erről az Alkotmánybíróság elnöke így gondolkodik, akkor mi megpróbáljuk az alkotmányt módosítani. Ha nem fog sikerülni, akkor azért nem én leszek a hibás. Ha leszavazzák a vizitdíjat, azért nem én vagyok a hibás. Azért sem, ha egy pártelnök szélhámos módjára, szemforgató módon arról értekezik, hogy cigánybűnözés nincsen, de a cigányok kimutathatóan sokkal több bűnt követnek el, mint korábban. Szégyenteljes, megengedhetetlen és felháborító dolog!

Nem az a különbség a Magyar Szocialista Párt és sokan mások között, hogy az MSZP támogatói, tagjai között nem cigányoznak, hanem az, hogy a párt vezetői csak azért, mert ez az álláspont elég masszív ebben az országban, nem próbálnak ráülni erre a hangulatra. Arra figyelmeztetek, hogy ha egyetlenegy roma családot azért ér sérelem, mert általában a romákat azonosítják a bűnnel, akkor az országnak szégyellni valója van! Tessék megtanulni a XX. századból, hogy a csoportos bűnbakképzés előbb-utóbb a csoporttal szembeni bűnök elkövetéséhez vezet! És ez semmit nem von le abból kérem szépen, hogy valaki cifrábbat mond akkor, ha eltűnik a tűzifája a ház mellől, és egyébként pedig úgy látja, hogy megtalálta a tettest; öt házra lakik tőle. De ennek mi köze egymáshoz?

Gyurcsány: Tatárszentgyörgy akkor is szörnyű, ha nincs mögötte rasszista indíték
Gyurcsány: Tatárszentgyörgy akkor is szörnyű, ha nincs mögötte rasszista indíték

- Részt vesz a tatárszentgyörgyi áldozatok temetésén?
- Ahogyan tiltakozom az ellen, hogy egy bűncselekményt az alapján minősítsenek, hogy az egyik elkövető származása cigány, az ellen is tiltakoznom kell, hogy egy bűncselekményt rasszista támadásnak tekintsek, mielőtt még tudnám, mi van a támadás mögött. Pár évvel ezelőtt a buszon megtámadtak egy roma fiút karddal. Hatalmas felháborodással álltunk ki, mert az volt a közös meggyőződésünk, hogy itt egy rasszista indíttatású támadás történt. Aztán amikor kiderült, hogy az áldozat és az elkövető származásától független a konfliktus, akkor el kell gondolkozni azon, hogy jól tesszük-e ilyenkor a dolgunkat.

Szerintem helyesen háborodom fel, amikor egy rendőrkapitány elkezd lamentálni azon, hogy bizonyos bűncselekményekben mi a bűnelkövetők származása. De ha így van, akkor példának okáért az a kijelentés, hogy ebben az időszakban ennyi és ennyi roma családot ért támadás, azt hogyan kell minősíteni? Ha az elkövetőt nem minősíthetjük származás alapján, különösen, ha nem ilyen indíttatású a dolog, akkor az áldozatot minősíthetjük-e, addig legalábbis, amíg nem tudjuk, mi van a támadás mögött? Azaz én hajlok arra, hogy ahhoz, hogy korrektebben lehessen képviselni azt az álláspontot, ami az enyém, ahhoz érzékenyebbeknek kell lenni a mi oldalunkon is, minősítésben, fogalomhasználatban...

- Elmegy a temetésre?
- A családban úgy döntöttünk, hogy a feleségem elmegy a temetésre. Mi is szemben álltunk ezzel a konfliktussal. Pénteken reggel látta, hogy kedden lesz a temetés, aznap én Londonban leszek, ő viszont hétfőn az Egyesült Államokba utazik. Azzal váltunk el, hogy beszélünk még arról, hogy ebben a helyzetben hogyan lehet bölcsen és okosan viselkedni. Hogy érzékeltessem, hogy mi fontos, de ne lépjek túl egy határt, ahol én magam állok be azok közé, akik olyan színezetet adnak egy ilyen cselekménynek, amelynek a létéről még nem győződtünk meg teljes bizonyossággal. De Tatárszentgyörgy akkor is szörnyű, ha nincs mögötte rasszista indíték. Felháborodásunkat pedig személyesen is ki kell fejeznünk.

- A napokban azt nyilatkozta, hogy csak reformpolitikával lehet választást nyerni. Akkor ez nem egy kamikáze-kormány lesz?
- Két irányba küzdök. Küzdök azokkal, akik úgy gondolják, hogy semmit nem kell csinálni, ők a politikai ellenfeleink, a legnagyobb ellenzéki párt. És küzdök azokkal, akik szerint a változásoknak nincsen szociális dimenziója, és annak felvetése a változások elárulása. Én nem így gondolom. A lehető legmesszebb el kell menni, amíg a társadalom nyugalma, a mindennapok biztonsága nem borul fel. Miért kellene azt gondolnom, hogy az ország aktív többsége nem érti meg, hogy változások és reformok kellenek?

- Mert a közvélemény-kutatási adatok nem ezt mutatják.
- Ezek csak azt jelzik, hogy nagyon sok erőfeszítést kell tenni. Ha a közvélemény-kutatási adatokból indulnék ki, akkor olyat ígérnék az embereknek, amit szeretnek hallani. Amikor a napokban a BorsodChemnél voltam, nem volt népszerű téma a nyugdíjkorhatár emelése. Mégis azt mondtam a dolgozóknak: nézzék, mi egy kasszán vagyunk, önök meg én, és ha önöknek fontos, hogy a mai 40 éveseknek is legyen nyugdíjuk, akkor azt kérem, támogassák a korhatár fokozatos, a felkészülésre is időt hagyó felemelését.

Ha az emberek rövid távú érdeke és az ország hosszabb távú érdeke között kellett választanom, az utóbbi mellett tettem le a voksomat az elmúlt években. 2010-ben azt is látni fogják az emberek, mennyi minden épült, szépült az országban. Autópályák, egyetemi campusok, járóbetegellátó-központok, városközpontok, gátak, hidak épültek és épülnek országszerte. Ez is a nemzet teljesítménye, amelyre minden magyar büszke lehet.

- Annak tükrében, hogy Önnel jó viszonyt ápoló értelmiségiek olyan kijelentéseket tesznek, hogy lázas semmittevés folyik, vagy: csak az csinál ilyen programot, aki azt akarja, hogy hangosan nevessenek rajta, nem érzi jogosnak azt a kritikát, hogy az újabb Gyurcsány-csomagban nagyobb hangsúlyt kellett volna kiadáscsökkenésre helyezni?
- Más értelmiségiek pedig máshogy látják. A GKI vagy az Ecostat elemzői vitatják a Reformszövetség javaslatainak bizonyos pontjait, nem is beszélve a szociális szakma képviselőiről, vagy a munkavállalókról. Érdemes rájuk is figyelni. Egyébként, ha úgy tette volna fel a kérdést, hogy gazdaságpolitikailag lehet-e indokolni ennél nagyobb kiadáscsökkentést, akkor azt mondom, hogy természetesen…

- De belátja, hogy szükség lenne rá?
- Ha az országot költségvetési alanyok együttélésének látnám és függetleníteném magam attól, hogy eleven emberek színes világa, és csupán addig terjedne a felelősségem, ameddig a közgazdászok látnak, akkor azt mondanám, hogy rendben van. Belegondoltak abba, hogy ha egy hetvenezer forintból élő nyugdíjastól teljesen elvesszük a 13. havi pénzt - ahogy a Reformszövetség kéri -, emellett 24 százalékra emeljük az áfát, és szép lassan megvonjuk a lakótelepi lakására adott gázártámogatást, akkor az az ember miből fog megélni már a hónap közepén?

Amit a kormány javasolt, példátlanul mély szerkezeti átalakítás az élet több területén. Lényegében az elmúlt 20 évben most először mondja azt egy kormány, hogy ahelyett, hogy segélyt adnék, százezer embernek munkát szervezek. Átszabjuk a nyugdíjrendszer három nagy elemét, ingatlanadót tervezünk. Ez az elmúlt időszak legszélesebb körű reformja. Persze lehet ennél radikálisabbat is lépni, de annak is ára van.

- Nem lehet nagyobb baj abból, hogy nem lépünk radikálisabbat? Államcsőd esetén a gázártámogatás megvonásánál nagyobb nehézségekkel kellene szembenézni, elsősorban a szegényebbeknek.
- Néha érdemes találkozni olyan emberekkel, akiknek a bőrére megy a játék. Én szoktam. Amúgy, ha teoretikusan nézem, mindkét irányban nagyobb baj tud történni. Akkor is, ha nagyobbat lépünk, mint amit az ország elvisel, akkor is ha kisebbet. Csak azt állítom, hogy két legitim szempont van: gazdasági racionalitás, versenyképesség, valamint családok millióinak, és a havi 60 ezret kereső ember szempontja. Nemet kell mondani a semmittevésre, és nemet kell mondani a sokkterápiára.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. ropetra 2009. március 04. 16:21
  „Ez a szánalmas utólsó rohadék ilyennel jön hogy Simon Tibort Orbán kormányzása alatt verték agyon??????
  Ha elkezdeném sorolni hogy Gyurcsány kormányzása alatt mik történtek ki sem férne ide.........ezen kellene elgondolkozni.....”
 • 52. flexsnake 2009. március 03. 13:05
  „A probléma gyökere sokkal régebbi. A rendszerváltás óta az egyre több jog ami megilleti az embereket lassan lenyomta az átlagembert a szarba a bűnözőket meg felemelte.
  Ez egyidős a demokráciával. Valamit nagyon jól csináltak a kommcsi rendszerben!”
 • 51. ojack 2009. március 03. 12:32
  „a cigány is magyar állampolgár meg a többi itt élő etnikum.Minden nemzetiségnél vannak jó és rossz emberek.Cigány kérdés csak azóta van amióta Flectó van hatlmon.A törvényt mindenkivel egyformám kellene érvénysíteni.A rendőr ha meglát egy cigányt messze elkerüli!!!!”
 • 50. munkanélküli 2009. március 03. 11:12
  „http://www.youtube.com/watch?v=dIHTiV7y1aU&feature=related”
 • 49. achilleus 2009. március 03. 09:23
  „"(...) A Gladiátor, mint tudja, Maximusról szól, Marcus Aurelius győzhetetlen hadvezéréről, a "hispánról", akit Commodus, miután megölte a saját apját, szintén halálra szán. Igen, itt jön a képbe maga... Mert kicsoda ez a Commodus? Ő a mi gazemberünk. A nagyszerű császár, Marcus Aurelius fia. Aki tragikusan súlyos önértékelési zavarokkal küzd, akiben a beteges kisebbségi komplexusok még betegesebb cezaromániával kapcsolódnak össze. Aki képes megölni (megtagadni) saját apját, mert az tudja, hogy fia egy szörnyeteg. S aki azért tör Maximus életére, mert tudja, hogy a hadvezérben minden megvan, ami őbelőle hiányzik, s érzi, hogy Maximus az egyetlen, aki veszélyt jelenthet hatalmára. Ezért a meggyilkolt Marcus Aurelius hullája felett hűségesküre szólítja fel Maximust, s miután az megtagadja ezt, parancsot ad a hispán és egész családja meggyilkolására. Maximus feleségét és kisgyerekét megölik, ám a hispán megmenekül. És gladiátor lesz, rabszolga, így jut el Rómába, ahol az arénában végül megöli gyűlölt ellenségét, a gazember Commodust.

  Nincs is más lehetőség. Mert Commodus igazi rémuralmat épít ki, amely a mindenhol jelen lévő besúgóhálózaton, a legkisebb ellenállás azonnali megtorlásán, a hazugságon, a rettegésen, a gátlástalanságon alapul. S ezzel párhuzamosan - ma úgy mondanánk - Commodus zseniális hatalomtechnikus. Amellett, hogy állandó rettegésben tartja a népet, cirkuszt és kenyeret is ad neki. Egyebek mellett ezért találja ki a százötven napig tartó gladiátorjátékokat, hogy a népet megnyerje, és a maga oldalára állítsa. S nem sejti, hogy ez lesz a veszte... Mert a játékokra hozzák Rómába a hispánt, az pedig a nép kedvence lesz. A dramaturgiai szabályoknak megfelelően Commodus megtudja, kit rejt a hispán álarca, és akkor már nincs más választása: halálos párbajra hívja Maximust az egész nép szeme előtt. Csak hát, mivel gazemberrel állunk szemben, a párviadal előtt tőrével halálosan megsebzi a kikötözött Maximust. Végül a halálosan megsebzett hispán megöli a zsarnokot, de ő is holtan marad az aréna homokjában.

  Ez az egyik példabeszéd, amely magának szól. Persze ne keressen egyértelmű megfeleléseket. Az ugyanis szintén beteg kor volt, de legalább nagyszabású. Ez a miénk pedig pitiáner. Csak a hazugságok, az aljasságok és a hatalomtechnikai manipulációk állandóak. Maga is megpróbálja hűségesküre kényszeríteni ellenfelét, amikor gátlástalanul arra szólítja fel a "nehéz, válságos helyzetre" tekintettel, hogy fogjon össze magával. És maga is megpróbálja halálosan megsebezni a végső párviadal előtt, amikor azt mondja, hogy ő az "elmúlt húsz év legnagyobb politikai szélhámosa". Ez is csak hatalomtechnika: ami vagyok, s amiről már mindenki tud, azzal megvádolom az ellenfelem. Ráadásul megpróbálom bűntársammá tenni, ha már le nem győzhetem. Ennyi maradt nekünk: egy pitiáner, de ettől még ugyanolyan gazember Commodus. (...)
  Részlet, Bayer Zsolt, Magyar Hírlap”
 • 48. atipusos 2009. március 02. 23:22
  „Legjobb lenne ha a hórihorgas Néró örökre befogná a pofáját. Amíg mások nem vetemednek eme cselekedetre!”
 • 47. hargita 2009. március 02. 22:48
  „Gyurcsány Ferenc korábban adócsalást követett el, de már nem lehetett felelősségre vonni, mikor kiderült, mert már elévült!
  És most ő beszél bármiről is.....
  Lassan azért ki lehet ismerni: minden, amit mond, annak épp az ellenkezője igaz! (Vagy még az sem...)”
 • 46. hargita 2009. március 02. 22:44
  „Persze, hogy van cigánybűnözés. Ha tagadjuk egy probléma létezését - és el is hisszük, hogy nincs - akkor a nincs mire megoldást keresnünk! Ez nem az összcigányságot minősíti Fletókám, hanem a bűnelkövetés módja, körülményei, azok, amik alapján ezt az elnevezést használni lehet. Ez inkább egy kriminalisztikai szakkifejezés. Úgy, mint pl. a "fehégalléros bűnözés".
  Aha! Azért húzott most a Fletó gyorsan rózsaszínűt...”
 • 45. cartagonova 2009. március 02. 22:22
  „Fletó te a magyarok méltóságát sérted azzal, hogy bandáddal együtt nem takarodsz el!”
 • 44. KamuNeni 2009. március 02. 22:10
  „Ez a diszkriminacio az allam alltal van kezdemenyezve, mert engedi a cigany garazdasagot. Tehat jogos a diszkriminacio a nep reszerol.”
 • 43. comet 2009. március 02. 20:53
  „jó lenne ha ez a gyökér szétnézne a kommentek között és legalább látná, hogy bár a parlamenti csürhéje lehetetlen helyzetbe hozta az országot, azért a többség látja hogy mit művel.
  Nyugat-európa egyszerűen nem érti hogy egy ekkora böszme miniszterelnök kisebbségi kormányzással és ilyen kártékony ténykedéssel hogy lehet még a helyén. Nem hiszik el a magyar politikusok butaságát, kapzsiságát és összefonódását.
  Gyurcsány már teljesen parttalan, nem csak itthon de külföldön is egy senki. Sajnos személye minősíti az országot is. Nem lehet igaz hogy 200 böszme megakadályozhatja az ország talpra állását.
  Rajtunk röhög európa, a szomszédaink meg lesajnálnak, ez a senkiházi meg még úgy akarja előadni mintha sikereket érne el. Lehet hogy tényleg nem normális?”
 • 42. achilleus 2009. március 02. 20:18
  „2009-03-02 19:04
  Tovább rontott hazánk besorolásán a Fitch

  A gazdasági válságban megnövekedett kockázatokra hivatkozva stabilról negatívra rontotta Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings. A londoni központú hitelminősítő intézet számításai szerint a hazai recesszió 4 százalékos lehet, ami magasabb a kormány, de a Magyar Nemzeti Bank várakozásánál is. A gazdaság mélyebb visszaesése miatt az ország eladósodottsága nőhet, az államadósság a Fitch előrejelzése szerint év végére elérheti a GDP 88 százalékát. A hírre a forint tovább gyengült - 308 forint fölött kínálták az eurót a nemzetközi piacon.”
 • 41. boris013 2009. március 02. 20:00
  „Ott volt az olaszliszkai áldozat temetésén a miniszterelnök vagy családjából valaki? Ettől a nyilatkozattól nagyon szomorú lettem. Magyar vagyok, heteroszexuális, nem zsidó, nem cigány. Dolgozom legálisan, adózok utánna. Munka után gyereket nevelek, utánna tanulok.. Másodrendű állampolgár lettem. A pokolban vagyok.”
 • 40. comet 2009. március 02. 19:05
  „34. nemecsek; a német lapok azért írták amit írtak mert egyszerűen nem hiszik el, hogy annyi pénzt el lehet lopni egy ekkora országból mint amit innen elloptak. Nem csak a jelenlegi galeri, hanem a rendszerváltástól folyamatosan.
  Ha Angela Merkel azt mondaná hogy hazudtunk éjjel nappal meg este, meg kurva németország, szerinted meddig lenne még miniszterelnöknő? (A Gyurcsány féle böszmeségekről nem beszélve.)”
 • 39. flexsnake 2009. március 02. 19:02
  „,,Minden olyan fogalom, amely egy egész társadalmi csoportot nevez meg bűnösként, vagy teszi lehetővé, hogy egy társadalmi csoport érezze magát bűnbaknak, az a fogalom sérti annak a csoportnak az identitását, és egyes tagjainak a méltóságát."
  Gyurcsány mondta.... Vagyis a magyarokat sérti hogy rasszistázzák őket, a jobboldaliakat is hogy őket okolják érte.”
 • 38. rozsolaj 2009. március 02. 18:59
  „Hát "igen" " igen" mi pécsi polgárok vagyunk hibásak mert mi küldtük az országra a csinovnyik párt munkást a József Atilla u.10 számú párt házból.Hittünk 90 környékén hogy ilyen emberek sose kerülnek pozícióba.Most meg Tapsolhatunk mint Románok Caesescunak.”
 • 37. RépásMargit 2009. március 02. 18:33
  „Most pontosan akkora sokkterápiában van részünk, hogy levegőt sem kapunk tőle!!!!”
 • 36. flexsnake 2009. március 02. 18:31
  „Ez egy idióta.... A szegény nem lop nem csal nem gyilkol!
  A szegénynek van becsülete a bűnözőnek nincs!
  Minden szegénységben élőtől bocsánatot kellene kérnie!”
 • 35. hazaipalya 2009. március 02. 18:25
  „hehe,ha nem csaljak el a valasztast már euro lenne .tehát inkabb halgass magadat égeted.”
 • 34. nemecsekerno_007 2009. március 02. 17:42
  „Tessék, ezt írták a német lapok. Tényleg atomot ide!!!!!

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/02/1254357/

  "Miközben azonban egyes országok valóban fájdalmas reformokat követeltek polgáraiktól, mások azzal hitegették őket, hogy lehetséges egy középút. Ezt tette Magyarország, amely a dolgozó lakosság egyharmadát habozás nélkül nyugdíjba küldte."
  Köszönjétek Kádár apánknak! - Há nincs itt válság! Há hol van itt válság?
  Na meg a többi majomnak az utóbbi 20 évet. :(

  Hitelből lapostévé. Persze. Ha ez egy cégnél történik, akkor ez hütlen kezelésnek hívják és lesittelik a felelősöket ami jelenleg a politikai és gazdasági elit egy része.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítottként hallgatták ki a gázolós siófoki rendőrt

Gyanúsítottként hallgatta a ki a Kaposvári Nyomozó Ügyészség azt a siófoki rendőrt, aki halálra… Tovább olvasom