Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány: Az állam is fizessen késedelmi kamatot

Ha nem teljesíti pontosan kötelezettségét, a többi adózóhoz hasonlóan az állam is automatikusan fizessen késedelmi kamatot - ezt fogja javasolni a miniszterelnök. A Fidesz szerint a kormány félrekezelte a válságot.
A kormányfő, miután kedden részt vett a Befektetői Tanács ülésén, megismételte, hogy mindenkit vár a gazdasági csúcson, különösen azokat, akiknek van olyan programjuk, amely lehetővé tenné most az adócsökkentést. Sugár András a Befektetői Tanács társelnöke szerint a Magyarországon lévő legnagyobb beruházók tudomásul veszik, hogy a mostani nehéz pénzügyi helyzetben nincs mód adóreformra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedvezőnek értékelte azt, hogy a legnagyobb magyarországi befektetők példaértékűnek és sikeresnek tartják a kormány és a Magyar Nemzeti Bank eddigi intézkedéseit a globális pénzügyi válság hazai hatásainak csillapítására. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy elhúzódó gazdasági válsággal kell szembenézni, ezért közösen kell programot készíteni. Ennek fórumává szeretné tenni a csütörtöki összehívott gazdasági csúcsot. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy míg az állam elvárja mindenkitől, hogy pontosan teljesítse fizetési kötelezettségét, addig ő maga nem teszi meg ugyanezt mindig. "Azt fogom javasolni a gazdasági csúcson, hogy alkossunk olyan szabályt, amelynek értelmében ilyenkor az államnak is automatikusan kell késedelmi kamatot fizetnie" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz által hangoztatott azonnali adócsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy mindenkinek nyílt lapokkal kell játszania. Az adócsökkentés úgy általában vonzó javaslat - mondta a kormányfő, hozzátéve: ha a Fidesz lát lehetőséget évi 1000 milliárd forint közteher mérséklésre, az nagyszerű. Ha van olyan program, ami nem fenyegeti az egyensúlyt és a szociális biztonságot és lehetővé tesz ekkora bevételkiesést, azt mindenkinek meg kell ismernie. Nem szabad megfosztani az országot a könnyebb út lehetőségétől - mondta Gyurcsány Ferenc, ismét egyértelművé téve, hogy a kormány nem lát lehetőséget ilyen mértékű adócsökkentésre.

Sugár András a Befektetői Tanács társelnöke értékes találkozónak nevezte a beszélgetést, amelyen részt vett Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon gazdasági miniszter is. A Magyarországon befektetők nem mondanak le arról, hogy javuljon a versenyképesség és csökkenjen az élő munka terhe, de tudomásul veszik, hogy adóreform helyett most csak adók közti átrendezés lehetséges - fejtette ki Sugár András. Arra kérik a kormányt, hogy az nyújtson segítséget, új piacokat találni a magyarországi cégek számára, és ahhoz is, hogy álljon rendelkezésre elegendő pénz a mostani nehéz helyzet túléléséhez.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap 12,5 milliárd euró összegű hitelkeretéből 4,9 milliárd lehívása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy növelje Magyarország nemzetközi tartalékait. Hangsúlyozta, hogy nem kell feltétlenül elkölteni ezt a pénzt és nem lehet sem bérre, sem szociális célokra, sem választási kampányra fordítani. Behoztuk a spájzba a pénzt, hogy kéznél legyen - mondta Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: a kormány félrekezelte a válságot

Gyurcsány Ferenc és kormánya félrekezelte a válságot, ami miatt Magyarország súlyos problémákkal találta szemben magát. Tíz éves mélypontra jutott a magyar vállalkozások helyzetét tükröző konjunktúra-index, ez a munkanélküliség drámai emelkedésével és a magyar családok még nehezebb helyzetbe kerülésével fenyeget - reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavaira a Befektetői Tanács ülése után. Gyurcsány Ferenc szembemegy Európával, a Fidesz azonban a válságkezelés európai útját javasolja Magyarországnak, melynek középpontjában az adócsökkentés és a gazdasági növekedés állnak - áll a Fidesz közleményében.

A Fidesz által hangoztatott azonnali adócsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy mindenkinek nyílt lapokkal kell játszania. Az adócsökkentés úgy általában vonzó javaslat - mondta a kormányfő, hozzátéve: ha a Fidesz lát lehetőséget évi 1000 milliárd forint közteher mérséklésre, az nagyszerű. Ha van olyan program, ami nem fenyegeti az egyensúlyt és a szociális biztonságot és lehetővé tesz ekkora bevételkiesést, azt mindenkinek meg kell ismernie. Nem szabad megfosztani az országot a könnyebb út lehetőségétől - mondta Gyurcsány Ferenc, ismét egyértelművé téve, hogy a kormány nem lát lehetőséget ilyen mértékű adócsökkentésre.

Olvasóink írták

 • 7. Horton 2008. november 12. 08:28
  „" .....nem lehet sem bérre, sem szociális célokra, sem választási kampányra fordítani. "

  Már most felfordul a gyomrom..............
  Én például imádok a " spájza " bejárni, és jókat csipegetni a jobbnál jobb falatokból.........gondolom, hogy ők is.
  Csak tudnám, hogy mire fog elmenni az a rengeteg pénz...........?”
 • 6. KolompárRómeó 2008. november 11. 21:48
  „Nahát, ferikém, ennek így kéne lennie már ezer éve!”
 • 5. Ajna 2008. november 11. 20:15
  „:) :) :) Hát ha a kormány késedelmi kamatot is fog fizetni, akkor jól nézünk majd ki :P :) :) :) A miniszterelnökünknek megint nagy a szája ... eddig sem tudott semmit sem teljesíteni a kormány ... ejj-ejj”
 • 4. achilleus 2008. november 11. 19:26
  „Kedves Logaritmus, önnek - nem először - nem sikerült megértenie egy hozzászólás lényegét. De megpróbálom: Volt már Önnek a folyószámláján hitelkerete? Ha volt, felvette-e a rajta álló pénzt, ha arra nem volt szüksége??
  (Kérem olvassa még el a másik cikkhez fűzött hozzászólásaimat is, akkor talán kiderül, hogy miért kellett ezt a részletet lehívni. Higgye el ezt le KELLETT hívni, mert lejárnak államkötvények, és kamatokat is kell fizetni. Megjegyzem még, hogy ha az Ön tulajdonában lenne mondjuk 12%-os kamatozású államkötvény, akkor elcserélné-e egy mondjuk 5-6%-os kamatozásúra? Ha biztos a visszafizetés, akkor valószínűleg nem, esetleg valami felárat kérne értük. Ennyit a magas kamatozásúak lecserélésének lehetőségéről. Felhívom kedves figyelmét, hogy az IMF-kölcsön felvétele előtt még 15%-os kamatra sem kellettek az államkötvények (miközben a hazai infláció5-6%-ra várható, az Orbán kormány idején a belföldi infláció - erőteljes csökkenés mellett - 10% körül volt))

  Ettől függetlenül álljon itt az alábbi hír:
  A szlovák központi bank kedden váratlanul 50 bázisponttal 3,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, a kéthetes repót, összhangba hozván a kamatszintet az Európai Központi Bank irányadó kamatával.
  Egy hónappal ezelőtt a szlovák alapkamat 4,25%, a magyar 8,50% volt. Akkor kétszeres kamatot fizettünk, s mivel az adósságunk GDP-hez mért aránya is kétszerese a szlováknak, négyszer akkora kamatteher nyomta a magyarok vállát, mint a szlovákokét. Aztán jött a válságkezelés: most a szlovák kamat 3,25%, a magyar 11,50%, vagyis ma már 3,5-szer akkora kamatot kell fizetnünk a kétszeres adósságunk után...

  Nagyon kérem kedves Logaritmus, ne indulatból kommentáljon, én például nem ledorongolni akarom az itt hozzászólókat, ha néha hozzászólok, hanem - esetleg - elgondolkodtatni! Tudja ehhez kell az a sokszor naivnak bizonyuló hit, hogy a partner képes erre.”
 • 3. Logaritmus 2008. november 11. 18:38
  „"...kemény 5-6%-os (??) kamatot kell fizetni érte..."

  5-6% sokkal inkább korrekt, sőt alacsony kamat. Orbánék 15%-os hitelből "dolgoztak", amikor államkötvényeket bocsátottak ki. Az jobb volt, mi?!”
 • 2. achilleus 2008. november 11. 17:22
  „Megdöbbentő! Most, hogy a "spájzban" az összeg, a helyzet annyiban változott, hogy a töredék százaléknyi készenléti jutalék helyett kemény 5-6%-os (??) kamatot kell fizetni érte. Ha nem használjuk fel, akkor ez teljesen fölösleges kiadás!!!! Vagyis, mint a korábbiakban írtam, fel fogjuk használni, mert kénytelenek vagyunk felhasználni. Gyurcsány Ferenc inkább vállalja, hogy pazarlónak tűnjön, minthogy egyértelműen bevallja, hogy "nagy a baj".
  De számoljunk: Az összeg "spájzolása" minden paraméter a legalacsonyabban meghúzva, 52 milliárd forintos többletköltséget okoz a következő 1 éves időszakra (ha tényleg csak "biztonságba helyezésről" /;-)/ van szó). Közelítő paraméterek: 5%-os kamat, 250 Ft/euró árfolyam. Hadd ne számoljam át lélegeztetőgép-árfolyamra!”
 • 1. cyt 2008. november 11. 16:48
  „Nem igazán értem, hogy ez eddig miért nem volt TERMÉSZETES. Illetve értem, az állam EGYENLŐBB VOLT A SOK EGYENLŐ vállalkozás között. Vagyis ismét látszik a korrupció melegágy - ez nem más, mint a kormány.
  A lehívott hitellel kapcsolatban meg SEMMIT NEM HISZEK EL abból, amit a kormány mond. Egy idióta és a hasonszőrűek, a kontraszelekcióval kiválogatott slepp, teljes mértékben hiteleteln már nálam. Még a kérdezés szintjén is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc örül a Robin Hood adónak

Nagy sikernek nevezte a Robin Hood adó hétfő esti parlamenti elfogadását Gyurcsány Ferenc… Tovább olvasom