Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Gyurcsány: Az ünnepen merjünk örülni!

A miniszterelnök elismerte, hogy sok a gond és a baj, de a nemzeti ünnepeket leszámítva 360 nap van arra, hogy ezekkel foglalkozzunk. Rövid beszédét azzal zárta: "Örülj, Magyarország!"
Egy ünnep nem a bajokról, hanem az örömökről és a sikerekről szól, a nemzeti ünnepeken azonban mostanában kevesebb az öröm, sok a feszültség - ezt mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a fővárosi Művészetek Palotájában tartott ünnepi díszelőadáson vasárnap este. A kormányfő szerint a szabadságharc óta eltelt 161 évben, valamint az elmúlt évtizedekben, években nagyszerű dolgok történtek - onnan nézve Magyarország sikeres, szabad és független. Ezért "merjünk örülni!" - fogalmazott.

A kormányfő az utóbbi évek, évtizedek eredményei között említette a több százezer új lakást, sok százezer új autót, a megépült autópályákat, a megújult városközpontokat és azt is, hogy sok százezren tudnak elmenni külföldre nyaralni. Megemlítette a felépült Nemzeti Színházat, és a Művészetek Palotáját is, amelyet a "riválisok kezdtek el, de jó hogy megépítették, az ország gyarapodott ezekkel". Mint mondta: mindezek az eredmények a szabadság és függetlenség bizonyítékai.

Gyurcsány Ferenc a NATO-ra és az Európai Unióra utalva beszélt arról is, hogy Magyarország a világ legerősebb katonai-politikai szövetségének, valamint az európai szövetségnek teljes jogú tagja. Az 1848-as szabadságharcosok "kibújtak volna a bőrükből", ha mindezt előre látják.

A miniszterelnök elismerte, hogy sok a gond és a baj, de a nemzeti ünnepeket leszámítva 360 nap van arra, hogy ezekkel foglalkozzunk. Rövid beszédét azzal zárta: "Örülj, Magyarország!"

A beszéd után megkezdték a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjak valamint a Márciusi Ifjak-díjak átadását. Az ünnepség még tart a Művészetek Palotájában, a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti.

Olvasóink írták

 • 11. bjela1980 2009. március 16. 22:18
  „http://www.szombat.org/forum/topic.php?id=94&page=20 : Ez meg itt a kuruc után a ló másik oldala...”
 • 10. flexsnake 2009. március 16. 12:38
  „Tisztelt Miniszterelnök Úr!

  Szeretnék örülni, de nem tudok. Próbálom, gyakorolom a tükörben, de nem sikerül.

  A sok százezer lakásból egyik sem az enyém, nincs még új autóm se, az autópályát sem tudom használni mert fizetős. Nem tudok örülni. Próbáltam és nem ment, mindent megtettem úgy érzem hogy örüljek, de nem tudok.
  Talán el is felejtettem. Talán ,,elkurtam".
  Nagy tisztelője vagyok önnek és munkásságának, annak ahogy kihúzza az országot a szarból és mégsem tudok örülni. Nem hiszek benne. Hiszek magamban, hiszek az Istenben, de önben már nem. Emberileg nagyra tartom önt, becsülöm azért mert szemrebbenés nélkül mondja amit mond és lepereg önről minden rágalom. Sajnos én még nem vagyok ilyen, talán nem is szeretnék, de volt mikor tudtam örülni. Apró dolgoknak is. A fizetésemnek, az emberek mosolyának. Ma a fizetésemből számlákkal maradok el, már rám se nagyon mosolyognak.
  Ön álomvilágban él, egy országban ami jó ahol minden működik. De ez a mi álmunk is, nem csak az öné. Az enyém is lehetne, lehetne másé is. Tenni is szeretnénk érte, de én nem bízok már önben. Ne haragudjon érte, de ha valaki ,,elkurta" arra nem merem bízni a sorsom újra. Én már csak ilyen vagyok.
  Tisztában vagyok hogy önnek még van hivatali ideje és ezt ki is fogja tölteni, megértem. Nem hibáztatom érte, azon már túl vagyok.
  Egyetlen dolgot szeretnék kérni öntől: ne kérje hogy örüljek. Parancsra ez nem megy.

  További sok sikert és eredményes évet kívánok a mosolytalan hétköznapokból.”
 • 9. achilleus 2009. március 16. 10:05
  „EUR/HUF... 298,7700”
 • 8. achilleus 2009. március 16. 09:46
  „2009-03-16 09:01
  Gazdasági és társadalmi szétesést vizionál Bajnai
  Gazdasági és társadalmi szétesést vizionál egy kormánypárti lapnak adott interjújában Bajnai Gordon. A gazdasági miniszter úgy látja, hogy a válságnak az elején tartunk, ezért kezdték csak most annak kezelését.
  Egyre türelmetlenebbek az országot finanszírozó befektetők, úgy gondolják, hogy Magyarország 2000 óta tücsök módjára hegedült, és nem készült fel a nehéz időkre. Azt kérdezik, miért áltatjuk magunkat, hogy külföldi hitelekből lehet tartósan finanszírozni a teljesítményünket meghaladó költekezést. Azt várják, hogy határozott intézkedésekkel mutassuk meg, készek vagyunk változtatni a magatartásunkon - nyilatkozta a Népszabadságnak Bajnai Gordon. A gazdasági miniszter kijelentette: ,,Magyarországon 1998 óta nem volt lényeges modernizációs lépés. Nagyon kevesen dolgoznak és sokan élnek az állami újraelosztásból. A politikai pártok utóbbiak kegyeiért versengenek. Az ígérgetési licit odáig fajult, hogy fenntarthatatlanul sokat költünk az egyre kevesebb megtermelt növekedésből. Akkor tudunk fejlődni, kinőni az adósságainkat, ha levesszük a terhet azoknak a válláról, akik a fejlődés motorjai, a vállalkozásokról és a munkavállalókról. Költség- és adósságcsökkentő lépések kellenek." (...)
  (nol.hu)”
 • 7. comet 2009. március 16. 09:43
  „hogy NATO tagok vagyunk anak miért kéne örülnünk? Annak se örültünk amikor a Varsói szerződésnek voltunk a tagja, pedig akkor még Afganisztánba sem voltunk ott. Az Eu leggyengébb tagjának lenni sem nagy öröm.
  Az se nagy öröm hogy hogy olyan miniszterelnökünk van, aki a világon egyedüliként ´kurva´ ´tetves´ jelzővel illeti hazánkat és arra büszke hogy mert őszinte lenni amikor kijelentette hogy folyamatosan átvágott minket.
  Annak se nagyon tudunk örülni hogy míg egyre többen szolulnak a létminimum alá, addig a ´kiválasztottak´ harácsolása nem ismer határt, aminek következtében eladósodásunk terhei már unokáink sorsát is megpecsételték. Az ország bármikor becsődölhet.
  Csak a hülye hiszi hogy ezeknek örülni lehet.”
 • 6. achilleus 2009. március 16. 09:02
  „Ez még beszédnek sem nevezhető, szó- és gondolatfosás, mindenféle koherencia nélkül. Örüljünk?
  161 év távlatából azért ilyeneket mondani, hogy "Az 1848-as szabadságharcosok "kibújtak volna a bőrükből", ha mindezt előre látják." Mit??? Hogy az ország területének 2/3-a, magyar nyelvű lakosságának 1/3-a már nem Magyarországhoz tartozik?? Ettől "kibújtak volna a bőrükből". Történelmietlen, irreális.
  A végét hallgattam, a rossz nagybácsizós részeket, énekelgető hanghordozás, affektálás, álelmerengés, Katasztrófa.”
 • 5. spiler 2009. március 16. 07:59
  „A szólás szabadság--merjünk örülni..........ez mind mind csak lózung........
  az ellenzék ,hogy tudja kifejezni a véleményét ha még a kiabálást is büntetik.
  Rogánnak illetve annak a bácsikának akitől kapta az ötletet most az egyszer csillagos 5-ös jár.”
 • 4. netuddki 2009. március 16. 07:54
  „Nekem nem ünnep azért mert parancsra lehet örülni.Otthon.Mert aki Budapesten ünnepelne azt kordonokon kivül ,csendben,halkan,bólogatva teheti.Ha nem egyezik a véleménye a hataloméval,nem akarja az ünnepet a rendőrségen tölteni az maradjon otthon.Pár elmebetegre fogni a készültséget szánalmas magyarázkodás.Torockait és Budaházit meg tudták volna akadályozni kevesebb rendőrrel .Vagy a hatalom pénzeli,biztatja őket?Provokátorok?”
 • 3. Nostradamus 2009. március 16. 07:09
  „Hát, ha napi kétszázvalahányezret költhetnék, én is örülnék.”
 • 2. bjela1980 2009. március 15. 22:29
  „Most már örültünk eleget. Meg tapsoltunk.”
 • 1. Power 2009. március 15. 21:56
  „Cumisüveg nem, könnygázspray igen...ez a magyar nemzeti ünnep Gyurcsány-módra.

  Részletek az MNO-ról:
  "21.36 Morvai rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon itt és most véget ért a jogállam. Arra kérte a politikai élet szereplőit, hogy vizsgálják ki ezt az esetet. Morvai szerint Magyarországon jelenleg rendkívüli állapot van. A rendőrök egy része sem érti, hogy miért volt szükség erre az intézkedésre. Több rendőr rosszul lett a könnygáztól.

  21.26 Egy rendőr meglökött egy tüntetőt, aki visszaütött, ezért verekedés tört ki az utcán, melyre válaszul a rendőrök rögtön könnygázt vetettek be. Teljes a káosz Nádor utca és a József Attila utca sarkán. Földön fekvő nőket is ütöttek."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 roma vonta kérdőre a plébánost: hívta a Gárdát?

Körülbelül százötven roma vonta kérdőre a nógrádmegyeri plébánost, mert azt hitték, hogy felvonulást… Tovább olvasom