Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Gyurcsány cégének olcsóbb az áram - állítja a Fidesz

A Fidesz számonkéri a miniszterelnököt, hogy az érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt. miként kaphatja olcsóbban az áramot a hivatalos aukción meghatározott árnál.
Fónagy János pénteki sajtótájékoztatóján számolt be azokról a sajtóhírekről, miszerint hét nagyvállalat, egy tavaly decemberi megállapodás értelmében kevesebbet fizet a Magyar Villamos Műveknek (MVM), mint bármely más fogyasztó. A cégek között van a "Gyurcsány-birodalomhoz" tartozó Motim Zrt. is.

Fónagy János "szőnyeg alatti megállapodásnak" nevezte, hogy sajtóhírek szerint tavaly decemberben az MVM hét nagyvállalattal abban állapodott meg, hogy a hivatalos aukción meghatározott árnál olcsóbban kapja a villamosenergiát. A cégek között szerepel a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Motim is. Úgy tudni részese volt a megállapodásnak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal is. Tehát míg a családok egyre nehezebb körülmények között élnek és hónapról-hónapra egyre több kisvállalkozás kénytelen befejezni működését a magas költségek miatt, néhányan kiváltságos helyzetben vannak "sumák módon" kevesebbet fizetnek - fogalmazott a politikus.

A fideszes képviselő szerint a megállapodás értelmében az MVM éves bevétele 1-2 milliárd forinttal csökken, ezt a pénzt a többi fogyasztóval fizettetik meg. Közben a Motim profitja viszont nő, így pedig Gyurcsány Ferenc jobban jár. A Fidesz ezért szólítja fel a kormányfőt, hogy adjon számot arról, hogy történhetett ez meg. A politikus azt mondta, hogy ezen túl - mint parlamenti párt - parlamentáris eszközök állnak rendelkezésükre, azaz kérdéseket tudnak majd intézni a miniszterelnökhöz. Fónagy János egyébként már csütörtökön nyílt levélben fordult a kancelláriaminiszterhez az ügyben.

A fideszes politikus újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy az "azonos elbánás elvét" sértené az ügy akkor is, hogyha a kormányfő érdekeltségébe tartozó cég nem lenne részese.

Budai Bernadett kormányszóvivő úgy reagált, hogy a miniszterelnök nem avatkozott és nem is avatkozik be soha cégei konkrét ügyeibe, ennek ellenkezőjét állítani hazugság. A miniszterelnök kényesen ügyel arra, hogy ezektől az ügyektől távol tartsa magát, az ugyanis befolyással való üzérkedés lenne. Ennek ellenkezőjét állítani rágalmazás, a kormányfő felhatalmazta jogászait, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ilyen állításokkal szemben.

Olvasóink írták

 • 16. skorpio21 2008. március 30. 15:16
  „...!”
 • 15. Kvázi 2008. március 30. 14:17
  „Skorpió azt "közölte", hogy senkivel sem szimpatizál! Kac-kac! Jó vicc vót! Akkor mit irogatsz ide?
  Az "arany középutasoknál" és a kétszínű bérenceknél nincs rosszabb! Te is közéjük tartozol! Az ilyen hazugoknál nincs rosszabb! Hol ide szavazok, hol oda szavazok... Csoda hogy itt tartunk?”
 • 14. skorpio21 2008. március 29. 16:27
  „Ha "valaki"(kik) tovább látnának az orruknál,akkor látná azt is,hogy itt már nem OV-GYF -ekről van szó,hanem arról,hogy addig még a népet elfoglalják valami "konccal",felröppentenek egy ilyen hírt,mint ez a fenti és mi csak rágjuk,rágjuk az agyonrágott csontot,közban szépen akkurátusan tönkreteszik,szétrabolják az országot!!!
  És nem x,nem y,hanem vállvetve együtt mind!!!Ebben egyetértenek,de nagyon!
  És még mielőtt bármelyik párt mellé írnád a nevem közlöm egyikkel sem szinpatizálok és úgy néz ki a közeljövőben nem is fogok!”
 • 13. xy-- 2008. március 29. 10:53
  „12-höz!
  Arról sem, hanem a mi hülyítésünkről

  közben meg idő..idő.. idő..ami fogy!”
 • 12. Valaki 2008. március 29. 09:27
  „skorpikém, ov fóbiádat ne itt éld ki, itt imádott zsarnokodról szól a nóta! :)))”
 • 11. skorpio21 2008. március 29. 05:46
  „Mindenki azt hiszi,hogy a többi különb? Hogy tisztességesebb,hogy nem használja ki a pozíciójábval járó lehetőségeket???
  Pl.: OV-nak (családjának) szőlőbirtokai vannak!Utána nézatt-e már valaki,hogy mekkora támagatásokat kap az a bírtok,vagy annak,hogy mekkora uniós és állami támogagatást vesz fel egy másik csongrág megyei politikus cége(közel 400 millió forintot évente!!!),akkor miért kell kiakadni,ha más cég kedvezményesebben kap áramot?!”
 • 10. Buzi 2008. március 28. 21:51
  „Ferit biztos hogy nem kapcsolják ki elsőként, annyira azért ismerjük már! Az 1 Ft-os kedvezményt is megkapja, mert erről mások nem tudtak információ hiányában, de azért megígérem Ferinek, hogy nem lesz villanyáremelés. Hangosan mondom, nem lesz villanyáremelés! Ferinek!”
 • 9. E- 2008. március 28. 21:18
  „A Motim Zrt. a jövőben is tartja magát ahhoz, hogy még annál is szigorúbb erkölcsi normákat tart magára nézve kötelezőnek, mint amit egyébként a hatályos törvények megkövetelnek. Soha, semmikor nem kért, és nem kapott semmilyen egyedi kedvezményt egyetlen állami szervezettől és cégtől sem - áll a cég MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

  A közlemény hangsúlyozza, hogy a Motim Zrt. képviselői soha nem vettek részt egyetlen egyeztetésen sem a Miniszterelnöki Hivatalban; és nem tárgyaltak külön kedvezményekről a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél sem.

  Az írás kitér rá, hogy a Motim Zrt. kizárólag törvényesen és piaci alapon vásárol áramot. A társaság több forrásból szerzi be a működéséhez szükséges árammennyiséget. A sajtóértesülésekkel szemben azonban nem vásárol úgynevezett zsinóráramot a Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Valójában úgynevezett zsinór speciális terméket vásárolt a nyilvános piactéren; azaz olyan aukción vett részt, amely minden más vállalkozás számára is nyitott volt, amely megfelelt a kereskedő nyilvános feltételeinek. A kilowattóránként 1 forintos kedvezmény feltételeként minden vásárlónak vállalnia kell a szükséges infrastrukturális beruházások mellett - például azt is, hogy szükség esetén elsőként kapcsolják ki a szolgáltatásból.

  A közlemény szerint a Motim Zrt. megvizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen jogi eszközökkel lépjen fel a társaság jó hírét csorbító, hazug, és nyilvánvalóan politikai célokat szolgáló állításokkal szemben.

  hirado.hu / MTI”
 • 8. pan.cser 2008. március 28. 21:07
  „A miniszterelnöki Hivatalnak ármegállpító jogköre lenne? Érdekes nemde? Ha nincs hozzá köze Fletónak akkor kinek? Fletó talán takarítónő abban a hivatalban? Lehet, hogy akkor nem állna az ország ilyen vacakul!”
 • 7. E- 2008. március 28. 20:52
  „Hé ! Őt szavazták le számlaadási ügyben!
  Még népszavazás is engedélyezett a kérdésben már!”
 • 6. tisztahiszti 2008. március 28. 18:34
  „Mi ebben a hír? Már bizonyította, hogy ő az olimposzi lakók közzé tartozik és neki ez jár mint a számla nélküli kifizetések amiért viszont a BECSÜLETES állampolgárt egy életre elvágják.
  Én a helyébe már távoznék mivel ez már sok nekünk.”
 • 5. jjjj 2008. március 28. 16:50
  „Erzsébet, így van !”
 • 4. Porter! 2008. március 28. 16:48
  „"Fónagy János "szőnyeg alatti megállapodásnak" nevezte, hogy sajtóhírek szerint tavaly decemberben az MVM hét nagyvállalattal abban állapodott meg, hogy a hivatalos aukción meghatározott árnál olcsóbban kapja a villamosenergiát. A cégek között szerepel a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Motim is." És mi van a másik 6 vállalattal? Azok nem számítanak? Nem érdekel senkit hogy ők hogyan aludták ki azt a bizonyos árat. Mellesleg Gyurcsánynak régebben is volt pénze ebből is látszik. Viktornak csak annyia van amit az államról tudott lehúzni.”
 • 3. Erzsébet-- 2008. március 28. 15:58
  „A Motimes cikknél kérdezte valaki:

  25. hozzászólás lilike08 2008.03.28 13:12

  todoer, a szólásodra:
  szerintem van egy pont, amikor az ember már nem tud mit csinálni, és őrjöng, kiabál, vagdalózik, mert egyszerűen észérvekkel nem jut semmire... A jobboldaliak között is már azért van ez többnyire, mert nem tudják megemészteni, hogy a sok embernek miért jó, ha rossz..., és kínjában már a durva szavakhoz nyúl, azokat használja...


  Nos az ehhez hasonló cikkekért vannak kínjaink.

  Pontosan tudják az okot, az indokot, a gazdasági összefüggést, de mégis hülyítenek minket.
  Nos ez becsapás
  a hazugság!

  /a folyamatos üzem mód kockáztatása mellett az áramellátásban elsőséget adtak az országos igénynek, azaz felfüggeszthetik a cégnek adott arammennyiséget, ha a lakossági igény úgy követeli.
  ez a szerződés alapja--ezt támadni--mondjuk úgy, visszaüthet!”
 • 2. Hülye címadó 2008. március 28. 14:32
  „A cikk:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/gym080315/

  ÉS NEM A FIDESZ ÁLLÍTJA, HANEM LEGROSSZABB ESETBEN IS AZ INDEX.HU!!!!!”
 • 1. Kért Elek 2008. március 28. 13:27
  „Ne szolj szám, nem fáj fejem.


  A miniszter elvtársról ilyet állítani.. Ez böszmeség!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránát a Fidesz-székház előtt

Robbanótöltet nélküli gyakorlógránátra bukkantak a Fidesz Lendvay utcai székházánál és egy másikra a… Tovább olvasom