Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány: döntésem végleges és visszavonhatatlan

A kormányfő a parlamentben hangsúlyozta: az elkövetkező 2-3 évben olyan változásokat kell megtenni, ami minden családtól erőfeszítéseket követel. A Fidesz szerint a szocialisták hülyének nézik az embereket.
"Döntésem végleges és visszavonhatatlan, köszönöm, hogy szolgálhattam Magyarországot, köszönöm, hogy miniszterelnök lehettem" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

A kormányfő hangsúlyozta: az elkövetkező 2-3 évben olyan változásokat kell megtenni Magyarországon, ami minden családtól erőfeszítéseket követel. Gyurcsány szerint nincs olyan politika, ami ne járna együtt újabb terhekkel a háztartások számára.

A kormányfő hozzátette: az ország érdekében a bal- és jobboldalnak együtt kell működnie, mert lehet, hogy egy választáson a hatalomhoz elég egy párt, de az országnak 3-4 párt közös munkájára van szüksége.

Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi kongresszusán jelentette be, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal le fog mondani a miniszterelnökségről. A kormányfő hétfőn megismételte: az új kormányfő személyéről egyeztetéseket kezdeményeznek a négy ellenzéki párttal.

Gyurcsány: Köszönöm, hogy szolgálhattam Magyarországot! Fotó: AP
Gyurcsány: Köszönöm, hogy szolgálhattam Magyarországot! Fotó: AP

Fidesz: A szocialisták hülyének nézik az embereket!

Navracsics Tibor szerint a kormányfő távozása és az annak kapcsán kialakult helyzet nem más, mint egy nyomorúságos komédia. A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben napirend előtt azt mondta, hogy a szocialisták hülyének nézik az embereket, az egész színjáték csak arra jó, hogy megtartsák a hatalmat.

A politikus szerint természetes lenne, hogy miután a kormányfő és a szocialisták kormányzása is megbukott, a miniszterelnök lemond. Navracsics úgy véli, ezt azért nem teszi, mert Gyurcsány Ferenc és az MSZP a hatalom megtartásán ügyködik

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy a hétvégi szocialista pártkongresszuson a kormányfő erős kritikával, és a részrehajlás vádjával illette a bíróságokat és ügyészségeket. Navracsics erre azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás Magyarországon politikamentesen működik. Leszögezte, hogy a Fidesz meg fogja védeni a támadásoktól ezt a hatalmi ágat. Gyurcsány megjegyzését pedig úgy kommentálta a politikus, hogy a miniszterelnök szégyellheti magát.

Az SZDSZ két hét múlva támogatni tudná az Országgyűlés feloszlatását

A Fidesz ne most, hanem két hét múlva nyújtsa be az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslatát, mert azt a liberálisok most nem tudják támogatni, ám akkor a kezdeményezés mögé állhatnak - mondta hétfői napirend előtti felszólalásában az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor szerint Magyarország érdeke most az, hogy mihamarabb cselekvőképes és hiteles kormánya legyen az országnak. A kormányfő bejelentését felelős és helyes döntésnek nevezte a liberális párt elnöke.

Két héten belül olyan miniszterelnök-jelöltet kell találni, akinek programja mögé állhat az SZDSZ - mondta hétfőn Fodor Gábor. A liberális frakcióvezető-helyettes szerint a kormányfő távozási szándékának bejelentése a régóta zajló agónia végére tehet pontot. Mint mondta: a kisebbségi kormány cselekvőképtelen, ezért meg kell találni a kibontakozáshoz, a gazdasági és társadalmi válságból kivezető utat. Hozzátette: meg kell adni a lehetőséget arra, hogy az ország érdekében mihamarabb cselekvőképes és hiteles kormány alakuljon.

Az SZDSZ egy valódi reformprogramot hirdető kormány mögé tud állni, ezért a pártelnök arra kérte a Fideszt, hogy most ne nyújtsa be a parlament feloszlatására tett javaslatát. Fodor Gábor azonban kijelentette, hogy ha a Fidesz két hét múlva újra kezdeményezi a feloszlatást, és addig nem sikerül megfelelő és támogatható jelöltet találni az új kormány élére, akkor a liberálisok is támogatni fogják a kezdeményezést.

KDNP: Új politika és új parlament kell

Erkölcstelen és elfogadhatatlan, hogy egy demokráciában megakadályozzák az embereket abban, hogy elmondhassák véleményüket - mondta a KDNP frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában. Semjén Zsolt szerint csak egy olyan kormány vezetheti ki az országot a jelenlegi válságból, amely mögött stabil parlamenti többség és társadalmi támogatás áll. Az ellenzéki politikus szerint új politikára és új parlamentre van szükség.

A jelenlegi helyzetben ismét az emberek kezébe kell adni a döntést - mondta hétfőn a KDNP elnöke. Semjén Zsolt szerint a szocialisták a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal ki akarják játszani az államfőt és a választókat is. Az ellenzéki politikus szerint Gyurcsány Ferenc csődbe vitte az országot, kormányának története pedig kudarcok története. Semjén Zsolt azt mondta, hogy államcsőd után immár országcsőd is fenyeget, hiszen szerinte szociális robbanás fenyeget, miközben az önkormányzatok az összeomlás szélén állnak. A politikus szerint a jelenlegi gazdasági válság a neoliberális politika csődje, ezért új politikára és új parlamentre van szükség.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. achilleus 2009. március 24. 16:36
  „32. hozzászólás allegro 2009.03.23. 22:36
  Téves kiindulási alapról téves következtetésekre jut.
  1) Orbán emelte a minimálbért, de nem tette adómentessé
  2) Nem Orbán vezette be a 13. havi nyugdíjat,
  Ennyit az inproduktívak támogatásáról
  3) Nem Orbán szüntette meg a családi pótlék iskolalátogatáshoz való kötését
  Szégyen, hogy ezek után magának a felsőoktatási képzésben résztvevők álítólagos magas aránya fáj leginkább. Szégyen, hogy egyesek a befektetett lóerőben mérik a munka értékét.”
 • 36. allegro 2009. március 24. 15:49
  „Örvájn, jó neked ha idáig nem tapasztaltad még eléggé a megszorításokat!
  Orbán idején fizettem a legmagasabb tandíjat, számszerűen 2008-ban is ugyanannyit, de mit ért az akkor?!!

  Persze a nálunk néhány évvel ifjabb, akkor felnövő generációt már beengedte ingyen, minden gyengét, akiket azóta is mi tartunk el, és az általunk befizetett magas összegekből is jutott nekik akkor is. És még mindig tanulgat az akkor beengedettek közül is számos, - tisztelet a kivételnek, a nem odavaló tömegről beszélek. Mennyit dolgozhatnának és gyarapíthatnák az államkasszát - akkor nem itt tartanánk. Nemcsak a saját be nem fizetett adóikról van szó, hanem, amit megtermelhettek volna, és miattuk mennyi GDP növekménytől esett el az ország? Miattuk nem lesz nyugdíj, és kitolva a nyugdíjkorhatár, azokan is, akik elkezdtek 17-18 évesen dolgozni, azok miatt, akik ma ezt csak 27-8 évesen kezdik, ha kezdik. Persze ha te is közülük való vagy, akkor nem is csodálkozom megnyilvánulásodon neked sem.”
 • 35. Örvájn 2009. március 24. 14:14
  „Megköszönte????? Bocsánatot kérni ki fog? Romeltakarítás, piszkos munka az utódoké. Politikai jövő kép, a miniszterelnök úr számára: EU biztosként, esetleg Gazprom igazgatótanács tagként folytathatja. Szegény népének meg a megszorítások idáig nem tapasztalt koncentrációja.
  Kérdem én (gonoszkodva) mi lett volna ha három éve nem dübörög olyan nagyon a pannon puma. És a legszomorúbb az egészben, hogy ez nem vicc.”
 • 34. PEPE 2009. március 24. 11:47
  „Ferikém! Most mást találjatok ki, a nép nem eleget sz.... az utóbbi 20 évbe”
 • 33. Zsoltee0716 2009. március 23. 23:45
  „Ez ugy van írva mintha előre tudnák hogy meg nyerték a választásokat vagy meg is nyerték "az elkövetkező 2-3 évben olyan változásokat kell megtenni"

  Másik az új miniszterelnök meg elfogja hitetni az emberekkel hogy ö sokkal jobb és 1 éven keresztül nem csinál semmi olyat elvileg ami meg nehezíteni az emberek dolgát. Igen aztán választás után meg szépen be keményít és behozza ezt az év kiesését is!

  De bezzeg Medgyesit el küldtétek, mert neki más elképzelései voltak.

  Ugy hogy én már előre nem hiszek az új miniszterelnöknek! Csak etetés, át verés az egész!
  Gy. F. meg lejárata magát az egész világon lassan, na meg az ország előtt, de neki is vannak ugy mond emberei akik megmondják mit kell tenni és mondani, hogy hogyan kell hazudni és átverni az embereket.”
 • 32. allegro 2009. március 23. 22:36
  „Achilleus nem válaszolt még a korábban feltett kérdéseimre!

  Ön úgy látom csak szakszövegekből ért, a hétköznapi tényszerű tapasztalatok nyelve nem világos és naivitás az Ön számára. Együttműködő készségét továbbra is feltételezve tehát lefordítom, hogy válaszolni tudjon:

  A közgazdaságtan alaptételei szerint a javak szűkösen állnak rendelkezésre, alternatív módon hasznosíthatók. Tehát Ön hogyan valósította volna meg az erőforrások és a szükségletek közötti optimális allokációt, azaz hogyan gazdálkodott volna, milyen erőforrás-allokációs döntéseket hozott volna Gy. helyében? Vagy legyünk függetlenek, akár O. helyében? Ön, mint szakember!
  Tudjuk ugye, hogy a Pareto-hatékony allokáció azt jelenti, hogy nem lehet egyszerre minden szereplő helyzetén javítani, bárkinek a jóléte már csak mások jólétének rovására növelhető.

  Jóléti tartalék alatt azt értjük, amikor a kialakulthoz képest létezik az erőforrások vagy a megtermelt javak olyan potenciális allokációja, eloszlása, amelyben legalább egy szereplő helyzete kedvezőbb lenne, miközben a többié nem lenne rosszabb. A jóléti tartalék nélküli allokáció a Pareto-hatékony allokáció.

  O. széles tömegeknek osztogatott, miközben ez a tömeg - a tömegképzésben részvevők - nem járult a közös kasszához, mint annak előtte ill. O. idején mellette a korábbi generációk hasonló dolgozó vagy mellette tanulmányokat is folytató társai.
  Hogyan avatkozna be abba a fennálló piaci tökéletlenség helyzetébe, amikor a gazdaság a tömegképzésben osztogatott diplomákban megtestesülő olyan terméket állít elő, amelyek társadalmi határhaszna kisebb, mint az előállításához szükséges áldozat, s ezzel együtt azt is megállapíthatjuk, hogy az így létrehozott extern hatások gazdasági növekedést multiplikáló hatása sem éri el a társadalmi optimumot.

  Eredeti kérdéseim megismétlem:
  Mondja már meg nekem, honnan és miből osztogatna ma a jóval kevesebből a jóval többnek O?!
  Nagyon kíváncsi lennék Ön visszafizette volna-e mára ezt az örökséget, vagy akárcsak nem növelte volna tovább, és hogyan?
  A bővebb kifejtésre itt csak visszautalnék.”
 • 31. Humgor 2009. március 23. 19:40
  „7 éve van hatalmon az MSZP
  ebből 6 évig az SZDSZ-el koalícióban.

  Ennyit sikerült elérni:

  29 elfogyasztott miniszter
  megszakadt koalíció
  lemondott miniszterelnök
  államcsőd veszélye ötpercenként
  15%-os támogatottság

  DE MÉG KAPASZKODNAK.........

  Egyszerűen szomorú!”
 • 30. Sziti 2009. március 23. 19:04
  „Velem csak egy olyan Miniszterelnök tudja elfogadtatni azt, hogy megszorításokra van szükség, aki felülről kezdi és halad lefelé.
  Nem elsősorban a szegényebbtől vesz el mégtöbbet.
  Ilyen soha nem lessz, én meg soha nem fogadom el a megszorításokat.”
 • 29. cyt 2009. március 23. 17:49
  „Számomra csak EGYETLEN EGY elfogadható megoldás van: ÚJ VÁLASZTÁSOK KIÍRÁSA.
  Amit Gy.F. művel a kritikán aluli. Az még a kádár-rendszert is aljazza. Ha ez az ember fogja kiválasztani az utódját, az még nála is becstelenebb, aljasabb, cinikusabb, és pimaszabb lesz. Ez a marxista-leninista kontraszelekció számomra már több, mint 50 éves tapasztalata.
  ÚJ VÁLASZTÁSOK KIÍRÁSA, EZ AZ EGYETLEN MEGOLDÁS.”
 • 28. comet 2009. március 23. 17:32
  „25.Akoska- Fleto inkább ökörmódon lavírozik, a szomorú hogy nálunk ez is elég, és bármennyire is degenerált, bármennyire is törvénysértő, nincs olyan erő aki megfékezze ennek a szélhámosnak az ámokfutását.
  Fletót már a kilencvenes években be lehetett volna kasznizni, csak hát bekerült a törvények felett álló Apró klánba és azóta azt csinál amit akar. Remélhetőleg már nem sokáig.”
 • 27. gardista33 2009. március 23. 17:17
  „a gyf rezidenciat is kordonozzak. mitöl félnek? lol”
 • 26. Akoska 2009. március 23. 17:07
  „Még az is reális lehet, hogy majd az a leendő kormány előáll vmi ultrabrutál megszorítócsomaggal, és akkor ő, mint főbaloldali előadja, hogy: " mi ebbe nem tudunk belemenni" vagy " nem tudom hozzá biztosítani a párt egységes támogatát, lelkiismereti szavazás stb." és akkor jönnek majd az előrehozott választások. A szar meg had´ szakadjon a Fidesz nyakába, ő volt a nyugdíjasok legfőbb védelmezője.”
 • 25. Akoska 2009. március 23. 17:02
  „Feri elég ügyesen lavíroz, meg kell hagyni. Nyílván arra készül, hogy a leendő "szakértői", "nemzeti" ördög tudja milyen kormányt, amelyet ők juttatnak hatalomra majd balról opponálja. Megint kőszocdemként profilírzhatja magát és pártját, ezzel némileg helyretángálva a támogatottságát.”
 • 24. waterbear 2009. március 23. 16:54
  „"meg kell adni a lehetőséget arra, hogy az ország érdekében mihamarabb cselekvőképes és hiteles kormány alakuljon."

  Na ez amit már évek óta szem előtt kellett volna tartania... (hiteles aláhúzva többször is)”
 • 23. Boytronic 2009. március 23. 16:52
  „Csak nehogy az"Eej uhnyem"cimü "slágergyanus"dallamok legyenek a listavezetők,mert nagyon nagy azürzavar,könnyen kipottyanhat belőle valami tömeges"nemtetszősdi,nagyon megérdemelnék...persze krumplival,mert a tojás az "büncselekmény"!!!!!”
 • 22. legal 2009. március 23. 16:51
  „Jogilag Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még nem mondott le. "Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi kongresszusán jelentette be, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal le fog mondani a miniszterelnökségről." Vagyis, ha nem sikerülne nekik (MSZP, SZDSZ) valaki pártonkívülit, a kormányzati felelősséget valahonnan összekapart programmal (Gyurcsány Ferenc akarja leginkább sugallani) előálló adminisztrátort találniok, s e személyt a parlament két hét múlva leszavazná, úgy továbbra is Gyurcsány Ferenc marad miniszterelnök. Tehát várjuk ki a játszma végét. Mert ez játszma, játék a tisztességgel. Valaki tegyen népszerűtlen lépéseket az MSZP helyett. Erre keresnek balekot. Aki képes feláldozni jövőbeli pályáját is az MSZP és Gyurcsány céljai érdekében.”
 • 21. achilleus 2009. március 23. 16:47
  „Kordonoznak már megint, ezúttal a Parlamentet.”
 • 20. Mathiasking 2009. március 23. 16:37
  „Mikor lesz már a Hunyadi László előadás? Úgy énekelnék! "Meghalt a cselszövő nem dúlhat rút viszály, Országunk élni fog, mert ...."

  209.03.26-án a DÓM-ban Mozart: Requiem-je (K626) lesz 19.00 órai kezdettel. Mozart utolsó műve volt, halála elött 3 nappal fejezte be. Egy korszakot temetünk. Isten velünk van!”
 • 19. petermeister 2009. március 23. 16:16
  „18. hozzászólás achilleus 2009.03.23. 16:08
  Köszi, ezek az idézetek jó estek a lelkemnek. De amíg nekünk Logarjaink vannak, addig azért tudok szomorkodni...:)”
 • 18. achilleus 2009. március 23. 16:08
  „Hát, a Népszabadságonline-n úgy látszik megszűnt a moderálás, mi itt csak finomkodunk, ahhoz képest, ami ott megy: Beidézek egy kicsit a mérsékelten durvákból, ki gondolta volna 2-3 héttel ezelőtt ...
  nem,nem,soha | 2009. március 23. | 15:30:06
  pontosan az ilyen agymosott, a szocializmusban jól tartott, nullszériások miatt vagyunk itt, ebben a helyzetben. Mondja kedves vízöntő, honna veszi a 2/3-ot, milyen alapon nevezi a Fideszt szélsőségesnek? és miért általánosít a pár ezer fős falujában történtekből???
  Mégis milyen állapotban kell lennie ennek a "kurva" országnak, hogy az ilyen önhöz hasonló homályos emberek is azt mondják végre, hogy igen, a mi MSZP-nk tette tönkre az országot az elmúlt 7 évben. A mi MSZP-nk nullázta le a költésgvetést, s kényszerítette Magyarországot a dobogós helyről az utolsó, szégyenpozícióba?
  meddig képesek még a demagóg, fasisztázós, antiszemitázós, nacioanlistázós hányinger baloldali propagandát meglovagolni? Mi kell Önöknek (önnek, és a többi elvakult baloldali szavazónak), hogy végre kigyógyuljanak az Orbánfóbiából??
  mikor fognak ész érvekkel, tényadatokkal előállni, s nem csak a levegőbe kiabálni, az aljas, demagóg rágalmaikat a Fidesz (illetve elsősorban Orbán Viktor) ellen?
  (...)
  eljenekagazemberek | 2009. március 23. | 14:02:01
  Takarodj de ne csak te, hanem az egész mocskos bandád is húzzon el! Rohadékok.
  Lopni, csalni, hazudozni, uszítani! Ezt tudjátok ti!
  Takarodjatok az ótvarba, hogy végre nyugalom legyen ismét, nyugalom mint azelőtt, mielőtt ez a szemét banda, élén ezzel a .... meg nem jelent a színen...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradt az alapkamat 9,5 százalék

Ez összhangban van az elemzők többségének előzetes várakozásával. Tovább olvasom