Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Gyurcsány: el kell indítani a reformok második hullámát

Gyurcsány Ferenc szerint a következő másfél évben el kell indulnia itthon a reformpolitika második hullámának, a korábbiakkal ellentétben azonban először a társadalom támogatását igyekeznek majd megszerezni a változásokhoz, és ennek birtokában döntenek majd a politikában.
A miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerinte ma már nem lehet üres szociális ígéretekkel választói támogatást szerezni, politikailag is az kifizetődő, ha valaki meri vállalni a változásokat.

Gyurcsány Ferenc szerint a következő négy-hat évben mindenképpen változtatásra lesz szükség az önkormányzati rendszerben, a kisebb parlament érdekében és a pártfinanszírozás ügyében is. Ezenkívül az adó- és járulékok területén adócsökkentésre nincs lehetőség, de belső átalakításokkal lehet mérsékelni a munkabért terhelő adókat, úgy, hogy ezért máshol emelni kell a terheket. "Gazdaságélénkítő hatású adóátrendezés járható út, általános adócsökkentés ebben a helyzetben azonban nem lehetséges" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a jövő évi költségvetés tervezetében nincs ilyen jellegű tartalék, és nem lát olyan szerkezeti átalakítást, ami elviselhetetlen, "brutális" szociális következmények nélkül tudna több száz milliárd forintot felszabadítani adócsökkentésre.

Gyurcsány Ferenc: ma már nem lehet üres szociális ígéretekkel választói támogatást szerezni
Gyurcsány Ferenc: ma már nem lehet üres szociális ígéretekkel választói támogatást szerezni

Szintén le kell folytatni a miniszterelnök szerint a szociális reformot, de mint mondta: nem a források csökkentésével, hanem a célzottság növelésével. Folytatni kell a felsőoktatás reformját is, az intézmények önállóságának növelését, valamint biztosítani kell a költségvetési intézmények szabadabb működését a több szabadság-több felelősség elve alapján.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ezen tervek közül a következő másfél évben kettőt-hármat lehet megvalósítani, de hogy melyiket, azt az határozza meg, mit tud támogatni, érteni a társadalmi többség. A miniszterelnök szerint 2006-ban a többség nem volt felkészülve ugyanis a reformokra, és ez részben a kormány hibája is. Gyurcsány Ferenc úgy vélte: ma a többség már tudja, hogy korszakos változások előtt áll a világ. A kormányfő elmondása szerint a következő hetekben azon fog dolgozni, hogyan teremtheti meg a változásokhoz szükséges aktív társadalmi többséget.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: nem kíván felelőtlen ígérgetésekbe belemenni azért, hogy néhány százaléknyi támogatást szerezzen magának vagy pártjának. Azt szeretné, ha Magyarország megmutatná a világnak, hogy nemcsak panaszkodni tud, hanem cselekedni is képes, nemcsak a mára gondolni, hanem a holnap-holnaputánra is, és képes kormányzati ciklusokon átnyúló megállapodásokat kötni - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a keddi költségvetési módosító indítványok szavazásán lényegében eldőlt, hogy ez a kormány 2010-ig teszi a dolgát és a kisebbségi kormány cselekvőképes.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: a szerdai kormányülésen felhatalmazta az érintett minisztereket, hogy 1-2 héten belül dolgozzanak ki egy olyan állami garanciát a felszámolás alatt álló Pápai Hús Zrt. számára, amely segítségével a helyi termelők és az alkalmazottak egy része képesek lesznek életben tartani a vállalatot.

Olvasóink írták

 • 10. bgrozalia 2009. február 21. 17:55
  „Talán a pártok legjobb lenne, ha együttműködnének! A reform bizottság által kigondolt javaslatok lehet , hogy javulást adnának, de az emberek ezrei mennének tönkre. Inkább a lassú reform híve lennék megszorításokkal, de még élhető szinten a szegényebbeknek is. Ne csak mindig a felső tízezer körülményeiről legyen szó!!Ja az egészségügyi reform egyfajta ellenpropaganda miatt bukott meg? Most látják az emberek a három igennel nem változott semmi--a büdzsé egyre gyorsabban ürült!Vagy sok egyetemista kevesebb pénzt inna el!-tisztelet a kivételnek, sajnos!Tudom mindkét oldalon lehetne folytatni a sort! No, és a hangnem sem egy szívderítő, lehetne más stílusban is , és nem lenne taszító!!”
 • 9. comet 2009. január 27. 15:54
  „mi volt az első? Csak nem a megbukott EÜ reformra gondol?
  Ezt az embert azonnal fel kell menteni, mielőtt valami hasonló "jó" ötlettel előáll.”
 • 8. Gazficko 2008. november 29. 11:12
  „Katt ide: http://118899.myminicity.com/ind”
 • 7. batray 2008. november 26. 16:43
  „döbörög a pannon puma ennek a barom böszmének a reformjaitól a béka segge alá tolja mán az országot b@ssza mán meg meddig lehet még ezt tűrni ezektől a mocsokládáktól?”
 • 6. Luckatosh 2008. november 26. 16:10
  „Emberek, nem kene itt mingyart romazni!”
 • 5. mugri 2008. november 26. 16:07
  „Legalába fényképit né raknák mánki eneka derrék refóórmerrnekk he-he”
 • 4. madártej 2008. november 26. 15:18
  „Pofán kéne már vágni ezt a hazug böszmét, mint egy lovat! Oszt jónapot.”
 • 3. achilleus 2008. november 26. 15:11
  „Második hullám??? Miért, volt első? Talán a CSŐD-hullámra gondol a nagy igazmondó?
  Logaritmus, ha nem hagyja abba ezt a beszűkült gyurcsányimádó dumát, amit itt gátlástalanul művel, az esetleg újonnan idelátók tájékoztatására bemásolom a korábbi diagnózist!”
 • 2. Logaritmus 2008. november 26. 14:45
  „Örülök, hogy nem szállt el a bátorság viszont:

  "...a korábbiakkal ellentétben azonban először a társadalom támogatását igyekeznek majd megszerezni a változásokhoz..."
  Ez nehéz lesz. Az emberek többsége Magyarországon még a Kádár-rendszerben él, mármint lélekben és hozzáállásban. Ne kelljen fizetni lehetőleg semmiért, vagy ha igen akkor az árat pótolja ki az állam (energia, tömegközlekedés), a segélyezéshez nem szabad hozzányúlni de a nyugdíjasokhoz sem mert előbbinél a romák jönnek majd sajnálkozva, utóbbinál meg a Fidesz emleget nyugdíjas terrort.

  "szerinte ma már nem lehet üres szociális ígéretekkel választói támogatást szerezni.."
  Jaj, dehogynem. A Fidesz utóbbi 1-2 éves népszerűségének éppen az az oka, hogy fűt-fát, olcsó földgázt, olcsó ebédet, alacsony adókat, magas fizetést, mindent igér csak szavazzák már meg végre őket. :D”
 • 1. KolompárRómeó 2008. november 26. 14:28
  „Mar vartam. Ujra csak adoemelest, elvonast, leepitest jelent a reform, vagy esetleg valami mast is?

  "Gyurcsány Ferenc szerint a következő négy-hat évben mindenképpen változtatásra lesz szükség az önkormányzati rendszerben, a kisebb parlament érdekében és a pártfinanszírozás ügyében is."

  Ezt a kisebb parlamentet mindig felhozzak valasztasok elott, aztan elmarad. Kb. 6-10eve. Most is negy-hat evrol beszel. Ha akarjak, akkor megcsinaljak jovo hetre. Mint sok mast is, amit erdekes modon qrv@ gyorsan le tudnak zavarni. Pl. ha adoemelesrol van szo.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budaházy Györgyöt jogerősen elítélték

Jogerősen 30 nap közmunkára ítélte Budaházy Györgyöt és öt vádlottársát szerdán a Fővárosi Bíróság… Tovább olvasom