Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc a baloldali erők összefogását sürgette Nagy Imre egykori háza előtt

A DK elnöke, volt miniszterelnök a Nagy Imrét követő Kádár-korszakról szólva kifejtette: Kádár János próbálta a diktatúrát egyre szabadabbá tenni, de ez nem sikerülhetett, mert a diktatúrából nem vezet út a szabadságba.
Gyurcsány Ferenc a baloldali erők összefogását sürgette a jövő évi választás előtt, a kormány leváltására vasárnap Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori rózsadombi házánál a Demokratikus Koalíció (DK) rendezvényén. A hozzávetőleg 300-400 fős tömeg Nagy Imrének az 1958 e napján történt kivégzésére emlékezve gyűlt össze.

A Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök a Nagy Imrét követő Kádár-korszakról szólva kifejtette: Kádár János próbálta a diktatúrát egyre szabadabbá tenni, de ez nem sikerülhetett, mert a diktatúrából nem vezet út a szabadságba.

Orbán Viktorra utalva leszögezte:"hatalma érdekében az ócska, ósdi keresztény, konzervatív középosztály összes eszmei zagyvasága és önzése által fordított utat jár, lopja a szabadságot." Ennek következménye - a szónok szerint -, hogy ma félnek az emberek, csöndben vannak. Szavai szerint attól lehet tartani, hogy a jövő évben még a szavazófülkében is félni fognak, mert a hatalom még ott is figyeli őket, hogy kire adják a voksukat.

A volt miniszterelnök szónoklatában - tapsok kíséretében - többször is visszatért Orbán Viktor és kormánya kritikájára, amíg a maga őszödi beszédét a megtisztulás, egy új korszak kezdeteként jellemezte. Szerinte a Demokratikus Koalíció jövőre győzni fog, ám ehhez, mint kifejtette " bölcsességre, és a sok politikus között egy-két államférfire is szükség lenne."

Gyurcsány Ferencet megelőzően Vitányi Iván, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke az 1956-os forradalomról és Nagy Imre szerepéről beszélt. Mint kifejtette, a történelmi jelentőségű események sodrában nem a forradalom falta fel a gyermekeit, hanem a gyermekek a forradalmat. Most arra van szükség - szögezte le, hogy az összefogás érdekében ismerjük meg, fogadjuk el, és tűrjük el egymást."

Olvasóink írták

 • 3. Írástudatlan 2013. június 17. 10:37
  „Fogjanak össze és húzzanak el az országból!
  Szebb jövőt!”
 • 2. babar 2013. június 16. 22:43
  „Apa kezdődik!
  Jó szónok Gyurcsány, bármit mondhat, de nincs súlya a politikai térképen!”
 • 1. kipkop 2013. június 16. 19:49
  „"Demokratikus Koalíció jövőre győzni fog".... Zsákban futás, vagy lepényevés versenyen talán van esélyük a győzelemre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan keresik az eltűnt tárnoki fiút

Nagy erőkkel keresik azt a 13 éves tárnoki fiút, aki péntek reggel a helyi általános iskolából… Tovább olvasom