Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: el a kezekkel a költségvetési tanácstól!

Veszprém - Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetési tanács költségvetését lényegében megszüntetnék a kormánypárti képviselők, s erre nem lehet mást mondani, mint azt: el a kezekkel a költségvetési tanácstól!
A volt miniszterelnök, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának elnöke pénteki, veszprémi sajtótájékoztatóján kiemelte: a költségvetési tanácsot azért hozták létre – az akkori ellenzék, a mai kormánypártok egyetértésével –, hogy legyen egy olyan független intézmény, amely költségvetési ügyekben képes önálló véleményt alkotni, s arról az Országgyűlést és a választókat tájékoztatni.

„Éppen arra alkalmas, hogy akkor szóljon, akkor parancsoljon megálljt a kormányoknak, amikor még csak kockázatot jelent a költségvetés elszaladása, s előre jelzi, ebből baj lesz, mint ahogyan tette idén is" – közölte a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a költségvetési tanácsban lévő emberek „nem tekinthetőek szocialista szimpatizánsnak". Mint hozzátette, a tagokat a volt köztársasági elnök kérte fel, s Kopits György, a testület elnöke egy „nagy tiszteletnek örvendő, igazi önálló személyiség".

Gyurcsány: Szó nincs itt egymillió új munkahelyről, s a 2014-ig terjedő ciklusban jó, ha pár ezer lesz. Fotó: MTI
Gyurcsány: Szó nincs itt egymillió új munkahelyről, s a 2014-ig terjedő ciklusban jó, ha pár ezer lesz. Fotó: MTI


Úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy a Fidesz szerint Kopitsnak van egy „bűne", ugyanis hónapok óta azt mondja, „amerre ez a költségvetési politika megy, az bajt fog okozni". Ez a költségvetés középtávon nem fenntartható, nem lehet „egyszeri pénzekből, amelyeket elveszünk a nyugdíjasoktól, egyszeri adókból, amelyeket ráterhelünk különböző ágazatokra, hosszú távon stabil, fenntartható költségvetést csinálni, mert baj lesz 2013 környékén" – tette hozzá.

Rámutatott arra: a költségvetési tanács mondja azt, hogy – szemben a kormány állításával – ebből nem lesz plusznövekedés, sőt növekedést rontó hatása van azoknak a módosításoknak, amelyeket az adótörvényekhez a Fidesz az utolsó napokban benyújtott. Gyurcsány Ferenc közlése szerint a költségvetési tanács mondja azt is, hogy „szó nincs itt egymillió új munkahelyről, s a 2014-ig terjedő ciklusban jó, ha pár ezer lesz".

Rosszul teszi a Fidesz, rosszul teszi a kormány, ha minden kritikában önmaga elleni támadást lát - mondta Gyurcsány. Fotó: MTI
Rosszul teszi a Fidesz, rosszul teszi a kormány, ha minden kritikában önmaga elleni támadást lát - mondta Gyurcsány. Fotó: MTI


A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: „függetlenül a párthovatartozástól, az nincsen rendben, hogy ha ellentmond a kormánynak az Alkotmánybíróság, akkor nekimegyek az Alkotmánybíróságnak, s ha ellentmond a kormánynak a költségvetési tanács, akkor annak megyek neki". Vagy ha tiltakoznak a magánnyugdíjpénztárak, mert belenyúlnak a pénztárcájukba, „akkor az erre a válasz, hogy csak azért történik meg, mert a pénztárak vezetői a baloldalhoz húznak, s elkezdődik egy lejárató kampány" – közölte a szocialista politikus.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, egyetlen kormány sem tökéletes, s annál nagyobb esély van elkerülni a bajt, minél többen nyilváníthatnak véleményt egymástól függetlenül törvényekről, szándékokról, „hogy időben kapjunk figyelmeztetést".

Megjegyezte: „rosszul teszi a Fidesz, rosszul teszi a kormány, ha minden kritikában önmaga elleni támadást lát", s minden kritikára az a válasza, hogy nekimegy teljes erejével a kritikát megfogalmazóknak. Gyurcsány Ferenc úgy látja, lassan „kocsmai verekedéshez" fog hasonlítani a magyar demokratikus politika; „a Fidesz előbb üt, utána kérdez".
Az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának elnöke péntek este Veszprémben lakossági fórumon tartott előadást, a rendezvényen mintegy kétszázan vettek részt.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. DMagóg 2010. november 21. 10:01
  „Mondom én, hogy még a tolvajok sem szeretik, ha tolvajokkal vannak körülvéve, mert az előbb-utóbb bandaháborúkhoz vezet.”
 • 30. achilleus 2010. november 20. 19:34
  „(Angel Gurría, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) főtitkára)”
 • 29. achilleus 2010. november 20. 19:32
  „27. hozzászólás florian70 2010.11.20. 12:50
  "mit lehet tenni abban a helyzetben, amikor megöröklünk egy olyan költségvetést, amelyben a számok nem felelnek meg a valóságnak, ugyanakkor olyan a nemzetközi helyzet, hogy a valós számok nyílt feltárása azonnali piaci összeomlást eredményezne", Angel Gurría korábban azt válaszolta, hogy sokat kell dolgozni és keveset beszélni, s így az év végre a költségvetésben és a valóságban szereplő számokat összhangba lehet hozni - árulta el Orbán.- 2010. november 19., 12:19
  --------------- Fel tudod fogni mit jelentett volna, ha Orbán AKKOR ország-világ előtt elmondja azt, amit Kósa egy istenhátamögötti konferencián?? Tartok tőle, hogy ezek a bajnaiék szándékosan hozták olyan helyzetbe az országot, hogy még beszélni se lehessen a valós helyzetről az összeomlás kockázata nélkül.”
 • 28. Őszödi 2010. november 20. 15:02
  „Eddig azért szurkoltam a felelősen gondolkodó magyar választópolgároknak, hogy a választásokon végleg megszabaduljunk az országot, az önkormányzatokat és az embereket nyomorba döntő szocialista-liberális tolvajoktól.
  Most azért szurkolok a felelősen gondolkodó magyar kormánynak, hogy a tolvajok megkapják méltó büntetésüket.”
 • 27. florian70 2010. november 20. 12:50
  „22. hozzászólás achilleus 2010.11.20. 10:36

  ja hát igen te csak Írsz írsz és írsz mint mindig ,szerintem te a négy tanácsnok közül az egyik vagy.
  annyira elfogult vagy hogy az már fájdalmas.

  Orbán kalapot emelt előttünk
  Orbán kalapot emelt előttünk
  Orbán csak azokat a válságintézkedéseket nevezi meg egészen konkrétan, amelyeket a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tettek meg 2008 ősze és 2009 ősze között, és amelyekhez neki az ég egy adta világon semmi köze nem volt.
  Na, ez tényleg meglepetés. Orbán kalapot emelt előttünk. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában a következőket mondta:
  ,,A válságra adott megkésett válaszként Magyarország két egymást követő kormánya egy éven belül az alábbi határozatokat hajtotta végre: a nyugdíjasok elveszítettek egy havi járandóságot, az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedett, a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre nőtt, az államháztartás kiadási oldalát pedig erőteljesen lefaragták. Ezek a lépések összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott - mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül. Tulajdonképpen ezért kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen."

  Azért ezt nem hittem volna. Eddig azt mondta, hogy megnyomorítottuk az országot, most meg azt mondja, hogy megérdemelnénk a külföld elismerését.
  Mert nyilván a mi kormányainkról beszél.
  Hiszen az én kormányom csökkentette a deficitet 2008 végére 3,8 százalékra. Azóta csak tartjuk ezt a szintet. Az én kormányom maximálta a 13. havi nyugdíjat 80 ezer forintra, majd a Bajnai-kormány teljesen elvette. Az én kormányom emelte fel a nyugdíjkorhatárt 65 évre, és nyújtotta be a Parlamentbe. Bajnai kormánya a mi javaslatunkhoz képest annyit tett, hogy a bevezetést előrehozta pár évvel. Végül Bajnai kormánya emelte fel az áfát 25 százalékra.
  Másképpen is mondhatjuk. Orbán Viktor kormánya eddig nem csökkentette a hiányt, nem nyúlt hozzá a nyugdíjakhoz és a nyugdíjkorhatárhoz és nem emelte az áfát. Hát akkor világos: Orbán csak azokat a válságintézkedéseket nevezi meg egészen konkrétan, amelyeket a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tettek meg 2008 ősze és 2009 ősze között, és amelyekhez neki az ég egy adta világon semmi köze nem volt.

  Megáll az eszem
  A német sajtóból kell megtudnom, hogy Orbán szerint elismerést érdemelnénk. Mi lenne, ha ő fejezné ki elsőként itthon is ezt az elismerést? Vagy talán leesne a karikagyűrű az ujjáról?”
 • 26. ferdzso 2010. november 20. 12:17
  „Sajnos, sokan, nem azt nézik, hogy mit mondanak, hanem azt, hogy ki mondja. Kár, mert -sajnos-, nem a politikai nézet, és hovatartozás hajtja a gazdaságot, hanem éppen fordítva. A gazdaság irányítását, mégis csak független szakértőkre kéne bízni! (Ez volt a legnagyobb hibája a "demokrácia hajnalán" az Antall kormánynak is, hogy össze keverve a politikát a gazdasággal).Szakértők híján, azonban; felrúgta a "keleti" gazdasági kapcsolatokat, és kereskedelmet, emiatt gyárak zártak be, "ezrek" kerültek utcára. Ld.: Ikarus, konzerv gyárak, stb., amiért nyersanyagot kaphattunk volna, ha valutát nem is, és tovább adhattuk volna nyugatra, vagy hazai felhasználásra kerülhetett volna, munkahelyeket megmenve! Bár ki legyen kormányon, a múlt hibáiból tanulni kéne!!!”
 • 25. achilleus 2010. november 20. 11:20
  „- Az a törekvésem, hogy híveket szerezzek a szocialista párton belül és a szocialista párton kívül ahhoz, hogy a szocialista párt átalakításával, azaz nem új párt létrehozásával, a szocialista párt egy nagy balközép gyűjtőpárttá váljon. Olyanná, amely képes politikai otthona lenni mindazoknak, akik nem akarják a ´89-es eszményeinket a sutba vágni - jelentette ki Gyurcsány."
  Ez a része akár meg is tekinthető itt: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=348991
  ------
  Kádár fél év alatt nem mondta ki a szocialista szót annyiszor, mint GYF ebben az egy mondatban.”
 • 24. unknown 2010. november 20. 11:11
  „18. palimadar 2010.11.20. 06:17

  Tisztességesen, hozzáértően úgy is kifejtheted szakértelmedet valamely közösség javára, ha nem vagy tagja kinevezett bármiféle "költségvetési tanácsnak". Erre vonatkozott hozzászólásom. Egyébként az adatokat én is a módosítást beterjesztő parlamenti képviselő szájából hallottam nyilatkozni a közszolgálati tévében.”
 • 23. apátfalvi 2010. november 20. 10:43
  „moderálva”
 • 22. achilleus 2010. november 20. 10:36
  „Bármily hihetetlen, de könnyen előfordulhat, hogy az első szocialista kormány által beterjesztett költségvetés, amely tartani tudja a hiánycélt a 2010-es lesz, amit Orbánék ráztak gatyába. (Az összes korábbi 2002 óta, taccsra ment, extrém példa a 2006-os.) Innentől, lehet okoskodni, Feri. Hol voltál a korábbiaknál? A Költségvetési Tanács létrehozása is alapvetően ennek az észkombájnnak, és a kérdésben hazudozó veres-brigádnak a megfékezését szolgálta, hogy legalább a válság idején tanúsítsanak önmérsékletet. A kutyafitness példája mutatja, nem igazán sikerült.”
 • 21. 1956éva 2010. november 20. 09:41
  „Érdekes téma ez a költségvetés. Ha a jobb oldali érveket hallgatom akkor el kell gondolkodnom, ha a baloldali képviselők hozzászólásait hallgatom, akkor szintén gondolkodnom muszáj. Több neves közgazdász elismeri, kifejtei a véleményét a költségvetési beadványról. Szerintem, nincs jobboldali-baloldali közgazdász, csak éles elme s kiszolgáló a kormányoldalnak. A tudásukat a kormánypárt szolgálatába állítják. Ők a felelős a kialakult költségvetési hiány kialakulásában. Nem a látvány elemzést, analízist kellene emelt patetikus módon előadni, s nem minden hozzáoszlásban azzal kezdeni- LÁZÁR- kétharmados többséggel nyertünk. Ez tény! Nem kell bennünket minden percben erről tájékoztatni. Nekem személyesen Lázár stílusa nem tetszik. Erőszakos, lehengerlő s másnak nem lehet igaza politikus. A költségvetési expozéjában minden második mondat az MSZP aljas, dilettáns, csaló... stb. kifejezése nélkülözhetetlen a mondanivalójában... Ez a stílus nem a patkóba való. Tisztelt képviselő Úr. Ha egy költségvetés nem mindenki számára világos, akkor az, az állampolgár nem hülye , csak nem érti az összefüggést, amit Ön nem tud elmagyarázni érthetően!!
  Az Eu- ban is elismerték az előzőkormány szakmai sikereit,(!) az Ön miniszterelnöke is elismert a világsajtónak!! Ezért nem értem az ÖN stílusát, hozzáállását!!! Mikor befejezi a beszámolóját, s mielőtt leülne, szétnéz egy gúnyos mosollyal az arcán - na jó csináltam, jó meg mondtam mi? Ergo.
  Erre nem lehet mit mondani! Az idő lüktető zakatolása mindent előbb-utóbb vissza fog igazolni.
  A vonat füstjének irányát nem lehet szabályozni. Tudja, a füst szabad áramlását nem önmaga határozza meg, hanem vannak természeti kérdések, ha érti mire gondolok. Látja? Olyan ez mint a költségvetés. Nem mindenki fogja érteni. Az állampolgár hova forduljon, hogy szabályozza a füst irányát....s ne nézzék hülyének...”
 • 20. Logaritmus 2010. november 20. 07:57
  „Nem Gyurcsány a lényeg, hanem Magyarország.

  A "bukott angyalokról" és a "potenciális bukott angyalokról" most kiadott legújabb összesítésében a Standard & Poor´s ugyanerről a kérdésről - csakúgy, mint az előző hasonló kimutatásban - úgy fogalmazott: a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás a cégnek azt a véleményét tükrözi, hogy a kormány által a közfinanszírozási helyzet konszolidálására kidolgozott terv "kulcsfontosságú alkotóelemei károsnak bizonyulhatnak" a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, gyengítve a kormány képességét arra, hogy a közfinanszírozást fenntarthatóbb alapokra helyezze.”
 • 19. Besenyő_Pistabácsi 2010. november 20. 07:17
  „Nem tetszik Feri? "El lehet menni..... Tessék kérem el lehet menni............"”
 • 18. palimadar 2010. november 20. 06:17
  „"14. hozzászólás unknown 2010.11.19. 22:45

  Azzal, hogy a költségvetési tanács a részére biztosított évi nyolcszázmillió forint 70%-át saját maga működésére fordította - nem tudom hányan éltek ebből. Öten? Tízen? Azt gondolom, hogy a jelenlegi kormány nem áll oly rosszul közgazdasági hozzáértő, véleményét ingyért leíró szimpatizánsból, gazdasági szereplő ismerősből, hogy ezért külön kelljen fizetni. Minek voltak Gyurcsányék alatt? Miben volt jobb az elmúlt nyolc év kormány gazdálkodása, eredményessége, munkája?"

  Elemi szintű tájékozódás elvárható:
  http://www.mkkt.hu/

  A véleménymondás nem úgy megy, hogy valaki leül, elgondolkodik és beszél. A gazdasági folyamatok hátterét, a költségvetést nem egy ember elemzi. Itt is megtalálhattok sok-sok közgazdászt.

  Az meg különösen álságos, hogy nem megszüntetik, mert akkor azt lehet mondani, valami elv alapján döntöttek, hanem azt mondják, a költségvetése legyen 10 millió Ft egész évre.”
 • 17. Sportplusz 2010. november 20. 00:00
  „az mszp sirásoi : a két <moderálva> BOTKA és Gyurcsány.. miattuk vesztettünk ..”
 • 16. Ferrer 2010. november 19. 23:07
  „Szépen belenevelte mindenkibe Orbán és személyes papagája, Színjátszó, hogy ezek a szocialisták így meg úgy. Miközben fel van az egész politika rendszer fordulva. Gyurcsányék működtek jobboldali kormányként, Orbánék meg egy retró-szocialista berendezkedést valósítanak meg éppen.
  Úgyhogy csak vissza az agarakkal.”
 • 15. Őszödi 2010. november 19. 23:06
  „Az ország "elqrói" Gyurcsány, Lendvai és társai addig úgy se nyugszanak, amíg hűvösre nem kerülnek.

  "Visszaadtuk azt, amit a korábbi kormány elvett tőlük, bevezettük a 13. havi nyugdíjat, és elkezdtük a nyugdíjkorrekciós programot. 2006-tól emeljük az özvegyi nyugdíjakat, 2007-től pedig a nyugdíjazási időszakok szerint fokozatosan növeljük a különböző időszakokban megállapított saját jogú nyugdíjakat." (MSZP)”
 • 14. unknown 2010. november 19. 22:45
  „Azzal, hogy a költségvetési tanács a részére biztosított évi nyolcszázmillió forint 70%-át saját maga működésére fordította - nem tudom hányan éltek ebből. Öten? Tízen? Azt gondolom, hogy a jelenlegi kormány nem áll oly rosszul közgazdasági hozzáértő, véleményét ingyért leíró szimpatizánsból, gazdasági szereplő ismerősből, hogy ezért külön kelljen fizetni. Minek voltak Gyurcsányék alatt? Miben volt jobb az elmúlt nyolc év kormány gazdálkodása, eredményessége, munkája?”
 • 13. Larsson 2010. november 19. 22:25
  „Minden ami pici korlátot szabna a szabad rablásnak, ki kell herényi, ennyi a mottó. Ami viccessé teszi a szitut, hogy mellé még csinálnak egy színdarabot is, vmelyik képviselő nevében benyújtanak egy törvényt, rendeletet, akármit és csodák-csodája megszavazzák!

  Nem ártana egyeseknek felébredni, hogy a bankok, hipermarketek máris áthárították az összes extra adót és azt is mi fizetjük meg, aki kap számlalevelet és vásárol a boltban az tudja, kivéve ha narancs szemüveget visel, mint itt is néhányan! :(”
 • 12. pákásznák 2010. november 19. 22:14
  „talán tényleg nem kéne gyalulni a föleg független és jobboldali szakemberekböl álló Költségvetési Tanácsot! Erröl beszéljetek, ne Gyurcsányról!!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul a vasúti közlekedésről szóló törvény

Változik a vasúti közlekedésről szóló törvény a Parlament előtt lévő javaslat alapján. Tippjáték! Tovább olvasom