Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: Kibújt a szög a zsákból!

A Magyar Szocialista Pártnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat, akkor amikor a Fidesz arra készül, hogy befagyasztja a nyugdíjakat - írja Gyurcsány Ferenc blogjában.
A miniszterelnök szerint az MSZP a nyugdíjak és a családtámogatás kérdését, a felsőoktatást és az európai fejlesztéseket mindig olyan prioritáskébt kezelte, amelyekből még a megszorító intézkedések alatt sem engedtek elvenni. "Kibújt a szög zsákból, drága Barátaim! Akik eddig fennhangon a kormányt vádolták, azokról kiderült, hogy kész - nyilvánosan nem vállalt -, ha úgy tetszik, titkos terveik vannak, megszorításokra, beruházások felfüggesztésére" -írja a kormányfő blogjában, a kapcsolat.hu oldalon.

Gyurcsány Ferenc szerint a nyugdíjak befagyasztásával a Fidesz egy a nyugdíjasokkal több mint egy évtizede kötött megállapodást rúgna fel, ugyanis törvényben rögzítették a nyugdíjak éves kötelező emelését, amely két részből áll: egyrészt az inflációt követi , másrészt az átlagos jövedelmek bővülését, azaz ha növekednek a keresetek, akkor növekedjenek a nyugdíjak is. A Fidesz ez utóbbit akarja elvenni a nyugdíjasoktól, ez nem egyszerűen pénzügyi kérdés, hiszen a Fidesz javaslata attól a reménytől fosztaná meg a nyugdíjasokat, hogy ők is részesednek az ország gyarapodásából -írja a kormányfő, hozzátéve: ha most befagyasztanák a nyugdíjat, az évente átlagosan minden nyugdíjasnak tizenötezer forint veszteséget okozna.

"Senki nem mondhatja a Magyar Szocialista Pártra, hogy nem volt bátorsága, elszántsága kemény intézkedéseket hozni. De a családtámogatást, a nyugdíjakat, a felsőoktatást, az európai fejlesztéseket folyamatosan olyan prioritásként kezeltük, amelyekből nem engedtünk elvenni. A Fidesz most ezen kíván változtatni. Leállítani kívánja a beruházásokat. A beruházások - legyen az a szegedi villamosközlekedés korszerűsítése, a pécsi egyetemi klinikai tömb, vagy a 86-os út - leállítása nem Magyarország érdekeit szolgálja" -olvasható a bloggban.

A kormányfő szerint a Fidesz poltitikája nem más mint a megtévesztés és a felforgatás politikája, és az lenne a legkevesebb, ha nemcsak zárt körben, hanem nyilvánosan is beszélne arról Orbán Viktor, hogy mit tennének, ha hatalomra kerülnének.

Olvasóink írták

 • 14. Feri 2008. május 29. 21:43
  „Bugyi
  lásd12”
 • 13. Bugyi 2008. május 29. 17:54
  „Ferike,nem veszed észre,hogy Orbán mindent megtesz,hogy ennek a kormánynak semmi ne sikerüljön!Miért is ? Hát a hatalomért,hogy őt istenítsék!Meg mindent keresztbe tesz,még az ország megitélése, haladása sem számít neki. Mindenkin átgázol !!”
 • 12. Feri 2008. május 29. 17:09
  „Kedves Hölgyeim, Úraim!
  Vegyék már végre tudomásul, hogy 6 éve mszp által irányított kormányunk van! Ezalatt az idő alatt eljutottunk oda, hogy a gazdaság (IGEN a GAZDASÁG) romokban, az oktatás mélyponton, az egészségügy (nem a vizitdíj hiánya miatt, bár gondolom ez lesz az érv) balkáni szinten, ezzel szemben a korrupció, az adócsalás, az állam lenyúlása az egekben van.
  Lehet hívatkozni 2000-re és Orbánra is, de nem célszerű!”
 • 11. Cseter János 2008. május 29. 07:39
  „Gyurcsány tudja, hogy a nyugdíjas szavazatok döntik el, hogy melyik párt lesz a következő hatalom ebben az országban! Nanáhogy a nyugdíjasok most is fontosak, nemcsak, akkor amikor a nyugdíjak csaknem felét engedi, hogy ellopják az urakodása alatt a 90.es éve körül nyugdíjazottaktól!”
 • 10. Kért Elek 2008. május 29. 06:50
  „Gyurcsány Ferenc szerint a nyugdíjak befagyasztásával a Fidesz egy a nyugdíjasokkal több mint egy évtizede kötött megállapodást rúgna fel, ugyanis TÖRVÉNYBEN RÖGZÍTETTÉK a NYUGDÍJJAK ÉVES KÖTELEZŐ EMELÉSÉT, amely két részből áll: egyrészt az inflációt követi , másrészt az átlagos jövedelmek bővülését, azaz HA NÖVEKEDNEK a KERESETEK, akkor NÖVEKEDJENEK a NYUGDÍJJAK is.

  FERIKE, MIKOR IS NÖVEKEDTEK A KERESETEK? jA MOST LÁTOM ELŐTTE VAN EGY " ha ". aKKOR ÍGY MÁR MINDEN TISZTA, NEM VOLT EMELKEDÉS CSAK A TI KERESETETEK NÖTT.”
 • 9. akutyafáját 2008. május 28. 21:28
  „8. Amint látom,megkérdőjelezed,hogy normális vagy-e !
  Nooormális ??
  Felelet rá: nem hiszem !Mivel Hűvösvölgy megszünt,kérdezd meg a háziorvosod,hova mehetnél gyógyulni.
  Notredamus megjósolta,hogy az ilyen elvakultak,mint ti, teszitek tönkre a világot.Ne fenyegess,mert aki másnak vermet ás,maga esik bele !Szerintem,már te a gödör szélén állsz !”
 • 8. Nooormális? 2008. május 28. 21:01
  „Szegény Furcsány, talán mégsem kellett volna bezárni Lipótmezőt.
  Ott szépen meglehetnének az ilyen akutyafáját féle elmebetegekkel. (Bár lehet, hogy az egész Hűvösvölgy is kevés lenne nekik.)
  Nem baj, csak fröcsögjenek nyugodtan!
  A sorsát senki sem kerülheti el.
  Szánalmas bohócként fogják végezni. (Persze csak ha szerencséjük lesz...)”
 • 7. akutyafáját 2008. május 28. 18:45
  „Az Alkotmánybíróságot elküldjük továbbképzésre a csehekhez !
  Ők kúrták el Orbánnal együtt a reformot,és mindezt büntetlenül !”
 • 6. strangerrr 2008. május 28. 16:55
  „Kedves Feri!

  Nem a gazdasággal van baj, hanem az államháztartással. Aminek a hiánya 2006-ra olyan méreteket öltött, hogy komolyan hozzá kellett nyúlni éppen a gazdaság érdekében. Tűzoltás és azonnali pénzbehajtás kellett, hiszen az államháztartási hiány elérte a 11 %-ot. 2 év alatt ezt leviszik 4-5re, ezért kelletek a megszorítások. Ez volt az "elkúrás" ami 2000-től indult kis mértékben 2002-ben nagy mértékben folytatodott 2004-ig. Ha már kormányhoz akarod mindenáron kötni akkor ez három egymást követő kormány felelőtlensége de kirívóan a Medgyesi kormányé (pl. 50 %os közalkalmazotti béremelés, melyet a Fidesz is megszavazott).

  Egy a közös, a választók mindig a felelőtlen hosszútávon tarthatalan gazdaságpolitikát díjjazák (most is).

  A kérdés az, hogy ha megint nem nyúlunk hosszá az államhoz és állami ellátórendszerekhez, akkor 10 év múlva megint csomagolni kell. Bokros után is, és most Gyurcsány után is nem történik reform és ezek a pazarló rendszerek 10 év alatt megint eljutattnak mindekt egy ujabb csomaghoz.

  A mai ellenzék bűne ugyanaz, mint pl a Medgyesi éráé: elhiteti az emberekkel, hogy hosszútávú növekedést menni fog egészségügyi, nyugdíj, oktatási, államreform nélkül. Nem fog, mert ezek a Kádár kor óta változatlan rendszerek elviszik az összes a növekedésből adódó bevételeket.”
 • 5. miracle 2008. május 28. 16:47
  „Várható volt, hogy lecsap erre az MSZP. Hiába OV, ezt elqurtad.
  Ők is elég jól kihasználták, hogy kiszivárgott az öszödi beszéd, pedig senki nem kérte erre őket...most szopóágon vannak.
  A dolog egyébként nem arról szól, hogy kinek hogyan változott/változik az átlagkeresete. hanem arról, hogy itt ez az Ember Aki Még Sohasem Hazudott és homlokegyenest ellenkezőjét mondja, mint akár 1-2 hónapja. Tanuljunk meg olvasni a sorok között!”
 • 4. Feri 2008. május 28. 16:37
  „"a családtámogatást, a nyugdíjakat, a felsőoktatást, az európai fejlesztéseket folyamatosan olyan prioritásként kezeltük, amelyekből nem engedtünk elvenni."
  Duma az van. De hol vannak azok a döntések, amalyek javítják v. legalább nem rontják a gazdaság fejlődését. Azt vegyük végre észre, hogy csak a gazdaság fejlődése hozhatja létre a bérek és közvetve a nyugdíjak emelését.
  Orbán azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjakat az inflációt is figyelembe véve két évig nem emelik (csak az inflációval emelik meg, tehát reálértéke nem változik)
  Ezzel szemben Gyurcsány és bandája elérte, hogy a kiválasztottjain kivül minkinek reálkeresete csökkent.
  De mindenki olvassa el Kéri L. nyilatkozatát, és rájön, hogy ez ugyanaz a hazugságkampány, amit a szocikba a Ron Weber belenevelt, bár ez az ő multjukkal nem is volt nehéz.
  Gyurcsány, jó lenne, ha embereiddel együtt végre azzal foglalkoznál ami a dolgod. De ehhez sajnos tehetségtelenek vagytok!”
 • 3. strangerrr 2008. május 28. 15:19
  „A reálkereset romlást senki nem vitatja.
  De ez az Orbán ugyanaz az Orbán aki "nemazemberekkel fizetetjük meg", meg "szociálisérzékenység, megénsohanem hazudtam" stb.?

  Bár a nyugdíjbefagyasztással én még egyet is értenék...

  Az is abszurd, hogy kis hazánkban a baloldali retorikát használó ellenzék a "jobboldali", és a jobboldali gazdaságpolitikát követő kormányzat a "baloldali"...:) De mindegy a lényeg ugyis az, hogy gyalázkodni lehessen és szodni az "ellenséget", ás rákenni mindent.”
 • 2. stranegrrr 2008. május 28. 15:06
  „Megmarad a vizitdíj Csehországban

  * MTI - ugyelet@mail.index.hu
  "A cseh alkotmánybíróság elutasította a baloldali ellenzék beadványát, amely alkotmányellenességre hivatkozva kérte a vizitdíj törvényen kívül helyezését. A testület a kormány több vitatott intézkedése közül csak azt találta jogszerűtlennek, hogy az állampolgárok betegségük első három napjára nem jogosultak táppénzre.

  Nincsenek ellentétben a cseh alkotmánnyal az év elején bevezetett egészségügyi vizitdíjak - döntött Brünnben a cseh alkotmánybíróság. A testület döntése alapján így a csehek továbbra is 30 koronás (290 forint) vizitdíjat fognak fizetni az orvosoknál. Ennyibe kerül a recept egy-egy tétele is, míg a kórházi napidíj 60, a mentők igénybevétele pedig 90 koronába kerül. Az illetékek évi felső határa 5000 korona (48 000 forint).

  A Mirek Topolánek vezette hárompárti jobbközép cseh kormánynak az adórendszert, a szociális támogatások rendszerét és az egészségügyet érintő reformcsomagját tavaly augusztusban fogadta el a parlament, s a döntés január elsején lépett életbe.

  A szociáldemokrata-kommunista ellenzék már az ősszel az alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a reformcsomag egyes intézkedései alkotmányellenesek és jogszerűtlenek. Tekintettel a probléma nagyságára az alkotmánybíróság három szakaszban döntött az ügyben.

  Az összes vitatott intézkedés közül csak azt találta jogszerűtlennek, hogy az állampolgárok betegségük esetén az első három napban nem jogosultak táppénzre. A reform ezen intézkedését a testület hatályon kívül helyezte, s július elsejei hatállyal kötelezte a kormányt a probléma orvoslására.

  A vizitdíjak az egészségügyi reform egyik kulcselemét képezik. A befizetett összegek az egészségügyi intézményeknél, illetve az orvosoknál maradnak, s komoly bevételi forrást jelentenek. Tomás Julínek szakminiszter szerint a vizitdíjak az egészségügy számára hasznosak.

  Különféle felmérések szerint a lakosság többsége ugyan elutasítja a vizitdíjakat, de a gyakorlatban fegyelmezetten fizet mindenki, s nincsenek problémák. Az orvosok többsége - különösen a háziorvosok és a kórházi orvosok - támogatja a vizitdíjakat.

  Az első negyedévben a vizitdíjakból mintegy másfélmilliárd koronás (14,5 milliárd forint) bevételhez jutott a cseh egészségügy. A koalíció most kiértékeli az eddigi tapasztalatokat és várhatóan felülvizsgálja, illetve módosítja a reform némelyik részét.

  A lakosság leginkább azzal elégedetlen, hogy a vizitdíjak kivétel nélkül mindenkire vonatkoznak. Erőteljes a követelés, hogy legalább a kiskorú gyerekek és az idősebbek ne fizessenek. Az egészségügyi miniszter csak annyit ígért meg, hogy megvizsgálja a módosítás lehetőségeit."

  Kérdés: a csehek is "elkúrták" ? Ott miért a jobboldal vezette be, és miért a balodal bírálja?”
 • 1. buga jakab 2008. május 28. 14:38
  „Idióta ez a Ferkó! Tavaly kb.5%-kal romlott a reálbér az országban, ahhoz nem volt bátorsága, hogy egyből tökönszúrja magát emiatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem tudni, honnan ömlik a szennyező anyag a Dunába

Egyelőre nem tudni, hogy honnan érkezik a szennyező anyag, amely Hárosnál ömlik a Dunába - mondta el… Tovább olvasom