Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: sikeresen védtük a válság első támadását

A miniszterelnök szerint azok az intézkedések, amelyeket a magyar kormány múlt héten végrehajtott, már hétfő reggel éreztették hatásukat, mivel erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és a forint árfolyama is a külföldi valutákhoz viszonyítva - Gyurcsány Ferenc erről újságíróknak beszélt hétfőn Budapesten, miután pénzügyi szakemberekkel tárgyalt.
A miniszterelnök szerint hétfő reggelre a helyzet részben azért konszolidálódott, mert a kormány még csütörtök éjszaka és péntek reggel gyorsan reagált, és így még csírájában meg tudta állítani a kedvezőtlen folyamatokat. Emellett a tervek szerint hétfőn módosítják a hitelintézeti törvényt, és ezzel megemelik a betétbiztosítási alap garantált összegét. Harmadrészt Magyarország a régióban elsőként vette fel a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal valamint az Európai Unióval és kért elvi támogatást, azért, hogy segítséget kaphasson, ha kell - sorolta a kormányfő.

A kormányfő idézte a bankszövetség elnökét, aki megbeszélésükön azt mondta, hogy a "biztosító társaságok pénzügyi helyzete stabil, és a biztosítottak pozíciói nincsenek veszélyben". A miniszterelnököt a bankszövetség elnöke arról is biztosította, hogy "sikeresek voltak a kormány pénzintézetekre vonatkozó gyors intézkedései, és jelenleg további kormányzati beavatkozásra nincs szükség, bár továbbra is éberen figyelik a pénzügyi piacok helyzetét".

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke közölte: a pénzpiacok hétfőn reggel világszerte kedvezően "ébredtek", ám megerősítette, hogy éberek maradnak, és ha kell, beavatkoznak.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen ott volt többek között Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Farkas István, a PSZÁF elnöke, Felcsúti Péter a Magyar Bankszövetség elnöke, Filvig István, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke, és Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.

Olvasóink írták

 • 6. oktober 2008. október 13. 18:29
  „Zweistein remekül leirt mindent! Felesleges lenne megegyszer leirni.
  Annyit modhatok meg hozza, hogy teljesen el vagyok remülve, hogy mennyire döbbenetes sok hülyeseget összebeszel Gyurcsany miniszterelnök ur.
  Ezt a magyarok el is hiszik amit megprobal megetetni velük? Vagy pedig spekulal az emberek tudatlansagara es nem törödöttsegere?
  Mindenesetre nagy felelötlenlenseg ilyen intervjut adni, es mindez arra mutat, hogy a miniszterelnök es tanacsosai tul vannak terhelve egy ennyire komoly problema szakszerü kezelesevel!”
 • 5. hekaté 2008. október 13. 18:04
  „"Még egy ilyen győzelem és nem marad katonám".”
 • 4. cyt 2008. október 13. 16:13
  „Elképesztő ez a demagógia, amit Gy.F. szájából hallhatunk. Egyszer nem tudnak semmit sem tenni, mert tőlünk független világgazdasági folyamatok áldozatai vagyunk, másszor meg Gy.F. és sleppje megoldotta, kivédte, visszaverte a világgazdasági folyamatok hazánkra káros támadását. Uraim, hát ennyi idióta, skrizofén, demagóg marionett figura egy rakáson még nem volt a magyar kormányban, mint most van....”
 • 3. zweistein 2008. október 13. 14:45
  „Erről a hírről csak annyi a véleményem, hogy nem azért kel fel a nap, mert a kakas kukorékol. Ferenc és agyamosott szimpatizánsai eddig azt kukorékolták, hogy ő és kormánya semmiről nem tehet, mert ez egy világválság, most meg arról kukorékolnak, hogy Ferenc (egyedül a barátaival) meg is oldotta a válságot. A sok okos meg ezt el is hiszi. Ld korábbi hozzászólásaimat e témában bemásolva. (Ferenc! Ne kapkodja el! 2-3 hullám még várható az árfolyamokban, amíg le nem telik az általam megjelölt idő (2-3 hét), csak a hitelesség kedvéért, zweisten)

  zweistein 2008.10.13. 10:06
  A másik hír:
  Az amerikai jelzálogpiacról kiindult pénzügyi válság a korábban feltételezettnél mélyebb, kiterjedtebb és elhúzódóbb lesz, recessziós veszélyt okoz az Európai Unióban is, nyilvánvalóan rontva a magyar gazdasági fejlődés lehetőségeit - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. .

  Tegyék hozzá MAGYAORSZÁGON (a cikk arról szól). Nem ez lesz az első tévedésük ezeknek a megélhetésieknek, hogy asszisztáltak még két hete is a 3%-os növekedés mellett, nyilván akkor az volt az "ukáz", hogy válság pedig nem lesz. Most, hogy kiderült, hogy Fecónak ez egész válságosdi jól bejött, most ezt a szöveget nyomják! Nem kutatók ezek, hanem BÉRszámfejtők, a gazdasági "kormányzati jósda". Amúgy lásd 6.

  6. hozzászólás zweistein 2008.10.13. 09:57

  "Gyurcsány: a szocialistákon nem múlik a válság megoldása"

  Nem, mert megoldódik magától!

  Gyurcsánynak csak erre jó:
  "A miniszterelnök az adócsökkentésen kívül a beharangozott oktatási fejlesztést is elhalasztaná, változtatna a pártfinanszírozáson, szigorítana a korrupció elleni fellépésen. A válság megoldására tervezett program kidolgozása állítása szerint 3-4 hónapig is eltarthat."

  Állítom!!! A VILÁGválság 1 maximum 1,5 hónapon belül véget ér. Első jele az lesz, hogy "újra szárnyalnak a tőzsdék". Erre viszont 2-3 hetet sem kell várni. (Nálunk, mint látjuk, a háztartásokban, közigazgatásban, oktatásban folytatódik - még vagy másfél évig.)”
 • 2. Szeged rugby 2008. október 13. 13:02
  „Hát nekem azért eszembe jutott néhány intézkedés.

  1. Leállították az MSZP eredmény kampányát.

  2. Új költségvetési javaslat készül.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. október 13. 12:58
  „Mik is voltak azok a rendkivul sikeres intezkedesek?

  Amugy avatkozhat barki, ha a toke ki akar menni, akkor ki is megy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken szerdán az üzemanyagok ára

Nyolc forinttal csökken a benzin, és négy forinttal a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon szerdától - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. Tovább olvasom