Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc vallomása a Zuschlag-ügyben

A szokásos képviselői viszony volt Gyurcsány Ferenc és Zuschlag János között, bár a kapcsolat ezen két okból túlmutatott. Egyrészt amikor Gyurcsány Ferenc sportminiszter volt, Zuschlag János vezette az MSZP-frakció ifjúsági és sport munkacsoportját, valamint Zuschlag "könnyen észrevehető ember volt".
Ez áll a miniszterelnök Független Hírügynökséghez eljuttatott tanúvallomásában, melyet a "Zuschlag-ügyben" tett a Kecskeméti Városi Ügyészségen 2007. szeptember 25-én.

A pályázatokról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy azokról a minisztérium döntött, a döntés minden esetben a miniszteré volt. Minden döntést hosszú viták előztek meg, ezekben kormánypárti politikusok, többek között Zuschlag János vettek részt.

A pályázatok előkészítését, közzétételét, érkeztetését és befogadását a minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitás országos ifjúsági szolgálat intézte. A gyermek és ifjúsági helyettes államtitkárság feladata volt szakértők kijelölése a konkrét pályázatok elbírálására.

A szakértők különböző szempontok alapján értékelték a pályázatokat, majd listát állítottak össze. A gyermek és ifjúsági helyettes államtitkár volt jogosult arra, hogy a szakértői véleménnyel ellátott pályázatok közül támogatásra érdemesnek minősítsen egyeseket. A szakértői vélemények iránymutatásul szolgáltak, nem bírtak kötelező erővel, ami annyit jelent, hogy a helyettes államtitkár adott esetben eltérhetett döntési javaslatában a szakértői javaslattól.

Arra a kérdésre, hogy személyesen adott-e utasítást pályázatok pozitív elbírálására, Gyurcsány Ferenc nemmel válaszolt, viszont megemlítette, hogy fajsúlyos ügyekben volt véleménye. A Művészetek Völgyét és a Sziget Fesztivált említette.

Gyurcsány Ferenc a Fiatal Baloldal, Ifjú Szocialistákról (FIBISZ) annyit mondott, hogy nem volt velük dolga. Ezért arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy az MSZP milyen mértékben támogatta az ifjúsági szervezetet és arra sem, hogy a FIBISZ esetleg az elnyert pályázati pénzeket saját céljaira használt volna fel.

A meghallgatáson a miniszterelnök elmondta: Zuschlag Jánossal az ügyéről mindössze egyszer beszéltek, 2007 augusztus végén, vagy szeptember elején Kecskeméten. Ekkor Gyurcsány az MSZP-frakció néhány tagjával találkozott. A megbeszélés végén Zuschlag János odament hozzá és mondott valamit az ügyéről, arról is, hogy büntetőeljárás folyik ellene. Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy a legrosszabbat azzal teszi, ha fűhöz-fához fut ezzel. A miniszterelnök úgy tudja, hogy Zuschlag korábban több embert - köztük Lendvai Ildikót is - megkeresett az ügyével kapcsolatban.

A vallomásból az is kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc ismeri a Zuschlag-ügy másik gyanúsítottját, Marsovszky Balázst is. Különféle rendezvényeken találkoztak, ahol Marsovszky azt mondta, hogy bajban van és Gyurcsány tanácsát kérte, hogy mit kell csinálni. A miniszterelnök azt válaszolta, hogy együtt kell működni - áll a vallomásban.

Olvasóink írták

 • 12. ujujj ujjujujj 2008. június 08. 21:08
  „Bajnai is vallomást tesz, Gyurcsány is vallomást tesz, mindenki tudott róla, csak az igazság nem derül ki. A beismerő vallomásig mikor jutnak el?”
 • 11. homer 2008. június 08. 15:28
  „Medgyesi nem felszólította a pénzosztás abbahagyására, hanem eltapsolta a 300 milliárdot az első évben.
  Memoriazavarokkal menj orvoshoz.”
 • 10. N.P. 2008. június 08. 14:46
  „DG

  Ugye emlékszel, hogy OV regnálásának utolsó napjaiban kinevezett és évekre bebetonozott néhány tucat embert a főtisztviselői karba ? Többen között a saját SOFŐRJÉT !
  Nem sokat vethetnek ezek egymás szemére.....”
 • 9. 1 vélemény 2008. június 08. 14:17
  „2001-ben Viktorka még a Bokros csomag által összehozott pézből osztogatott,mire átadta a helyét,nem maradt a kasszában,mert a 2 választás között utoljára, még sok közalkalmazottat is felvett.
  Így könnyű volt.Medgyesiék még fel is szólították,fejezze be a pénzszórást!!”
 • 8. DG 2008. június 08. 13:57
  „7.
  Ha a te "logikádat" követjük, akkor viszont a többi sem különb nála. Tehát ha politikusaink emberileg egy szinten vannak - legalábbis szerinted - akkor szigorúan a teljesítményük alapján kell megítélni őket. Azt pedig még szellemileg visszamaradottaknak is látnia kellene, hogy hol tartott Magyaroroszág 2001-ben a környező országokhoz képest, és hol tart most. Innentől kezdve egyértelmű, hogy kinek kellene távoznia, mégpedig sürgősen.”
 • 7. Jason Donovan 2008. június 08. 12:07
  „6.

  te miről ebszélsz? kb azt mondod amit Viktor szokott az az semmi értelmeset... :)
  Senki nem mondta, hogy ő tehet róla te mafla, itt mindenki csak azt mondja, ő sme különb, ugyanolyan tolvaj mint a többi...”
 • 6. még mindig nincs kedvem belépni... 2008. június 08. 11:49
  „Már itt is orbánozás van. Persze ő tehet erről is. :)))”
 • 5. matriné 2008. június 08. 08:49
  „Szerintem mindenki tudja, hogy ki hazudik! A bünüldözés megt tátja a mafla pofáját, no meg a markát! Ki is válassza meg a bünüldözés vezetését? Elvi szemmel nézik a javakat, hisz vihetik büntetlenűl!”
 • 4. főcim 2008. június 08. 02:10
  „Hogy micsoda cime van ennek a cikknek!”
 • 3. A+ 2008. június 08. 01:59
  „Ami a tied az az enyém is ami az enyém ahhoz semmi közöd!”
 • 2. Jason Donovan 2008. június 07. 22:13
  „Ja iagazd van, Viktor meg mellette ülne és együtt mennének át, mert ő meg az édesapukáját gazdagitotta meg, meg az édesfeleségét látta el sok sok visszanem fizetendő állami pénzel--- Egyik kutya másik eb”
 • 1. maci52 2008. június 07. 20:18
  „Ferike nagyívben leszarta,hová kerül a lóvé,csak az ő zsebe legyen teli.Demokráciában,pl.Amerika,már régen a villamos székben fészkelődne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méheket szállító teherautó karambolozott az M5-ösön

Baleset történt az M5-ös autópálya Városföld lakott területén kívül vezető jobb pályatest 98-as… Tovább olvasom