Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gyurcsány: nácikérdés - Jobbik: állítsák fel a csendőrséget!

Gyöngyöspata - Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak.
A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai.

Verekedés Gyöngyöspatán. Fotó: MTI (galéria)
Gyurcsány: Nácikérdés van Gyöngyöspatán

Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romák segítésére; a volt szocialista kormányfő ezt kedd éjszakai Facebook-bejegyzésében közölte.  Gyurcsány Ferenc a pénzt „evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra" ajánlotta fel – olvasható a „Nácikérdés Gyöngyöspatán" című bejegyzésében.  A volt miniszterelnök, „igazat adva" Lévai Júliának, a Galamus-csoport tagjának, azt írta: „Gyöngyöspatán nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés. És egyre inkább így van és így lesz az egész országban is" – fűzte hozzá.

„Önmaguk tiszta magyarságában és mások sármagyarságában elvakultan hívő és hitüknek radikális tettekkel nyomatékot adó náci társaságok, csoportok fenyegetnek bennünket" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „Gyöngyöspata egyre mélyülő drámája nemzeti tragédiává fog pillanatokon belül válni, ha nagyon gyorsan nem cselekszünk".

Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán. Horváth László Heves megyei kormánymegbízott is a helyszínre utazott, és a településen több utcát is bejárt, majd az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet.

A kormánybiztos szerint "véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult". Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság. A szóvivő közölte: hétfő reggeltől fokozott rendőri ellenőrzés volt Gyöngyöspatán, ami elvileg kedd éjfélig tartott volna, de ez most folytatódik.

A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat. A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.

Eszes Tamást, a Véderő vezetőjét telefonon értesítették a történtekről. A faluba érkezve arról beszélt: őt arról tájékoztatták, hogy 80 cigány ember rohant ki az egyik utcából a négy emberre. Elmondta, vascsövekkel, karókkal várták őket, és mint hozzátette, úgy látszik, hogy készültek a támadásra.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba. A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én őrizetbe vett a rendőrség, garázdaság szabálysértésének gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

Jobbik: a kormány nem képes garantálni a közbiztonságot

A kedd éjszaka Gyöngyöspatán történt tömegverekedés azt bizonyítja, hogy „Magyarországon a közbiztonság válságba került és a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni sehol az országban a rendet és a közbiztonságot" – mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Gyöngyöspata - szerda délelőtt. Fotó: MTI/Komka Péter (galéria)

Volner János hozzátette: a Jobbik követeli, hogy a „szerencsétlenkedő, elbizonytalanodott és politikai érdekeknek alávetett rendőrség helyett állítsák fel a csendőrséget, mert egy ilyen szakosodott, a cigánybűnözéssel a harcot felvenni tudó rendészeti egység nélkül nem lesz képes felvenni a harcot a kormányzat a jelenlegi helyzettel".

A kisebbségi ombudsman sajtóközleménye

„Azonnali személyes találkozót kezdeményeztem Orbán Viktor miniszterelnökkel az elmúlt éjszaka, Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt.

Közvetlenül megkerestem a belügyi tárcát is, Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt az ígéretet tette, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében. A települést rendőri erőkkel lezárják, és nem engedik be azokat a nem helyi lakosokat, akikről feltételezhető, hogy a további rendbontás szándékával közelítenek.

A múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésemben felvázolt forgatókönyv tehát tovább íródott, a helyben kialakult feszültségek véres verekedésbe torkolltak. Ezek közvetlen körülményei ugyan nem tisztázottak, mindannyian tudjuk azonban, hogy a hónapokig tartó „megszállás" és az azóta felgyűlt félelem és feszültségek mellett a folyamatos provokáció váltotta ki az eseményeket. Nem reménykedhetünk abban, hogy a történet végére tegnap éjjel pont került. Az elmúlt hetek pártpolitikai villongásai és „egymásra mutogatása" után az államnak és szerveinek kell normalizálnia a körülményeket.

Nem tudjuk, hogy kinek az érdeke lenne egy polgárháborús helyzet kialakulása, de a felelősen gondolkodó embereknek biztosan nem" – áll Kállai Ernő közleményében.

Mesterházy: átfogó intézkedéseket sürget az MSZP

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, azt kezdeményezve: a kormány hozzon átfogó intézkedéseket a Gyöngyöspatán és máshol is tapasztalható szociális és közbiztonsági válsághelyzet megszüntetése, illetve a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Mesterházy Attila pártelnök szerdán sajtótájékoztatón a javaslatot ismertetve elmondta: szorgalmazzák a többi között a Belügyminisztériumot érintő 35 milliárd forintos zárolás feloldását, a polgárőrségről szóló törvény szigorítását, a teljes munkaidős és összefüggően legalább 90 napig tartó közfoglalkoztatás visszaállítását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség fenntartását, a romaintegráció elősegítését és a 33 leghátrányosabb kistérség felzárkóztatását célzó program elfogadását.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a Gyöngyöspatán kialakult válsághelyzetért elsősorban a kormány a felelős, mivel a megelőzés és a rendfenntartás az állam feladata. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendészeti megoldások egyedül nem elegendők, a szocialisták ezért sürgetnek átfogó intézkedési tervet.

Olvasóink írták

253 hozzászólás
 • 253. Sajttolvaj 2011. május 03. 04:54
  „az ujszegedi vörös rozsadombot nem kellene kivizsgálni? hogy épülhettek válság idején? miböl is?”
 • 252. Csonka László 2011. május 02. 16:05
  „maros50-en, szabadságon ???????????????????????”
 • 251. Csonka László 2011. május 01. 14:51
  „249. maros50 2011.04.29. 20:37 "a MOHÁCSI BALHÉ" "Összeverekedett Szekó József, Mohács fideszes polgármestere és Polgár Károly, a város korábban jobbikos, jelenleg független képviselője pénteken. Szekó József az incidens újságíróknak azt mondta: a testületi ülés szünetében egy papírhalmazt és egy lökhárító darabját találta az asztalán. A zárt ülés elején megkérdezte, ki tette oda, mire Polgár Károlytól azt a választ kapta, hogy "ajándék neked, és a te szemeted".

  "Azt válaszoltam, nekem nincs szükségem tőle ajándékra. Fogtam a csomagot, hogy visszavigyem neki. Miközben felé mentem, folyamatosan szidalmazott, rákosizott, idiótának nevezett. Amikor odaértem, ennek hatására elé dobtam a papírjait, és megkértem, moderálja magát. Miután elfordultam, hogy visszamenjek a helyemre, leütött" - tette hozzá az országgyűlési képviselőként is dolgozó városvezető.

  Szekó József közölte: egy pillanatra elvesztette az eszméletét, a földre rogyott, és érezte, ahogy támadója még ebben a helyzetben is folyamatosan üti és rúgja, és valószínűleg még meg is taposta. A bántalmazástól sajog a feje és horzsolásos sérüléseket szenvedett. Az eset után feljelentést tett a rendőrségen."

  "delikvenst a rendörök bilincsben vitték el.Na ki volt?" 1.) "Az eset után feljelentést tett a rendőrségen." BILINCSBE VERÉS ???????????? 2.) "Polgár Károly, a város korábban jobbikos, jelenleg független képviselő" Mi a kérdés ??????? Tudom a válaszát, ő is korábban "karlendítős" volt !!!!!!!!!!!!!”
 • 250. Csonka László 2011. május 01. 14:33
  „249. maros50 2011.04.29. 20:37 Ez + önnek feladat: 250. szittya 2011.04.29. 21:53 hozzászólása! ????????”
 • 249. szittya 2011. április 29. 21:53
  „Tisztelt szerkesztőség!
  Olyan információhoz jutottam melyet érdemesnek találok megosztani. Házunkban lakik egy kertész végzettségű ember, aki parkok, telkek gondozását végzi. A minap érdekes munkára kérték fel. Rendet kellett tenni a cigányok után Csillebércen. Ugyan csak egy-két napot tartózkodtak ott, az egész területet fertőtleníteni kellett. Az épületek között, ahol éppen rájuk jött a szapora ott végezték el a dolgukat, a környék az ürülékektől bűzlött. A kertészek is csak különleges ruhában mehettek oda, és előttük végezték el a fertőtlenítést.
  A lakóépületekben a párnákat el kellett tüzelni a tetvek miatt, nem is vegy-tisztították őket, az ágyakat fertőtlenítő szerrel mosták át.
  Az egész költséget a vöröskereszt fizette!
  Kérem tegyék ki az oldalra, hogy más is láthassa, milyen kisebbségről beszélünk, kikhez akarnak minket lealacsonyítani, ha már őket nem lehet felemelni hozzánk! Az információt személyesen kaptam. A vöröskereszttől bizonyosan utána lehet érdeklődni hitelességének, bár én hiszek a barátomnak, régóta ismerem.”
 • 248. maros50 2011. április 29. 20:37
  „Csonka Úr!
  Jobban érdekel a mohácsi balhé,a delikvenst a rendörök bilincsben vitték el.Na ki volt? Lenne szíves utánna nézni?”
 • 247. Csonka László 2011. április 29. 08:00
  „Másik cikk hozzáaszólása:
  39. maros50 2011.04.26. 12:54 "hiszen két évig szolgáltam a hazámat a magyar honvédségnél és a harcászat a kisujamban van." Jó majd szólok Vona Gabinál az érdekében, 1.osztályú VAS+, valami "cafranggal" ékesítve !!!!!!!!!!!!!
  + "hanem polgárháborús hangulat szításáról,amelynek nagyon sok magyar honfitársaimmal együtt nem szeretnénk részese lenni." Na erre + az LMP. aktivistákkal kell tárgyalni, hogy mit is kevertek bele a Pataiak "teájába"! Ugye az nem Bróm volt???? (ha már volt katona) Optimista - angolul tanul, pesszimista - héberül, realista - lőni !!!!!!!!! Ja+, mint Nyírbátorban kiképzett mondom, a karomban van a kiképzés: "célra tarts" + hogy anno a Határőrséghez válogatták a behívottakat! Előtte "felderítő tiszti "káderezés" Látogatás, utolsó iskolában, melóhelyen, szülői háznál, szomszédoknál !!!!!!!!!”
 • 246. Csonka László 2011. április 29. 07:48
  „246. maros50 2011.04.28. 22:22 ez a "karlendítés" ez már "fóbia" önnél ???????? Több éve résztvevője vagyok a nemzeti oldal rendezvényeinek, +rajtam kívül "tanultabb" emberek! (pl. több professzor+értelmiség színe-java) Karlendítés köszöntési módot, 1x sem láttam, sztem ezt óly egyének víziója, aki csak a "partvonalon kívülről" szemlélik a nemzeti oldal munkáját! Csúnyán meghatározva: "nincs vér a pucá.............+csak "ugatják holdat" Javaslatom 1x próbálja ki, nem nézi+olvassa médiát, rá fog jönni: oszd+uralkodj, agysorvasztás folyik! Amit ön lát a médián keresztül +rendezett müsor! +mi kell a népnek ??? A cirkusz !!!!! A felszín alatt régen nem erről van szó, csak pl. a cigányságot eszközként manipulálják +önt is! Példaképpen +említeném, van már olyan ország, aki olaj helyet már ivóvizet fuvaroz !!!!!!!! Irtózatos pénzeket+embereket mozgatnak+itt az eladósodásunk, +vesznek "kilóra"!!!!!”
 • 245. maros50 2011. április 28. 22:22
  „A jobbiknak haladéktalanul fel kell hagynia a közbiztonsági tevékenység joellenes tevékenységével.Tiszteletben kell tartani a törvényeket a betyár gárdájával együtt.El kell felejteni a karlendítést.Mert erre nem kaptak felhatalmazást.
  A pártnak nyújtott támogatást azonnali hatállyal meg kell vonni a fent említett indokok alapján.Ha megszünik az egyenruhás bünözés akkor csökkentett támogatás megiletti szigorú elszámolás alapján.Amennyiben önként és dalolva
  nem mondanak le jogellenes szervezkedésről a fő szervezőket 3 évig terjedő szabdságvesztéssel sújtható.”
 • 244. tapintatos 2011. április 28. 17:36
  „Nem szeretem, mikor kiforgatják a szavaim. Nem az a gond, hogy a romák továbbtanulnak. A gond az, hogy a magyar diákokkal szemben előnyt élveznek. Ez nem tesz jót a magyar felsőoktatásnak se, de hosszabb távon a cigány diplomásoknak se (a cigányság megítélésében meg pláne). Alsóbb iskolákban is vannak problémák, mert nevelni kellene a pulyákat, de ha egy pedagógus csak egy rossz szót mond, már anyukától kapja a pofont. Azért kíváncsi lennék, hogy a fajvédelemből ötös zsidók, mondjuk egy Lauder Javne iskola, mikor nyitja meg kapuit a cigány iskolások előtt. Nincs rálátásom arra, hogy kik kaszáltak. De hidd el hogy az se érdekes, hogy ebből mennyit kaszáltak a cigány fajvédők, és vezetők. A lényeg hogy elárulták a saját fajtájukat. Az ilyen tesvíreknek a legnagyobb a képük a TéVében, mikor az államot kell hibáztatni.”
 • 243. dodó 2011. április 28. 16:41
  „- a cigányoknak először fel kell hagyni a bűnözéssel, be kell tartaniuk a törvényeket, meg kell kezdeniük a beilleszkedést, és el kell felejteniük, hogy valami csak úgy jár. Nem jár semmi! A többség adóforintjaiból egy fillér sem jár, legfeljebb adható, ha az eltartó többség úgy látja jónak és történik változás. Amíg nem teszik meg a cigányok az első lépéseket, a cigánykérdés karhatalmi kérdés!”
 • 242. maros50 2011. április 28. 16:16
  „239.tapintatos
  Nem tudok mit kezdeni a véleményeddel,mert túl általános.Az is a baj ha tanulnak,az is a baj ha dolgoznak.Kapásból lehet ítéletet alkotni emberekről.Minden ember valamilyen színten előítéletes,de vannak határok.Ami a romák iskolázottsági mutatóját illeti fejlődés mutatkozik,de nem lehetünk elégedettek.Lehetne jobb is,de ez más történet.
  Amit a cigányok kaszáltak a pályázati pénzből morzsa ahhoz képes amit nem cigányok kaszáltak.Biztossan van rálátásod,hogy kik kaszáltak.”
 • 241. maros50 2011. április 28. 16:04
  „980815!
  Az egyenruha,gárdaöltözék, pirossapka, betyárkalap, ostor, bakkancs, szálasi sapka nélkül nem lesznek nemzetszocialisták és karlendítösök.Mert így nem lesznek szolgálatban és alkakzatban nem vonulnak.Ez lesz a legnagyobb büntetésük.Ha civilben grasszálnak tegyék nem feltünö és nem illik tornacipőben díszmarsot verni.Ez lesz az igazi lefokozás,nem lesz századosi rendfokozat.Az utolsó mondataidat nem minősítem,majd megvéded magad.”
 • 240. 2011. április 28. 14:53
  „Gyurcsány takarodj !!!”
 • 239. PipiczGabor 2011. április 28. 14:45
  „Nem nacikerdes ez.Integralodas hianya.Vannak olyan problemak, melyeket soha sem lehet megoldani.Volt annak idejen egy felelos kijelentes, hogy a rendorseg ket het vagy ket honap alatt rendet tesz az orszagban.Nem kellene a szavakkal igy dobalozni./Holland-flamand, baszk, eszakir promlemak melyre nagyon reg ota nincs tenyleges megoldas Europa nyugati vegeben./”
 • 238. tapintatos 2011. április 28. 13:54
  „225. maros50 2011.04.28. 00:21
  Ne haragudj, de én megválogatom a barátaimat...
  Hidd el, én nagyon jól tudom, miért fogalmaztam úgy, ahogy. Magyarországon létezik egy láthatatlan kisebbség (Ábrahám magjaira gondolok), akik nem léteznek, mégis majdnem mindent ők irányítanak. Ők a legnagyobb megmondó emberek, és "divatdiktátorok" . Főleg a médián keresztül szórják az éterbe az irányelveiket, és megkövetelik, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodjon, ahogy ők. Akik másképp gondolkodnak, azok lúzerek, rasszisták, antiszemiták. Érdekes, hogy a cigányokon, és a zsidókon kívül, minden kisebbség be tud épülni a közös kollektívába. Hogy is van ez?
  200 diplomás, közel 1millio -állítólagos statisztikák alapján- magyarországi cigány emberből úgy, hogy a felsőoktatásra jelentkezőket, már a jelentkezéstől kezdve pozitívan diszkriminálják... Nagy teljesítmény. Gratulálok. Biztos magasan kvalifikált szakemberek lesznek.
  A média is lehozta, hogy a cigány felzárkóztatásra szánt pályázati pénzek nem oda kerültek, ahová szánták? Igen? Ki gondolta volna? Annyira te se lehetsz elfogult, hogy kijelentsd azt, hogy egy cigány vezető sem volt benne ezekben a visszaélésekben. Abban viszont igazad van, hogy azt a több mint 120 milliárd forintot, számtalan más hasznos dologra is ellehetne költeni, mint szökőkútra.”
 • 237. csergemerge 2011. április 28. 13:36
  „átfogó intézkedéseket sürget az MSZP

  Ez ugyanaz az MSZMP, ami nyolc (!!!) éven át SEMMIT sem tett ebben az ügyben?”
 • 236. FanyarDárda 2011. április 28. 13:15
  „Fajtestvérek! Minden jó magyarembert vár a Véderő! Jelentkezzetek!”
 • 235. 980815 2011. április 28. 12:15
  „omfg!
  Teljesen igazad van,jár az 5 pont.Ezeket sajnos nem tudod megmagyarázni sem szentjánosbogárnak,sem maros50-nek.Sajnos a hozzájuk hasonló emberek miatt tart itt az ország.Esetleg képről láttak már cigányt,és azt hiszik,hogy nagyon jó,szeretni való emberek,és nem is tudják,hogy miért utáljuk őket.
  maros50!
  Lehet ám sétálni egyenruha nélkül is,hangsúlyozom SÉTÁLNI,erre varrjon gombot,minden politikus,és cigány imádó.Ha Gyöngyöspatára,vagy más,cigányok által sűrűn lakott,településre elmennek civilben sétálni az általatok Nácinak titulált férfiak,akkor miért fogják őket előállítani.
  maros50!
  A te dicsőséges belügyminiszter urad,pár évvel ezelőtt a főnököm volt,és nem ismerek nála nagyobb csaló gazembert!Rengeteg pénzemet nem fizetett ki,ami járt volna nekem,most meg ő beszél a törvényről,rendről.Higgyél csak neki vakon,mert lopni azt tud,hazudni szintén tud.”
 • 234. omfg 2011. április 28. 09:40
  „Egyik kommentelő említett, hogy munkaügyi központban és annak bejárata előtt nem látni sorakozó cigányokat. Igaz is. Cigánysort viszont lehet látni, a segélyek kifizetési napján a posták előtt! Már nyitás előtt ott ácsorog a tömeg a "jogos" támogatásért.”
253 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakáshitelesek megsegítéséről vitáznak ma a képviselők

Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszú távon címmel rendeztek politikai vitanapot szerdán a parlamentben. Tovább olvasom