Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Gyurcsány: Nagyon erős az ingyenesség illúziója

Gyurcsány szerint ma Magyarországon nagyon erős az ingyenesség illúziója, amivel nagyon nehéz szembe menni. A miniszterelnök a Fidesz korábbi szlogenjét idézve ébresztőt kiáltott.
A miniszterelnök szerint felelős polgári demokráciában nem szabad a vasárnapihoz hasonló népszavazási kérdéseket feltenni, amelyek arról szólnak: szeretnének-e az emberek valamilyen szolgáltatást ingyenesen igénybe venni - jelentette ki hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a Fidesz korábbi szlogenjét idézve ébresztőt kiáltott, mert szerinte "ebből így, ilyen népszavazásokkal nem lesz erős Magyarország, márpedig erős és modern Magyarország kéz a kézben járnak".

A kormányfő napirend előtti felszólalásában hibának nevezte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) engedélyezte a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörléséről, mert Gyurcsány szerint ez a referendum káros az országnak.

A kormányfő elmondta azt is: a kabinet végrehajtja a többség akaratát még akkor is, ha szerinte az nem jó döntés. Gyurcsány szerint a népszavazással Magyarország összességében inkább veszít, mint győz.

A miniszterelnök szerint ma Magyarországon nagyon erős az ingyenesség illúziója, amivel nagyon nehéz szembe menni. Gyurcsány ugyanakkor azt is elismerte, hogy a mai kormánypártok 2002 és 2006 között hozzájárultak ennek az illúziónak a virágzásához, miszerint "elegendő csak akarni és teljesítmény nélkül" növekszik az ország.

Pártreakciók a miniszterelnök felszólalására

Navracsics Tibor biztos abban, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye nyomán Gyurcsány Ferenc, hatalma megtartása érdekében, jelentős kormányátalakítást hajt végre. A Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta a parlamentben: szerinte azért kudarcos ez az ország, mert Gyurcsány Ferenc nem képes vezetni.

A politikus keserűnek és sértettnek minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását: szerinte az szánalmas összeesküvés-eleméleten alapul, amelybe az újságíróktól kezdve az Alkotmánybíróságig mindenkit bevont.

A KDNP-s Semjén Zsolt reagálásban Gyurcsány Ferenc szavait egy olyan bukott ember gondolatainak minősítette, aki Magyarország miniszterelnökének képzeli magát. Szerinte egy ilyen elsöprő eredményű referendum után a kormány vagy végrehatja a nép akaratát, vagy lemond.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője elismerte, hogy a kormányoldal vereséget szenvedett, de mint mondta: egy olyan vereséget, amely után fel kell állni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szakértői tanács felállítását javasolta a kialakult helyzetben, mert szerinte a referendum eredményként válság lesz az egészségügyben. Az MDF azt szeretné, ha a köztársasági elnök tenne javaslatot arra, kik legyenek a tanács tagjai. A politikus alkotmányos válságról is beszélt, mert mint mondta: Európában még sehol nem fordult elő, hogy ilyen, a költségvetést érintő kérdésekben népszavazást tartottak volna.

Kóka János (SZDSZ) szerint a népszavazást érintő kérdésekben nem szakértői, hanem politikai döntéseket kell hozni. Mint mondta: az emberek adó és járulékfizetési morálja olyan rossz, hogy amiatt az egyensúly nem fenntartható. Meg kell teremteni annak módját, hogy a jelenleginél többen fizessék az egészségbiztosítási járulékot - tette hozzá.

A miniszterelnök viszontválaszában Navracsics Tiborhoz szólva leszögezte: hatalmas bakot lőttek a Fidesz tanácsadói a kormányátalakítás ötletével. Gyurcsány Ferenc a parlamentben jelenlévő miniszterekhez fordulva kijelentette: "ne aggódjanak, továbbra is miniszterek maradnak."

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Földönjáró 2008. március 12. 11:33
  „Itt a nagytöbbség kegyetlenül tépi a száját a befizetett tb miatt. Nem tudom, nekik van-e családjuk ( gyermekek, nyugdíjas szülők, stb.). Én úgy gondolom, hogy az általam befizetett+ cég általi TB-t ( már 30 éve) a már felnőtt gyermekeimre, melyből egyik még diák és nem kereső, valamint a 20 éve nyugdíjas ( szintén nem befizető) szüleimre bőven elköltötte az állam, mert sajnos sokszor igénybe lett véve az egészségügy a gyógyszertámogatással együtt. De én nem sajnáltam a 300 Ft-ot, ha ezzel a szeretteimnek is jobbat csinálok. Sajnálni csak a nagyon önző ember sajnálja. Én úgy vagyok vele, mint a lakásbiztosítással . Fizetem, de ne legyen rá szükségem. a 300 Ft-ról pedig annyit. A legszegényebb réteg nagyobb része vizitdíj nélkül sem jár orvoshoz, csak ha viszik. A szegénységnek pedig sok oka lehet . Saját hiba, vagy önhiki. Az önhikiseket sajnálom, de a szegények nagy része a Kocsi Irma bort naponta meg tudják venni, akkor félévente 300 Ft-ra is futotta, legfeljebb egy nap józanabb lett volna. Erről ennyit. Részemről befejezve.”
 • 49. Ferenc1 2008. március 11. 18:05
  „lehet hogy hülyeség,de az hatalmas összeg (300)nem a kórházaknak jelentett plusszt pl.kötszer,gyógyszer,közüzemi számlák meg ilyenek??”
 • 48. Móra József 2008. március 11. 14:57
  „Dunken: Elolvastad amit leírtál? Én nem hiszem! Ekkora marhaságot nem írthat valaki, vagy leglább is nem gondolhatja komolyan. Mi köze ahhoz, hogy fiztsz e a sörért a vizitdijhoz? A sör nem állami tulajdon. Te az vagy!”
 • 47. Raptor 2008. március 11. 09:49
  „Az itt a probléma, hogy soha nem a probléma igazi forrását akarják megfogni, állandóan látens módon kívánják orovosolni a problémákat. Mi a legkönnyebb? Az adókat, közterheket növelni. Nem pedig a rosszul működő, pénznyelőautomatákat felszámolni. Miért küszködik hiánnyal az egészségügy, miért szar a MÁV? Mert lenyúlják, ellopják a pénzt. Miért van az, hogy egy vidéki kórház egy évben 10x pályázik és 10x nyer? Miért van az, hogy injekciós tűre, kötszerre nincs pénze a kórháznak, de az új orvosoknak vadiúj többszázezer forintos irodabútorra telik?

  Az meg nem igaz, hogy az állampolgárnak ingyen van az egészségügy és az oktatás. Az, hogy havonta ~40eFt-ot fizetek be a TB-nek, az csak úgy adakozásból történik, ugye? Leszarom, hogy deficites a TB kassza. Azt nem én idézem elő.

  Éves szinten ez már fél milla! Ennyi pénzből úgy gondolom futná magánklinikára. Ne tévesszen meg senki, nem ezt mondom, csak nekem ne papoljon senki sem arról, hogy a magyar embernek ingyen kell minden! Ez már megint népbutítás.”
 • 46. vivacsávó 2008. március 10. 21:43
  „Szerintetek most jobb lessz?
  Én is ezt kédezem. Ti itt ölitek egymást, pedig össze kellene fogni,
  legalább ilyenkor, mikor ilyen szarba van az ország. Nézzél már a visszapillantóba! A románok már kirakták az irányjelzőt, rögtön megelőznek bennünket, pedig hól voltak? Elkellene az összes politikust zavarni, és független szakértői kormányt kinevezni, akik felelőséggel tartoznának az országnak, NEKÜNK !
  További szép estét!”
 • 45. Dunken 2008. március 10. 21:18
  „Ellenzéki!
  Fizetsz te adót? Mert azok szoktak mindig a "jajj de sok adóról" beszélni, akik egy fillért sem fizetnek. Szerintem is sok az adó, de azért, mert ezentúl pl. én fizetem azok vizitdíját is, akik egy fitying adót sem fizettek eddig. Eddig legalább ők is fizettek 300- ft-okat...
  Na mindegy, elkezdtem gyűjteni az aláírást, hogy a töröljék el a szemétdíjat, ja és legyen ingyen a sör.”
 • 44. Obn 2008. március 10. 21:18
  „Hajrá Magyarország, Hajrá Fletó, hajrá MSZP, hajrá Kóka, Hajrá SZDSZ!!”
 • 43. Dezsőke 2008. március 10. 20:53
  „Szerintetek most jobb lesz?”
 • 42. jamaha 2008. március 10. 20:36
  „Húzzunk bele...
  Új Magyarország
  internet minden kórterembe
  páncél széf minden betegnek (mert biztos vagyonosak,mint fletó)
  40 000 ft pótlék a kezdő tanárnak
  íme a BÁTOR fletó...”
 • 41. egal 2008. március 10. 20:26
  „Cc

  Más érved nincs, vagy csak ilyen primitív vagy?”
 • 40. zéró 2008. március 10. 20:23
  „strangerrr !
  Nagyon igazad van !
  A jobb nem lát a szemellenzőtől ! Orbán az igazságos ! De ,csak addíg míg megszerzi a hatalmat !Aztán ,kimagyaráz mindent " oszt jónapot " !Itt meg szidnak mindenkit ,mint a bokrot .Azt hiszik Orbánnal megjön a kánaán ! De nagy lesz a csalódás !Vagy az bocsánatos bűn lesz ?
  Ellenzéki :minden "igaz-e " -t elhiszed ,amit ajobbik terjeszt ,v. a szomszédasszony mond ?A végére a bölcsödébe is tandíj lesz !Csak " el ne mond senkinek " !
  Tudjátok tenni a törvényt ,sok korlátólt ember !”
 • 39. Cc 2008. március 10. 20:15
  „Egal te olyan hülye köcsög vagy, hogy festeni sem lehet különbet. Ja a jó komcsi anyukádnak nyomd a hülye dumádat, itt sok vevő nincs rá”
 • 38. Ellenzéki 2008. március 10. 19:57
  „Hát Gyurcsány elvtárs, maga aztán igazán tájékozatlan az ország dolgaiban!
  Kérdem én magától, hogy e kis hazában mikor volt ingyenes az egészségügy?
  Segítek, soha, legalább is a népnek nem, lehet, hogy magának mint KISZ vezérnek igen.
  Ha nem tudná az emberektől mindig vontak le egészségbiztosítási hozzájárulást, sőt, 1990 óta a munkaadók is fizetnek as dolgozik után e jogcímen rendesen, nem keveset.
  Ha nem tudná, évente az OEP kasszába 1250 milliárd forint folyik be, tehát marhaság azt mondani, hogy ingyenes.
  Tudja maguk azt csinálták, hogy a házi orvosoktól elvonták az amortizációs támogatást, a fejlesztési hozzájárulást, és az úgynevezett kártya pénzt nem növelték az infláció mértékének megfelelően. Ezt a kiesést a néppel akarták megfizettetni az adózott pénzükből. Ezt akarták, csinálták is egy évig.
  A tandíj, maga majd akkor vezettesse be ha visszamenőleg megfizeti saját képzését, mert magának is ingyen diplomája van! Kicsit durva dolog, hogy ingyen zsebre vág egy diplomát és utána maga akar tandíjat beszedetni!
  Megkérdezem magától, hogy igaz-e az amit egyik párt társa mondott, hogy következő lépésük a középiskolai tandíj bevezetése lett volna?!
  Megjegyzem, ebben az országban már volt ilyen, az MSZMP idejében, az ötvenes évek végén.”
 • 37. magyaro 2008. március 10. 19:49
  „nickboy
  Te nem tudod, ő az isten!? Mindent jobban tud, olyan mint nagy elődje, R. Matyi.”
 • 36. antimszp 2008. március 10. 19:48
  „Ők el b.asznak,mi fizetünk?Hát egy nagy fa.szt!!!!!!!!!”
 • 35. strangerrr 2008. március 10. 19:41
  „1.) Sehol nem volt még Európában népszavazás költségvetési kérdésről. Főleg úgy, hogy "eltitkolják", hogy miből is akarják a kieső bevételt pótolni...
  2.) Igaz. Csak szvsz 90 óta minden poltitikai erő így tett, minden választás előtt.
  3.) Ez egy egyéni ítélet, én elfogadom. Az meg én én véleményem, hogy a Fidesz nem demokratikus párt.1-1 De pl Orbán papa vagy Kövér elvtárs sem tudom mitől hitelesebb.

  Tőlem mehet a Gyurcsány, de a problémák attól még maradnak. Lásd a lentebbi tényeket.

  De még mielöbb kitör a komcsizás/zsidózás a keresztényi szeretet jegyében, én lelépek.
  Szép estét”
 • 34. ze 2008. március 10. 19:34
  „Isten király vagy FERI még több ADÓT az ingyenélő nép nyakába.
  IGEN IGEN IGEN”
 • 33. nickboy 2008. március 10. 19:30
  „Azért elképesztő mit meg nem enged magának ez a Fleto!
  Ad1. Az Alkotmánybíróságot kioktatni arról, mi helyes és mi nem...........hááát.....nem egy hitelét vesztett MSZP-vezér feladata, úgy gondolom.
  Ad2. Polgári demokráciában nem szabad az országos választás előtt titkolni azt, mit kívánnak tenni a választások utána........majd csodálkozni, miért háborodnak fel az emberek
  Ad3. Ne egy olyan ember akarjon demokráciát oktatni egy országban.......aki lelkesen épített egy diktatúrát még az utolsó óráiban is.

  Fletónak és csapatának mennie kell..................Nincs meg az a támogatás mögöttük, ami szükséges ahhoz, hogy egy országot irányítsanak.
  (valami hasonlót egyébként a nagytudású Horn Gábor is megfogalmazott.........tömören és röviden:))”
 • 32. strangerrr 2008. március 10. 19:26
  „aszürketöbbség!

  És ki légyen az a "hozzáértő"? Mert mindenki azt mondja magáról, hogy Ő az.
  Esetleg ne az legyen aki érdekelt abban, h nyereségre tegyen szert?

  lecorbusier!
  A 23 millió román ugyanaz a szociális demagógia, mint a 300 ezer Ft-os mandulaműtét vagy a 300 Ft-os vizitdíj. De a mai kormány mitől baloldali? Szerintem a kormányzat mostani politikája vastagon jobboldali.”
 • 31. aszürketöbbség 2008. március 10. 19:19
  „strangerrr !
  Valahol olvastam, hogy Európában tán sehol nem fizetnek ennyi
  TB-t mint nálunk. Lehet, hogy hozzáértőkre kellene bízni a gazdálkodást, és nem széfeket beszerző amatőrökre.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn érkezik meg az árhullám a Körösökre

Hétfőn érkezik meg az az árhullám Romániából, amely miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget… Tovább olvasom